Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - National Technical University of Athens
Όταν η κριτική γίνεται μήνυση: τι συμβαίνει πραγματικά στο ΕΜΠ

Κάτι πολύ βαρύ συμβαίνει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και δεν αφορά απλώς μια ακόμα ένταση μεταξύ διοίκησης και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αφορά τον ίδιο τον πυρήνα της πανεπιστημιακής ελευθερίας, το δικαίωμα στην κριτική, μέσα στα ελληνικά ΑΕΙ.

Τους τελευταίους μήνες, οι διώξεις σε βάρος φοιτητών και πανεπιστημιακών έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Όμως πλέον το σχοινί τραβιέται επικίνδυνα. Ο πρύτανης του Ιδρύματος δεν περιορίζεται σε πειθαρχικές διαδικασίες· προχωρά σε προσωπικές μηνύσεις, ανοίγοντας έναν ιδιωτικό πόλεμο απέναντι σε μέλη της ίδιας της κοινότητας που διοικεί.

Η αφορμή; Ένα κείμενο εσωτερικού διαλόγου σε σχολή του ΕΜΠ, που ασκούσε κριτική στην περιστολή των ακαδημαϊκών ελευθεριών και στον αυταρχικό τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων. Ένα κείμενο που δεν στάλθηκε στη Σύγκλητο, δεν απευθυνόταν στον πρύτανη, δεν αποτελούσε επίσημη καταγγελία. Ήταν λόγος, όχι πράξη.

Κι όμως, αυτός ο λόγος οδήγησε σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, με ονομαστική αναφορά στον συγγραφέα, τον Γιάννη Μαΐστρο – πανεπιστημιακό με μακρά διαδρομή, πρώην αντιπρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, πρόσωπο ταυτισμένο με τις πιο μαχητικές στιγμές του πανεπιστημιακού κινήματος. Αλλά όχι μόνο σε αυτόν.

Στη μήνυση γίνεται λόγος και για «κάθε άλλον υπαίτιο». Δηλαδή; Για εκατοντάδες πανεπιστημιακούς, φοιτητές και πολίτες που υπέγραψαν κείμενα διαμαρτυρίας. Για όσους τόλμησαν να συμφωνήσουν. Για όσους ανάρτησαν έναν σύνδεσμο. Μέχρι και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επιστρατεύεται για να εντοπιστεί ποιος έβαλε το link.

Αυτό δεν είναι απλώς μια προσωπική σύγκρουση. Είναι ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Γιατί αν σήμερα μηνύεται ένας πανεπιστημιακός επειδή άσκησε αυστηρή κριτική, αύριο ποιος θα μιλήσει; Ο διευθυντής τομέα; Ο κοσμήτορας; Ο νέος λέκτορας με σύμβαση; Ο φοιτητής που διαμαρτύρεται;

Τα πανεπιστήμια δεν αντέχουν χωρίς οξυγόνο. Και το οξυγόνο τους είναι η ελευθερία της έκφρασης, η σύγκρουση ιδεών, η αυστηρή –ακόμη και ενοχλητική– κριτική στην εξουσία. Τα πειθαρχικά και οι μηνύσεις δεν τα «καθαρίζουν». Τα ασφυκτιούν.

Πενήντα χρόνια πανεπιστημιακής διαδρομής, όπως σημειώνει ο Γιάνης Μαΐστρος, δεν έχουν ξαναδεί τέτοια στάση. Και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σύνταξη, ένσημα
"Σωσίβιο" σύνταξης: Δωρεάν ένσημα έως και 5 χρόνια σε μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ
Δωρεάν ένσημα για μακροχρόνια ανέργους έως και 5 χρόνια πριν από τη σύνταξη χωρίς καμία εισφορά
"Σωσίβιο" σύνταξης: Δωρεάν ένσημα έως και 5 χρόνια σε μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ
καθηγητής
Από τη Βιάννο στο Πεκίνο: Ο Κρητικός καθηγητής που χορεύει «σιγανό» με τους Κινέζους
Ο Μανώλης Σπανάκης διδάσκει ελληνική γλώσσα και παραδοσιακούς χορούς στην κινεζική πρωτεύουσα, φέρνοντας λίγο από την ψυχή της Κρήτης στα...
Από τη Βιάννο στο Πεκίνο: Ο Κρητικός καθηγητής που χορεύει «σιγανό» με τους Κινέζους