ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ

Την επίσημη έναρξη ενός ευρέος εθνικού διαλόγου για το μέλλον του Λυκείου και το Εθνικό Απολυτήριο κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε ανακοινώσεις αποφάσεων, αλλά ανοίγει μια συζήτηση που «υπερβαίνει ιδεολογικά στεγανά, εκλογικούς κύκλους και κομματικούς υπολογισμούς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εκπαίδευση «δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση, αλλά στο μέλλον της πατρίδας», επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα σύστημα παιδείας από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ραγδαίες αλλαγές της νέας εποχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένα παιδί που ξεκινά σήμερα το προνήπιο θα ολοκληρώσει τη σχολική του πορεία το 2040, σε έναν κόσμο που ήδη μεταβάλλεται ριζικά σε επίπεδο γνώσης και εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του Λυκείου, σημειώνοντας ότι έχει μετατραπεί σε έναν «στείρο χώρο προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο», χάνοντας την αυτοτελή εκπαιδευτική του αποστολή. «Το Λύκειο πρέπει να έχει τη δική του ταυτότητα και να εξοπλίζει τα παιδιά με δεξιότητες και ικανότητες, ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι δεν καταλήγουν όλοι οι μαθητές στην ανώτατη εκπαίδευση και ότι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί επίσης στρατηγική προτεραιότητα.

Ανεξάρτητη επιτροπή και χρόνος χωρίς αιφνιδιασμούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης τεχνοκρατικής επιτροπής που θα οργανώσει τον εθνικό διάλογο, με επικεφαλής τον πρύτανη του Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Σφακιανάκης. Τόνισε ότι η διαδικασία θα έχει επαρκή χρονικό ορίζοντα, χωρίς αιφνιδιασμούς, με στόχο –εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες– μια νομοθετική πρωτοβουλία προς το τέλος του έτους, ιδανικά με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη.

«Αυτό δεν θα είναι επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά επιτυχία της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν στο παρελθόν ταχθεί υπέρ αντίστοιχων αλλαγών.

Ζαχαράκη: «Το απολυτήριο πρέπει να ξαναγίνει ισχυρό και να μετρά»

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη έκανε λόγο για έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς σύντομο χρονικό ορίζοντα, με ορίζοντα το 2040 και με σαφείς απαντήσεις προς γονείς και μαθητές. Όπως σημείωσε, στόχος είναι το απολυτήριο να επανακτήσει την αξία του ως αυτόνομο επίτευγμα, ενισχυμένο με δημόσια και δωρεάν εργαλεία, όπως κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και πληροφορικής, ψηφιακές δεξιότητες και ένα μαθητικό προφίλ που καλλιεργεί τη συνθετική σκέψη.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση δεν ξεκινά από το μηδέν, αλλά θα στηριχθεί στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ενώ θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τις υποδομές, τη συνεχή επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καθώς και φαινόμενα όπως η υπερβαθμολόγηση και η ακριβέστερη αποτύπωση των δυνατοτήτων των μαθητών.

Σφακιανάκης: «Η παιδεία πρέπει να είναι εθνική πολιτική»

Ο επικεφαλής της ομάδας εθνικού διαλόγου, Μιχάλης Σφακιανάκης, τόνισε ότι η παιδεία οφείλει να αποτελεί σταθερό πυλώνα της πολιτείας, με δίκαιη και αποτελεσματική αξιολόγηση και, κυρίως, με ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής με κάθε κυβερνητική εναλλαγή. Όπως σημείωσε, ο διάλογος θα λάβει υπόψη διεθνή δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες, με στόχο ένα σταθερό και σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η έναρξη του εθνικού διαλόγου για το Εθνικό Απολυτήριο σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική εκπαίδευση, με το Λύκειο στο επίκεντρο μιας προσπάθειας επαναπροσδιορισμού του ρόλου του, όχι ως προθάλαμος εξετάσεων, αλλά ως αυτόνομος θεσμός γνώσης, δεξιοτήτων και ολοκληρωμένης παιδείας.

