Thumbnail
Σφοδρή αντίδραση για το συνέδριο «Οικονομία του Πολέμου» – Κάλεσμα σε διαμαρτυρία στις 22/1 ενάντια στην εμπλοκή των πανεπιστημίων σε πολεμικούς σχεδιασμούς

Σφοδρή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη διοργάνωση πολεμικού συνεδρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Οικονομία του Πολέμου», το οποίο πραγματοποιείται από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για επικίνδυνη και ντροπιαστική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι το συνέδριο πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας, ενώ σε αυτό συμμετέχουν, όπως τονίζουν, καθηγητές, ερευνητές αλλά και στελέχη του αμερικανικού στρατού, γεγονός που –κατά την άποψή τους– αποδεικνύει την προσαρμογή των πανεπιστημίων στις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο όπου οι πολεμικές εστίες πολλαπλασιάζονται διεθνώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση προϋπολογίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, τα πανεπιστήμια «ντύνονται στα χακί» και ευθυγραμμίζονται με τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ και της πολεμικής οικονομίας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχονται η επιστήμη και η έρευνα να υπηρετούν πολεμικούς σκοπούς, ούτε το πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε χώρο προπαγάνδας και προετοιμασίας των νέων για την αποδοχή του πολέμου. Τονίζουν πως οι φοιτητές μπήκαν στο πανεπιστήμιο για να προσφέρουν στην κοινωνία, όχι για να νομιμοποιούν πολιτικές που οδηγούν σε καταστροφή και αιματοχυσία των λαών.

Στο στόχαστρο της ανακοίνωσης μπαίνουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της ΝΔ, τους οποίους οι φοιτητές κατηγορούν ότι εμπλέκουν ενεργά τη χώρα και τα πανεπιστήμια σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιχειρώντας να καταστήσουν τους νέους συνένοχους σε αυτούς.

Με σαφές πολιτικό μήνυμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή του ΑΠΘ σε πολεμοκάπηλα σχέδια και καλούν όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πάρουν θέση.

Κλείνοντας, απευθύνουν κάλεσμα σε οργανωμένη διαμαρτυρία στις 22 Ιανουαρίου, ενάντια στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για αγώνα, διεκδίκηση και πάλη, ώστε η γνώση και η επιστήμη να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τον πόλεμο.

Η ανακοίνωση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΟΥ, ΣΧΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΑΕ, ΣΧΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΠΑΕ, ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΠΑΕ, ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΠΑΕ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΣΟΦΕΘ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

Σε συνθήκες που πολλαπλασιάζονται παγκόσμια οι πολεμικές εστίες, που όλες οι δυνάμεις προετοιμάζονται για γενικευμένη παγκόσμια αναμέτρηση, που αυξάνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (όπως έγινε πρόσφατα στη Βενεζουέλα και συζητάνε για τις επόμενες σε Κούβα, Γροιλανδία, Ιράν κ.α) εντείνεται και στη χώρα μας η εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας, ο προσανατολισμός της έρευνας στις ανάγκες του πολέμου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή που η ΕΕ προϋπολογίζει υπέρογκα ποσά (πχ ReArm Europe-800 δις. €, SAFE-150 δις. € κ.α.) για να ενισχύεται η στρατιωτική προετοιμασία,τα Πανεπιστήμια «ντύνονται στα χακί» και προσανατολίζονται στην πολεμική προετοιμασία!

Σε αυτά τα πλαίσια η Νομική σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούν διήμερο συνέδριο με τίτλο «Οικονομία του Πολέμου», με ομιλητές καθηγητές, ερευνητές, στελέχη του αμερικανικού στρατού και άλλους, αποδεικνύοντας, και με αυτόν τον τρόπο, την προσαρμογή του πανεπιστημίου στις συνθήκες όξυνσης και κλιμάκωσης του πολέμου.

Είναι ντροπιαστικό και επικίνδυνο, με την στήριξη και την σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας, να πραγματοποιείται ένα τέτοιου είδους συνέδριο, με την συμμετοχή μάλιστα ακόμα και στελεχών του αμερικάνικου στρατού και να παρουσιάζεται ως ένα “ακαδημαϊκό” γεγονός.

Δεν δεχόμαστε η επιστήμη και η έρευνα μας να αναπτύσσεται και να αξιοποιείται για πολεμικούς σκοπούς, για να σκοτώνονται οι λαοί. Δεν δεχόμαστε το πανεπιστήμιο μας να γίνεται μηχανισμός προπαγάνδας και χώρος μέσα από τον οποίο θα προετοιμάζονται οι νέοι για να στηρίζουν και να αποδέχονται τον πόλεμο.

Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι εκπρόσωποί της μέσα στα πανεπιστήμια, μας προετοιμάζουν για τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία!  Μας θέλουν συνένοχους στα εγκληματικά τους σχέδια! Δεν θα τους περάσει! Απαιτούμε τώρα να σταματήσει η εμπλοκή του Πανεπιστημίου μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς!

Απευθυνόμαστε σε όλους του φοιτητές του ΑΠΘ:

Οι φοιτητές μπήκαμε στο πανεπιστήμιο για να προσφέρουμε με τις γνώσεις μας και την επιστήμη μας στην κοινωνία και όχι για να σκοτώνονται οι λαοί.

Δεν δεχόμαστε η επιστήμη και η έρευνα μας να αξιοποιούνται από τα κοράκια του πολέμου. Θέλουμε τα Πανεπιστήμια, με τις σπουδές και την έρευνα τους, να εξυπηρετούν την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Καλούμε όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ  να πάρουν θέση! Τώρα είναι η ώρα για αγώνα, διεκδίκηση και πάλη ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στην πολιτική που τους υπηρετεί, για να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, οργανωμένα μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, σε διαμαρτυρία στις 22/1 ενάντια στην πραγματοποίηση του πολεμικού συνεδρίου.

Συντάκτρια άρθρου: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήνυση Διευθυντή σε 4 εκπαιδευτικούς: Το σχολείο μπροστά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι!

Επίδομα 300 ευρώ: Διευρύνονται οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνεται και ποιοι το λαμβάνουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Google-Chrome
Εφαρμογές AI σε Apple και Google Stores μετατρέπουν φωτογραφίες σε ψεύτικες γυμνές εικόνες
Νέα έρευνα φέρνει στο φως σοβαρά ερωτήματα για τον έλεγχο περιεχομένου στα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google.
Εφαρμογές AI σε Apple και Google Stores μετατρέπουν φωτογραφίες σε ψεύτικες γυμνές εικόνες
χαρτί υγείας
Χαρτί υγείας και υγεία: Ποιοι κρυφοί κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν
Ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο η κλασική όσο και η υγρή μορφή του μπορεί να περιέχουν ουσίες που, υπό συνθήκες, ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς ή...
Χαρτί υγείας και υγεία: Ποιοι κρυφοί κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν
Τραμ
Αλλαγές στο Τραμ: Πώς θα κινηθούν οι γραμμές έως τις 30 Απριλίου
Όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά το τραμ καλό είναι να ελέγχουν τα δρομολόγια πριν τη μετακίνησή τους, καθώς οι αλλαγές επηρεάζουν βασικά παραλιακά...
Αλλαγές στο Τραμ: Πώς θα κινηθούν οι γραμμές έως τις 30 Απριλίου