εεπα
Η αίτησή της για παράταση φοίτησης δύο εξαμήνων απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν είχε επιτυχή εξέταση τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ η ίδια βρισκόταν σε άδεια μητρότητας, εργαζόταν με πλήρη απασχόληση και ήταν εκ νέου έγκυος, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη συμμετοχή στις εξεταστικές

Η Άννα Ζουρντού, τελειόφοιτη του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, κατήγγειλε με δημόσια επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας ότι απειλείται με διαγραφή παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει το 70% των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων ECTS και της απομένουν μόλις οκτώ μαθήματα για το πτυχίο της.

Η αίτησή της για παράταση φοίτησης δύο εξαμήνων απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν είχε επιτυχή εξέταση τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ η ίδια βρισκόταν σε άδεια μητρότητας, εργαζόταν με πλήρη απασχόληση και ήταν εκ νέου έγκυος, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη συμμετοχή στις εξεταστικές.

Η φοιτήτρια επισημαίνει την αναλγησία της διοίκησης και τονίζει ότι το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες νέους που εργάζονται, δημιουργούν οικογένειες και προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη, ζητώντας τελικά το αυτονόητο: να της επιτραπεί να πάρει το πτυχίο της.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριοι και κυρίες του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης,

Ονομάζομαι Άννα Ζουρντού και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Είμαι μητέρα 2 μικρών παιδιών και εργαζόμενη στο αεροδρόμιο. Απειλούμαι με διαγραφή από το Τμήμα που σπουδάζω, ενώ μου απομένουν 8 μαθήματα για να πάρω το πτυχίο μου και πληρώ την προϋπόθεση συμπλήρωσης του 70% των πιστωτικών μονάδων ECTS, με βάση το νόμο σας.

Ο λόγος απόρριψης της αίτησής μου για παράταση φοίτησης 2 εξαμήνων είναι ότι δεν είχα κάποια επιτυχή εξέταση τα 2 τελευταία χρόνια, δηλαδή την περίοδο που βρισκόμουν σε άδεια μητρότητας, εργαζόμουν με πλήρη απασχόληση και στη συνέχεια ήμουν ξανά έγκυος. Ουσιαστικά μου ήταν αδύνατο να μπορέσω να δώσω μάθημα στις τελευταίες εξεταστικές!

Κατά την αίτηση παράτασης που υπέβαλα, προσκόμισα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιβεβαίωναν τα παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να απορριφθεί η αίτηση και να αντιμετωπίσω την αναλγησία του Προέδρου του Τμήματος που δήλωνε αποφασισμένος να τηρήσει “το νόμο κατά γράμμα”.

Φυσικά γνωρίζω ότι δεν είμαι η μόνη που αντιμετωπίζω τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου, απαράδεκτου κατά τη γνώμη μου, νόμου. Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες σαν κι εμένα χαρακτηριζόμαστε “αιώνιοι”, ενώ είμαστε νέοι άνθρωποι που αγαπάμε το επιστημονικό μας αντικείμενο και παλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες να πάρουμε το πτυχίο μας, με καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος.

Κυρίες και κύριοι, έφτασα μέχρι εδώ χάρη στη μεγάλη προσπάθεια και τους κόπους των γονιών μου. Ο πατέρας μου ήταν μικρός επαγγελματίας και η μητέρα μου αγρότισσα, από αυτές που τώρα με την πολιτική σας οδηγείτε στα όρια της εξόντωσης. Άνθρωποι που τσακίζετε με τους υπέρογκους φόρους και παρόλα αυτά έδωσαν τον προσωπικό τους αγώνα για να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν 3 παιδιά και να τα σπουδάσουν.

Έφτασα μέχρι εδώ με μεγάλη προσπάθεια, διαβάζοντας ξημερώματα και νύχτες, αφού αναγκαζόμουν παράλληλα με τη σχολή μου να εργάζομαι για να μπορώ να επιβιώσω. Το κράτος σας δε μου παρείχε ούτε το στοιχειώδες σαν φοιτήτρια από την επαρχία, δηλαδή μία εστία, ένα σπίτι για να μείνω!

Αναρωτιέμαι, όταν λέτε ότι πρέπει να διαγραφούν οι “αιώνιοι φοιτητές”, εννοείτε περιπτώσεις σαν τη δική μου, δηλαδή εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος; Τελικά, από ό,τι φαίνεται, η “εκκαθάριση” δεν αφορά τις λίστες των Πανεπιστημίων, αλλά τους κόπους χρόνων χιλιάδων ανθρώπων σαν κι εμένα.

Πίσω από κάθε όνομα σε αυτές τις λίστες υπάρχει μία παρόμοια ιστορία, μία μεγάλη προσπάθεια που με το νόμο σας πετάτε στα σκουπίδια. Και όλα αυτά γιατί; Για να γίνουμε αύριο πελάτες σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή κολλέγιο με “χριστουγεννιάτικο δώρο” ένα χαρτί με τα ECTS που κατάφερα να συγκεντρώσω!

Ζητάω από εσάς το αυτονόητο για μένα και για χιλιάδες συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μου: Να με αφήσετε να πάρω το πτυχίο μου!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαμαράς
"Πυρά" Σαμαρά για το 2026: Φτάνουν πια η επικοινωνία, τα ψέματα και οι διχασμοί
Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για τέλος στην επικοινωνιακή πολιτική, τα ψέματα και τους διχασμούς, θέτοντας ως κεντρικό ζητούμενο την ευθύνη και...
"Πυρά" Σαμαρά για το 2026: Φτάνουν πια η επικοινωνία, τα ψέματα και οι διχασμοί
60
Είναι τελικά τα 60 τα νέα 40; Η γενιά των ’60s και ’70s και τα ψυχικά της πλεονεκτήματα
Μεγάλωσαν χωρίς οθόνες και διαρκή επιβεβαίωση και σήμερα δείχνουν πιο ανθεκτικοί από ποτέ
Είναι τελικά τα 60 τα νέα 40; Η γενιά των ’60s και ’70s και τα ψυχικά της πλεονεκτήματα
Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης: Τα μπλόκα γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση και εμείς καθόμαστε και τους χαϊδεύουμε
Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν συμμετέχουν στα μπλόκα αποκλειστικά αγρότες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της Αριστεράς και της Ακροδεξιάς,...
Άδωνις Γεωργιάδης: Τα μπλόκα γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση και εμείς καθόμαστε και τους χαϊδεύουμε