Τι ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Καλημέρα σας, κυρία και κύριοι Υπουργοί, κ. Πρύτανη. Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται όχι για να ανακοινώσουμε αποφάσεις, αλλά ουσιαστικά για να ανοίξουμε μία συζήτηση γύρω από ένα ζήτημα το οποίο πιστεύω ότι υπερβαίνει και ιδεολογικά στεγανά και εκλογικούς κύκλους και σίγουρα θα έπρεπε να υπερβαίνει και κομματικούς υπολογισμούς.

Μιλώ για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Δεν ανήκει το θέμα σε καμία κυβέρνηση αποκλειστικά, ανήκει στο μέλλον της πατρίδας μας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ένα σύστημα παιδείας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, το οποίο, πρώτα και πάνω απ’ όλα, θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής.

Οι μεταβολές που γίνονται στον χώρο της μάθησης είναι πραγματικά συγκλονιστικές, συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στον χώρο της εργασίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα παιδί το οποίο θα ξεκινήσει στο προνήπιο φέτος, θα τελειώσει το σχολείο το 2040. Είναι τα παιδιά τα οποία θα ζήσουν “στο πετσί τους” αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

μητσοτακησ

Άρα, αυτή η συζήτηση η οποία ουσιαστικά ξεκινά σήμερα είναι μια άσκηση στην οποία πρέπει να μετέχουν όλοι. Πρέπει να μετέχει προφανώς η πολιτεία, η οποία θα βάλει το πλαίσιο του διαλόγου, πρέπει να μετέχουν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, οι ίδιοι οι μαθητές, σε έναν κοινό προβληματισμό, όπου θα αποτιμηθούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το 2019 αλλά κυρίως θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για το μέλλον του Λυκείου, για το σχέδιο το οποίο πρέπει να έχει η χώρα γι’ αυτό το οποίο αποκαλούμε “Εθνικό Απολυτήριο”, από τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουμε ότι το Λύκειο δεν πρέπει να είναι απλά ένας στείρος χώρος προετοιμασίας εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

Πρέπει να έχει τη δική του ξεχωριστή αυτοτέλεια και να μπορεί να εξοπλίζει τα παιδιά με τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα έχουν, ανεξαρτήτως της πορείας την οποία θα ακολουθήσουν στη συνέχεια στη ζωή τους.

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν καταλήγουν όλα τα παιδιά του Λυκείου στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολύ στην ενίσχυση και της τεχνικής εκπαίδευσης. Αλλά αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι το Λύκειο, έτσι όπως είναι σήμερα, αναγνωρίζεται από όλους ότι έχει απωλέσει τον αυτοτελή εκπαιδευτικό του ρόλο και αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα πρέπει να αλλάξει.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο κάνουμε σήμερα -και θα μιλήσει στη συνέχεια η Υπουργός γι’ αυτό- είναι να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τη διαδικασία ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου.

Θέλουμε να δώσουμε άπλετο χρόνο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ανεξάρτητη τεχνοκρατική επιτροπή, η οποία θα οργανώσει τον διάλογο αυτό. Χαίρομαι γιατί επικεφαλής της είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, τον οποίο ευχαριστώ για την προθυμία του και την ανταπόκρισή του σε αυτή την πρόσκληση, αλλά και πρόκληση που του απηύθυνε η Υπουργός.

Και θέλουμε να δώσουμε πολύ χρόνο σε αυτή τη συζήτηση, διότι ιδίως στα θέματα αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί και όλα πρέπει να προχωρήσουν, κ. Πρύτανη, με ειλικρίνεια, με ανοιχτό πνεύμα, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αγκυλώσεις.

