Βαθιά συγκίνηση έχει προκαλέσει στη σχολική και ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα η απώλεια του Μιλτιάδη (Μίλτου) Καψάλη, ενός εκπαιδευτικού που σφράγισε με το έργο και το ήθος του τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών. Για εκατοντάδες μαθητές και συναδέλφους του, ο Μίλτος Καψάλης δεν υπήρξε απλώς ένας φιλόλογος, αλλά ένας «Πρύτανης της Γνώσης και της Ανθρωπιάς».
Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε επί σχεδόν 35 χρόνια τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, τόσο ως φιλόλογος με ειδίκευση στην Ιστορία όσο και από θέσεις διοικητικής ευθύνης. Κατά τη μακρά διαδρομή του στο σχολείο, διακρίθηκε για τη βαθιά επιστημονική του κατάρτιση, την παιδαγωγική του επάρκεια και τη σπάνια ικανότητά του να εμπνέει τους μαθητές.
Παράλληλα, διατηρούσε στενή και ουσιαστική σχέση με την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου, στηρίζοντας ενεργά τις δράσεις της, ενώ είχε σημαντική συμβολή στην οργάνωση και την ανάπτυξη των Ομάδων Πολιτισμού του σχολείου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, προσέφερε εθελοντικά εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο υπό τη σκέπη των Frères στην Αγία Κυριακή, διδάσκοντας αλλοδαπούς μαθητές και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η παιδεία είναι πρωτίστως πράξη προσφοράς.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης, με εκατοντάδες μηνύματα μαθητών και συναδέλφων να κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της συναδέλφου του Ειρήνης Κατσάνη, σε ομιλία της με αφορμή την αφυπηρέτησή του, που σκιαγραφούν με ακρίβεια την προσωπικότητα και το έργο του: ένας δάσκαλος με τη σωκρατική έννοια του όρου, που οδηγούσε τους μαθητές στην έρευνα, στην κριτική σκέψη και στην ουσιαστική κατανόηση της ιστορικής αλήθειας. Ένας άνθρωπος «με όλα τα γράμματα κεφαλαία», του οποίου η φωνή και η παρουσία παραμένουν ζωντανές στη μνήμη όσων τον γνώρισαν.
Η ΟΙΕΛΕ, όπως και σύσσωμη η κοινότητα των Λεοντείων Σχολείων, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Η παρακαταθήκη του Μίλτου Καψάλη, παιδαγωγική και ανθρώπινη, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την εκπαίδευση και εγγύηση ότι η μνήμη του δεν θα σβήσει στον χρόνο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Λεωνίδας Βουρλιώτης