Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας περιγράφεται στα άρθρα 44 έως 73 και προβλέπει ότι θα νοίεται ως Μονοτμηματική Σχολή Πυροσβεστικής Επιστήμης η οποία πλέον θα μπορεί να οργανώνει:
- πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου, τετραετούς φοίτησης, επιπέδου 6 (Σχολή Αξιωματικών)
- πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου, τετραετούς φοίτησης, επιπέδου 6 (Σχολή Πυροσβεστών)
- προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης με σκοπό την επιμόρφωση εν ενεργεία στελεχών, ως εξής:
α) Σχολή Αρχιπυροσβεστών,
β) Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης,
γ) Σχολή Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών, - προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών αυτοτελώς ή από κοινού με ΑΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ΑΣΕΙ ή την Αστυνομική Ακαδημία.
Ως εκ τούτου, οι Σχολές Αξιωματικών και Πυροσβεστών θα διαθέτουν πλέον μόνιμα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (μέλη ΔΕΠ) τα οποία θα προσλαμβάνονται κατόπιν προκηρύξεων που θα εκδίδει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Εκτός από τα μέλη ΔΕΠ, οι Σχολές θα απαρτίζονται από πρόσθετο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό καθώς και Εκπαιδευτές Πυροσβεστικού Προσωπικού (ΕΠΠ). Οι Εκπαιδευτές Πυροσβεστικού Προσωπικού είναι επίσης μέλη ΔΕΠ Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του δημόσιου τομέα.
Η διοίκηση της Ακαδημίας
Όσον αφορά στη διοίκηση, ως Πρύτανης νοείται ο Διοικητής ο οποίος είναι ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά προτίμηση κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Αντίστοιχα, ως Αντιπρύτανης νοείται ο Υποδιοικητής - Διευθυντής Σπουδών ο οποίος είναι ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά προτίμηση κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Τέλος, ως Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Μονοτμηματικής Σχολής νοείται ο Κοσμήτορας ο οποίος είναι μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας ή του Αναπληρωτή Καθηγητή. Ο Κοσμήτορας έχει θητεία τριών ακαδημαϊκών ετών, ενώ δεν επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα ή Αναπληρωτή Κοσμήτορα για περισσότερες από τρεις θητείες συνολικά και στις δύο θέσεις.
Εισαγωγή σπουδαστών
Η εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας πραγματοποιείται από:
- ιδιώτες μέσω πανελλαδικών εξετάσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
- πυροσβέστες, υπαρχιπυροσβέστες, αρχιπυροσβέστες και Πυρονόμους, ηλικίας μέχρι 35 ετών, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, καθ’ υπέρβαση κατά 15% των θέσεων που εγκρίνονται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
- ιδιώτες κατόχους πτυχίου, όπως εξειδικεύονται με τη σχετική προκήρυξη, μέσω ειδικών κατατακτηρίων εξετάσεων, που διοργανώνονται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και προκαταρκτικών εξετάσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ποσοστό 20% επί των θέσεων εισακτέων ιδιωτών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων που εγκρίνονται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
Στη Σχολή Πυροσβεστών εισάγονται ιδιώτες μέσω πανελλαδικών και προκαταρκτικών εξετάσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σημειώνεται ότι οι Αξιωματικοί Γενικών καθηκόντων, απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών, καθώς και οι Πυροσβέστες Γενικών καθηκόντων, απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών, υπέχουν υποχρέωση δεκαετούς παραμονής στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά την αποφοίτησή τους από τις αντίστοιχες σχολές.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φέρει τον τίτλο «Ενεργή μάχη: Ολοκληρωμένη αναμόρφωση του συστήματος πρόληψης, ετοιμότητας και απόκρισης έναντι δασικών πυρκαγιών και λοιπών φυσικών, τεχνολογικών ή ανθρωπογενών καταστροφών – Πρόβλεψη μηχανισμών άντλησης επιχειρησιακών διδαγμάτων – Ενίσχυση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού – Αναβάθμιση Πυροσβεστικής Ακαδημίας – Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής – Τροποποιήσεις ν. 4662/2020, ν. 4555/2018, ν. 4797/2021 και ν. 5116/2024».
Θα μείνει αναρτημένο σε δημόσια διαβούλευση έως το πρωί της 26ης Ιανουαρίου και μπορείτε να δείτε όλες τις διατάξεις πατώντας εδώ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ποια γνωστή ηθοποιός παράτησε την τηλεόραση και έγινε δασκάλα σε χωριό της Αρκαδίας
Κλειστά σχολεία σήμερα 12/1: Η νέα λίστα
Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας
Μαρία Πλάκα