Θέλω να τονίσω ότι πρέπει να υπάρχει στο ζήτημα αυτό διάθεση συναίνεσης και θετικής συνεισφοράς, πολύ περισσότερο όταν τουλάχιστον δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ταχθεί υπέρ τέτοιων αλλαγών στο παρελθόν.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο θέλω να τονίσω σήμερα είναι μια πρόσκληση σε έναν δημιουργικό προβληματισμό. Η κυβέρνηση έχει κάποιες πρώτες απόψεις, έχει κάποιες πρώτες σκέψεις, αλλά απέχει πολύ από το να έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς φανταζόμαστε το Λύκειο του μέλλοντος.

Δεν θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν. Θέλουμε να ακούσουμε περισσότερο και να μιλήσουμε λιγότερο και ο σκοπός αυτής της άσκησης θα ήταν να μπορούσαμε να φτάναμε προς το τέλος του έτους σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα ήταν ευχής έργον εάν στηριζόταν και από περισσότερα του ενός κόμματος.

Αυτό δεν θα ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης, νομίζω θα ήταν μια επιτυχία συνολικά της Ελλάδας».

Σοφία Ζαχαράκη: Ο διάλογος δεν ξεκινά από μηδενική βάση

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε από την πλευρά της: «Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Σφακιανάκη, ευχαριστούμε που αναλαμβάνετε αυτή τη στιγμή, ακριβώς όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, μια πρόσκληση αλλά κυρίως την πρόκληση να διάγουμε έναν ειλικρινή διάλογο, ο οποίος δεν έχει σύντομο χρονικό ορίζοντα.

ΖΑΧΑΡΑΚΗ


Έχει όμως άπλετο χρόνο έτσι ώστε όλοι όσοι αναφέρατε να μπορέσουν να συμμετέχουν, με τη δυνατότητα κάτω από θεματικές τις οποίες ήδη έχουμε ορίσει, με τον ορίζοντα στο 2040 αλλά και με πολύ σαφείς απαντήσεις και στους γονείς και κυρίως στα παιδιά, για το τι πρέπει να περιμένουν τα επόμενα χρόνια, τι θα έπρεπε να περιμένουν στα θέματα των βιβλίων, των προγραμμάτων σπουδών, πώς θα μπορέσουμε το απολυτήριο το οποίο αυτή τη στιγμή έχει χάσει την ισχύ του ως μεμονωμένο επίτευγμα των παιδιών, να επανακτήσει την ισχύ, να μπορέσει να ισχυροποιηθεί και με δημόσια και δωρεάν εργαλεία, όπως είναι κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, κρατικό πιστοποιητικό για την πληροφορική, νέες ψηφιακές δεξιότητες, το προφίλ ενός μαθητή ο οποίος ξέρει να σκέφτεται συνθετικά.

Αυτό, όμως, χωρίς να ξεχάσουμε ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γι’ αυτό και στον εθνικό διάλογο, στο πλαίσιο, θα θυμίσουμε όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Θα θυμίσουμε ότι προφανώς θεωρούμε ότι η παιδεία είναι μία εθνική υπόθεση και θα θελήσουμε να ορίσουμε ένα απόφοιτο, μία απόφοιτη η οποία πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει και με ένα αυτοτελές ισχυρό Εθνικό Απολυτήριο το μέλλον της.

Όπως αναφέρατε, δεν καταλήγουν όλα τα παιδιά στην ανώτατη εκπαίδευση. Πολλοί μπορεί να επιλέξουν την επαγγελματική. Μπορεί κάποιοι να περιμένουν για να αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

Σίγουρα, όμως, εμείς σε κάθε οικογένεια αυτή τη στιγμή, οπουδήποτε στην Ελλάδα, θα πρέπει να της δώσουμε μία υπόσχεση, με συνέπεια και συνέχεια, ότι μπορεί το σχολείο και το Λύκειο να μετράει.

Θα κοιτάξουμε, προφανώς, και τι συμβαίνει στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, από το Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο. Και σίγουρα, θα αναφέρουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, έχουν να κάνουν με τη συνεχή επιμόρφωση, την αξιολόγηση, και βέβαια, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα τα οποία ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές φορές, της υπερβαθμολόγησης, της καλύτερης και πιο πιστής αποτύπωσης των δυνατοτήτων των παιδιών.

