Για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 3/10 ενημερώνει στο alfavita.gr o Αιρετός του ΚΥΣΔΕ, Θοδωρής Κατσωνόπουλος.
Ακολουθεί η ενημέρωση:
Σας ενημερώνουμε για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 3/10/2025, τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τις εκκρεμότητες αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύονται.
1. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ανακλήσεις αποσπάσεων:
Εξετάστηκαν 2 αιτήσεις ανάκλησης εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ, κατά πλειοψηφία απορρίφθηκαν. Επίσης, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν 11 αιτήσεις ανάκλησης εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.Επανεξέταση αιτήσεων απόσπασης νεοδιοριζόμενων:
Εξετάστηκαν 3 αιτήσεις εκπαιδευτικών λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, από τις οποίες 2 απορρίφθηκαν διότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4589/2019, άρθρο 62) και 1 εγκρίθηκε.
Επίσης, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν:1 αίτηση εκπαιδευτικού με τέκνο ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας ≥67%
2 αιτήσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία ≥75%.
Τροποποιήσεις:
Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν 2 αιτήσεις τροποποίησης απόσπασης εκπαιδευτικών από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.Νέες Αιτήσεις/6η Φάση:
Εξετάστηκαν 8 αιτήσεις, για 6 το Συμβούλιο απεφάνθη θετικά και για 2 αρνητικά κατά πλειοψηφία.
Στις απορριπτικές περιλαμβάνεται αίτηση εκπαιδευτικού κλάδου ΤΕ16, καθώς το ισχύον στρεβλό πλαίσιο προβλέπει απόσπαση μόνο σε άλλο Μουσικό ή σε φορέα.
Εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές οι αιτήσεις απόσπασης:
Νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού με αναπηρία ≥75%
Εκπαιδευτικού γονέα τέκνου ΑμεΑ με αναπηρία ≥67%
Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε η αίτηση απόσπασης νεοδιοριζόμενου που είναι δικαστικός συμπαραστάτης γονέα.
Κατά προτεραιότητα:
Εξετάστηκαν 2 αιτήσεις. Δεκτή έγινε μόνο η μία που αφορούσε σε απόσπαση εκπαιδευτικού κατά προτεραιότητα ως σύζυγος δικαστικού λειτουργού.
Η απορριπτική – κατά πλειοψηφία - αφορούσε σε κατά προτεραιότητα απόσπαση νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού, αιρετού ΟΤΑ.
Η θέση μας ήταν ξεκάθαρα υπέρ του εκπαιδευτικού, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, με βάση το άρθρο 93 παρ. 7 ν. 3852/2010, σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΣ και γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ (369/2011), που κατοχυρώνουν το δικαίωμα απόσπασης αιρετών ΟΤΑ.
Υποστηρικτική θέση για το εν λόγω θέμα εξέφρασε και η ΚΕΔΕ.
2. ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ (EMSA)
Εγκρίθηκε απόσπαση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ90, της ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας.
3. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Εξετάστηκε 1 αίτηση, η οποία εγκρίθηκε.
4. ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εξετάστηκαν 3 αιτήσεις παραίτησης για εξαιρετικούς λόγους, οι 2 εγκρίθηκαν (ΠΕ86 – ΔΔΕ Ηλείας, ΠΕ90 – ΔΔΕ Πειραιά), ενώ 1 παραμένει σε εκκρεμότητα για έλεγχο γνησιότητας εγγράφων.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δυνατότητα απόσπασης ή ανάκλησης (διακοπής απόσπασης) δίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ΜΟΝΟ μέσω ΟΠΣΥΔ, απ' την επιλογή Αιτήσεις → Γενική Αίτηση Απόσπασης.
Η αίτηση υποβάλλεται εκτός εγκυκλίου μόνο για σοβαρούς επιγενόμενους λόγους.
Για τα θέματα των αποσπάσεων, η θέση μας ήταν και παραμένει σαφής: Οι νεοδιοριζόμενοι πρέπει να έχουν δικαίωμα απόσπασης σε σοβαρές περιπτώσεις υγείας και οικογενειακών δυσκολιών.
Σύμφωνα με την περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α΄13), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 125 του ν. 5224/2025 (Α΄142) και ισχύει, οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για τουλάχιστον δύο (2) σχολικά έτη, χωρίς δυνατότητα υπηρεσιακής μεταβολής (μετάθεσης, απόσπασης κ.λπ.), εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται για ειδικές κατηγορίες.
Η θέση του κλάδου την οποία υποστηρίζουμε είναι ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής να μειωθεί στο ένα έτος.
