ντουντουκα
Υπό διωγμό εκπαιδευτικοί και δημόσια παιδεία – Καταγγελίες της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την «πολυμέτωπη επίθεση» που, όπως αναφέρει, δέχεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών, στις 5 Οκτωβρίου.

Η συνδικαλιστική ένωση κάνει λόγο για «παιδεία υπό διωγμό», αναφερόμενη σε σωρεία μέτρων που – όπως τονίζει – διαβρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ιδιωτικοποιούν κρίσιμες εκπαιδευτικές δομές και εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες μέσω νέων θεσμικών ρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών, στις στοχευμένες – κατά την ανακοίνωση – επιθέσεις ενάντια στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και στις ποινικές παραπομπές στελεχών της εκπαίδευσης που συμμετείχαν σε συνδικαλιστικές δράσεις.

Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, στις 14:00, στο ΥΜΑΘ, με παράλληλη προκήρυξη στάσεων εργασίας, ενώ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων ενάντια στην – όπως τη χαρακτηρίζει – αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

5η Οκτωβρίου 2025: Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Παιδεία και εκπαιδευτικοί υπό διωγμό!

Να σταματήσουν οι διώξεις σε όλες τις Διευθύνσεις Θεσ/νίκης και παντού!

Όλοι/όλες στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ ΥΜΑΘ Δευτέρα 6/10,2μμ

(Κηρύσσουμε 12μ -2μμ μονόωρες και δίωρες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών)

Κάθε χρόνο η 5η Οκτωβρίου σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας έχει καθιερωθεί να είναι αφιερωμένη ημέρα στη συνεισφορά του εκπαιδευτικού στην παιδεία και την κοινωνία.

Φέτος, η  5η Οκτωβρίου βρίσκει τους εκπαιδευτικός και την παιδεία υπό διωγμό! Αλλεπάλληλα μέτρα αποδομούν το δημόσιο σχολείο, καταργούν εργασιακά δικαιώματα και διαμορφώνουν δυσμενέστατες συνθήκες για την εργασία των εκπαιδευτικών. Μέτρα όπως η ελεύθερη βάση επιλογής, η τράπεζα θεμάτων, οι ρυθμίσεις καταβαράθρωσης της Ειδικής Αγωγής, το Διεθνές Απολυτήριο – ΙΒ, η υποχρηματοδότηση στην παιδεία, τα χιλιάδες κενά από ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία, δημιουργούν βαθύτατους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των μαθητών, ενώ το εθνικό απολυτήριο που προωθεί η κυβέρνηση για να ισχύσει από του χρόνου θα αυξήσει κατακόρυφα τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση και θα επιφέρει το βίαιο διωγμό των μαθητών σε δομές εκπαίδευσης αποκλειστικά κατάρτισης και ειδίκευσης. Η απευθείας παράδοση εκπαιδευτικών δομών σε ιδιώτες και εταιρίες  με τα «Ωνάσεια» στη γενική παιδεία, τις «Ακαδημίες» στην τεχνική εκπαίδευση, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις τράπεζες χορηγούς, δημιουργούν νέες μορφές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της παιδείας και νέα δεδομένα στην πολύπαθη παιδεία μέσω του ελέγχου του περιεχομένου της μόρφωσης της νέας γενιάς από τα ιδιωτικά συμφέροντα.  

Η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση ότι οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους με ισχυρές αγωνιστικές παραδόσεις υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου, δεν πρόκειται να αποδεχθούν την παράδοση της παιδείας στις δυνάμεις της αγοράς, ανασυντάσσεται. Εδώ και πέντε χρόνια όλη η διοικητική εκπαιδευτική ιεραρχία από το ΥΠΑΙΘΑ μέχρι τους διευθυντές σχολείων, συντεταγμένα και με κυρίαρχο τρόπο έναν πρωτοφανή συμπυκνωμένο αυταρχισμό κατά των σωματείων και των εκπαιδευτικών, έχουν αναγάγει την αξιολόγηση σε πολυεργαλείο της εκπαιδευτικής πολιτικής και σε μηχανισμό υποταγής των εκπαιδευτικών.