Νομίζουμε, λοιπόν, ότι θα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εννιάμηνη διαδικασία, με μία ανεξάρτητη αρχή που προΐσταται ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων, θεσμικά κατοχυρωμένη, μαζί με ανθρώπους της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, όπως είπατε, όμως, και οι γονείς και τα παιδιά και οι εκπρόσωποι φορέων, για να μπορεί να υπάρχει μία ολότητα ως προς την καταγραφή των απόψεων.

Και βέβαια, θα υπάρχει και μία δημόσια διαβούλευση με ψηφιακό τρόπο, καθώς ξέρουμε ότι τα ζητήματα παιδείας δεν μπορεί να είναι σε κλειστές αίθουσες.

Ακριβώς όπως είπατε, καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα για την κατάθεση απόψεων. Θα πάμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων άμεσα, την επόμενη εβδομάδα. Και βέβαια θα διευκρινίσουμε και υπόλοιπα ζητήματα και σε συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εντός της εβδομάδος, στους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ».

Μιχάλης Σφακιανάκης: Η πολιτική στην παιδεία πρέπει να είναι εθνική πολιτική

σφακια

Ο επικεφαλής της ομάδας εθνικού διαλόγου και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο εσάς Πρωθυπουργέ, όσο και όλους τους παριστάμενους για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου, για να αναλάβω έναν ρόλο που πιστεύω ότι ο κάθε εκπαιδευτικός από τη στιγμή που ξεκινάει στο κομμάτι της εκπαίδευσης ονειρεύεται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο ώστε η παιδεία, η οποία αν θέλουμε να μιλήσουμε για την παιδεία, πρέπει να ανατρέξουμε στην αρχαία ελληνική σκέψη, Ηράκλειτο, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, ήταν ουσιαστικά το κέντρο της πολιτείας. Τότε είχαν πολιτείες το κέντρο της πολιτείας ήταν η παιδεία.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ


Άρα, εμείς λοιπόν οφείλουμε να θέσουμε σε ράγες σταθερές τα βασικά της παιδείας. Σίγουρα το Λύκειο είναι ένα κομμάτι που είναι σημαντικότατο στην πορεία ενός παιδιού, στα στάδια μόρφωσης που αντιμετωπίζει. Και σίγουρα θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σύστημα το οποίο θα διέπεται από την αξιολόγηση, που η αξιολόγηση αυτή θα έχει αποτελεσματικότητα, θα είναι δίκαιη, θα είναι σταθερή. Ευελπιστούμε να έχει και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση αυτό το σύστημα, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο ότι αλλάζει μια κυβέρνηση και αλλάζει πολιτική στην παιδεία. Η πολιτική στην παιδεία πρέπει να είναι εθνική πολιτική.

Υπάρχουν διεθνή δεδομένα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Και, προφανώς, όλα αυτά μπορούν να δράσουν βοηθητικά».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολλαπλό βιβλίο
Πολλαπλό βιβλίο: Εκσυγχρονισμός ή όχημα κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου;
Στην πράξη, το πολλαπλό βιβλίο παραμένει «ένα» για τον κάθε μαθητή και τον κάθε εκπαιδευτικό, αλλά διαφορετικό από σχολείο σε σχολείο.
Πολλαπλό βιβλίο: Εκσυγχρονισμός ή όχημα κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου;
σοκολατα
Μαύρη σοκολάτα: Η γλυκιά απόλαυση που φροντίζει την καρδιά και τη διάθεση
Αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυσικά «καλά» χημικά του οργανισμού: Τα μυστικά της μαύρης σοκολάτας για υγεία και ευεξία.
Μαύρη σοκολάτα: Η γλυκιά απόλαυση που φροντίζει την καρδιά και τη διάθεση