Δυνατότητα απόσπασης από το πρώτο έτος παρέχεται μόνο σε όσους ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001, καθώς και σε περιπτώσεις αναπηρίας με ποσοστό 75% και άνω στον ίδιο ή στον/στη σύζυγο, ή 67% και άνω στα τέκνα.
Αδυναμίες της ρύθμισης:
Ο κατάλογος ασθενειών του άρθρου 13, παρ. 1, του π.δ. 50/1996 παραμένει αναχρονιστικός και αφήνει εκτός σοβαρές παθήσεις. Χρειάζεται άμεσα επικαιροποίηση!
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση σοβαρά ασθενούς γονέα, αδελφού ή συγγενούς πρώτου βαθμού, ούτε για εκπαιδευτικούς που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού συμπαραστάτη.
Η αυθαίρετη θέσπιση ποσοστού αναπηρίας στο 75% (άρθρο 17 του Ν.5128/2024) και όχι στο 67%, όπως θεσμοθετημένα ισχύει για την αναπηρία, δημιουργεί διακρίσεις και αδικαιολόγητους αποκλεισμούς. Δεν έχει τεκμηριωθεί γιατί το όριο ορίζεται στο 75% και όχι σε άλλο ποσοστό.
Σε επίπεδο υπηρεσιακών μεταβολών στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, ισχύει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις της ίδιας της Υπουργού, ένα δαιδαλώδες, μη πλήρως διαφανές και μη προβλέψιμο πλαίσιο που στερεί τη δυνατότητα απόσπασης ακόμη και σε περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης.
Έχουμε καταθέσει επανειλημμένα προτάσεις, επιστολές και υπομνήματα στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουμε παλέψει μέσα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να επεκταθεί το δικαίωμα απόσπασης για σοβαρούς λόγους που δεν εμπίπτουν στις κείμενες διατάξεις ή έστω να υπάρξει μια διασταλτική ερμηνεία του νόμου, ευνοϊκή για τους αιτούντες εκπαιδευτικούς, με γνώμονα τον ΑΝΘΡΩΠΟ, τις ανάγκες του και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις για τις οποίες καλούνται να αποφανθούν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και αποκαλύπτουν τις παθογένειες ενός νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου που κρύβεται πίσω από το «γράμμα του νόμου» και αδυνατεί να υπηρετήσει το πνεύμα του, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας και της ανάγκης για στήριξη σε στιγμές ακραίας δοκιμασίας.
Βασικές αρχές:
Η φροντίδα ενός βαριά ασθενούς γονιού, αδελφού, συζύγου ή παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «εκτός νόμου» περίπτωση
Κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται με γνώμονα τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του
Το σχολείο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά οφείλει να στηρίζει αυτούς που το υπηρετούν
Απαιτήσεις προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ:
Να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση απόσπασης νεοδιοριζόμενων και υπηρετούντων εκπαιδευτικών και σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων υγείας ή οικογενειακών δυσκολιών που σήμερα δεν προβλέπονται ρητά.
Μέχρι την απαραίτητη νομοθετική τροποποίηση, να εφαρμόσει μια ανθρωποκεντρική, διασταλτική ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων, ώστε να μη βρίσκονται σε αδιέξοδο οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους.
Να νομοθετήσει τη μείωση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στην οργανική θέση στον 1 χρόνο, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλότερη υπηρεσιακή κινητικότητα.
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 18 Σεπτεμβρίου, ήταν, μέχρι πριν λίγη ώρα, σε εκκρεμότητα υπογραφής, αποφάσεις αποσπάσεων (https://www.minedu.gov.gr/.../62947-03-10-25-apospaseis...).
Δεκαπέντε μέρες μετά και η Υπουργική Απόφαση δεν είχε εκδοθεί, δεκαπέντε μέρες μετά και ακόμα οι συνάδελφοι/ισσες υπηρετούσαν σε περιοχές και σχολεία που δεν θα είναι εκεί το επόμενο διάστημα.
Οι αδικαιολόγητες αυτές καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα και ταλαιπωρούν τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, αλλά και τις σχολικές μονάδες και τα ΠΥΣΔΕ που δεν μπορούν να οργανώσουν το προσωπικό τους και να υπολογίσουν τις ανάγκες τους.
Ας ελπίσουμε, για τις σημερινές αποφάσεις του Συμβουλίου, οι Αποφάσεις να υπογραφούν άμεσα και να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι/ες.
Υπάρχουν ακόμα αιτήσεις εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας Μουσικών Σχολείων που αφορούν σε αποσπάσεις - επανεξετάσεις/ενστάσεις/αιτήσεις αποσπάσεων - που δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, παρότι υποβλήθηκαν κατά τους θερινούς μήνες και παρότι διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή εδώ και ένα μήνα.
Πληροφορηθήκαμε ότι με εντολή της Υπουργού δεν πρόκειται να γίνει καμία (νέα) απόσπαση σε φορέα.
Δεν μας έχει γίνει ακόμα σαφές αν εξετάστηκαν οι ενστάσεις των συναδέλφων/ισσών, πότε σκοπεύουν από το Υπουργείο να απαντήσουν (έστω αρνητικά, αλλά τεκμηριωμένα), με ποια κριτήρια ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις και ποιοι οι λόγοι που παρακάμφθηκαν, αγνοήθηκαν σε πλήθος περιπτώσεων οι προτάσεις και οι πραγματικές ανάγκες των φορέων.
Το ΥΠΑΙΘΑ συνεχίζει με «τελεσίγραφα» των 30 λεπτών προς τις ΔΔΕ για αποστολή κενών, σε μέρα και ώρα που οι αναπληρωτές/τριες της Β΄φάσης δεν είχαν αναλάβει όλοι/όλες τους υπηρεσία.
Πριν δηλ ακόμα οριστικοποιηθούν οι ανάγκες, οι εντολές δίνονται μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.
ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΠΟΥ θα βρει το δίκιο του ένας/μία εκπαιδευτικός που αδικείται;
ΠΟΙΟΙ θα τον/την κρίνουν και με ποια κριτήρια;
ΠΟΤΕ θα υπάρξει δικαίωση, όταν οι αποφάσεις σέρνονται με μήνες καθυστέρησης;
ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ για τον/την ίδιο/α, την οικογένειά του/της, αλλά και για την υπηρεσία;
Ως αιρετοί, έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, να αποκαλύπτουμε τις στρεβλώσεις, να απαιτούμε άμεσες αλλαγές με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.
Με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, με καθαρή φωνή και αγώνα, μπορούμε να αντισταθούμε στην αδικία και να υπερασπιστούμε το αυτονόητο δικαίωμα των εκπαιδευτικών σε αξιοπρέπεια, στήριξη και δικαιοσύνη.
Η φωνή των συναδέλφων/ισσών θα συνεχίσει να ακούγεται δυνατά μέσα και έξω από το ΚΥΣΔΕ.
Επίσης, παραθέτουμε την ενημέρωση της παράταξης των ΣΥΝΕΚ «Για το εργασιακό και διδακτικό ωράριο, τις αναπληρώσεις λόγω απουσιών και τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων», καθώς το τελευταίο διάστημα γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες/τριες πληθώρας καταγγελιών για στρέβλωση του νομοθετικού πλαισίου και «προφορικές» εντολές που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα όσον αφορά σε παράνομες αναπληρώσεις.
Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,
Ζούμε σε μια χώρα που πνίγεται από τη ρεμούλα, τη διαφθορά, τις υποκλοπές, τα σκάνδαλα. Σε μια κοινωνία που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί για το έγκλημα των Τεμπών, όπου 57 ψυχές χάθηκαν και οι οικογένειες παλεύουν για το δίκιο τους. Ένας πατέρας σε απεργία πείνας απαιτεί εκταφή της σορού του παιδιού του, ζητώντας όχι μόνο ταυτοποίηση αλλά και τοξικολογικές και βιοχημικές εξετάσεις για να μάθει την αλήθεια για το πώς χάθηκε. Την ίδια ώρα, ο διεθνής στόλος αλληλεγγύης (Global Sumud Flotilla) δέχεται επίθεση και απαγωγές από τον ισραηλινό στρατό ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Κι όμως, κράτη και κυβερνήσεις παρακολουθούν σιωπηλά ή συμμορφώνονται. Η εξωτερική πολιτική βαφτίζεται «υπευθυνότητα», όταν στην πράξη είναι σιωπή και υποτέλεια. Σε ένα κράτος όπου το δίκαιο χάνεται μέσα στην πολιτική αλαζονεία και στον νόμο του ισχυρού.
Σε αυτό το ασφυκτικό τοπίο, δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες. Η ελπίδα ούτε χαρίζεται ούτε εξαρτάται από θεσμούς που έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και είναι δική μας ευθύνη και χρέος να αγωνιστούμε ώστε να την ξανακερδίσουν. Αν υπάρχει διέξοδος, αυτή δεν είναι ατομική, αλλά συλλογική. Βρίσκεται στη συσπείρωση. Βρίσκεται στο μαζικό κίνημα. Γιατί μόνο έτσι ήρθαν οι αλλαγές που κερδίσαμε στο παρελθόν. Οι μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις μας. Και μόνο έτσι θα έρθουν και στο μέλλον.
Αθήνα, 03/10/2025
Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Κατσωνόπουλος Θοδωρής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