Για να κάμψει τις σθεναρές αντιστάσεις των σωματείων μας και των εκπαιδευτικών που δεν αποδέχονται την αξιολόγηση, συμπληρώνει κάθε φορά με νέα αυταρχικά μέτρα  το οπλοστάσιό της. Προσφυγές στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη το ισχυρό μας όπλο την απεργία αποχή. Βιομηχανία πειθαρχικών διώξεων, δυνητικές αργίες (συναδέλφισσα Χ. Χοτσόγλου, μέλος ΕΛΜΕ Πειραιά). Διώξεις για εξετάσεις PISA (Σ. Στεφανίδου γραμματέα Ε ΕΛΜΕ-Θ και συναδέλφους), απαράδεκτες εκφοβιστικές διώξεις (Ε. Λάζου, πρόεδρος ΣΕΠΕ Ζακύνθου, Κ. Τουλγαρίδης, πρόεδρος ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, κ.ά.).  

Εκβιάζουν τους εκπαιδευτικούς να υποχωρήσουν στον αγώνα κατά της αξιολόγησης με παράτυπες παραπομπές εκατοντάδων  εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια γιατί υλοποιούν τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας. Διαμορφώνουν κλίμα τρομοκρατίας με το νέο πειθαρχικό «δίκαιο» (ν. 5225/25) που η εφαρμογή του ξεκινάει το 2026 με αυστηροποίηση των ποινών για την αξιολόγηση και επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση και στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται.

ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

                                ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Καλούμαστε λοιπόν σε μία επέτειο όπως είναι η 5η Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα του εκπαιδευτικού,  για να ανακόψουμε τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση - αποδόμηση της δημόσιας παιδείας που προωθούν και την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων, να σταματήσουμε τις διώξεις και τα πειθαρχικά, να εκτιμήσουμε σωστά και να προσδιορίσουμε τις κοινωνικές συντεταγμένες του σήμερα, να ανατρέξουμε στις μεγάλες παρακαταθήκες του εκπαιδευτικού κινήματος.

Στεκόμαστε ιδιαίτερα στη συνεισφορά των εκπαιδευτικών στους λαϊκούς αγώνες και στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος για δημόσια δωρεάν παιδεία. Τους αγώνες για ένα δημοκρατικό σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά, όλη τη γνώση και όλους τους εκπαιδευτικούς, όπως σηματοδοτήθηκε από παλιότερα για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, της αύξησης των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, την πολυήμερη απεργία στις εξετάσεις (1988) τη σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη 1990 - 1991, την απεργία του 1997, τον ΑΣΕΠ (1998), την απεργία των δασκάλων (2006), το Δεκέμβρη του 2008, την απεργία το 2013 και τους αγώνες κατά της διαθεσιμότητας απόλυσης. Μακρύς κατάλογος! Ισχυρές καταγεγραμμένες παρακαταθήκες για να προχωρήσουμε σήμερα σε ανυποχώρητο, αποφασιστικό και πολύμορφο αγώνα διαρκείας.    

Σε μια περίοδο που κυριαρχεί στην κοινωνία η λαϊκή αγανάκτηση για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, για το τεράστιο σκάνδαλο με την αρπαγή τεράστιων κονδυλίων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ταυτόχρονα την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, την ακρίβεια και την καταβαράθρωση των μισθών μας κ.ά., η κυβέρνηση που ευθύνεται για όλα τα παραπάνω έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση μέσα στην κοινωνία και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια νέα κατάσταση για τα σωματεία μας και τους αγώνες μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να συνεχίσουμε την πάλη για τη δικαίωσή τους, να σταθούμε αλληλέγγυοι στον απεργό πείνας Π. Ρούτσι, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις στις 26/1 και τη Γενική Απεργία στις 28/2.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Η συνδικαλιστική δράση δεν καταστέλλεται γιατί αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και των αγώνων τους εδώ και δεκαετίες. Τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν και άποψη και φωνή, όσο και αν προσπαθούν  υπουργείο και διοίκηση να μας φιμώσουν. Οι εκπαιδευτικοί με τον αγώνα μας να στείλουμε ισχυρά μηνύματα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου για όλα τα παιδιά, τα σχέδια τους κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών και ιδιωτικοποίησης της παιδείας, δεν θα περάσουν.

  • Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά παντού, οι απειλές και οι εκβιασμοί!
  • Να σταματήσουν  οι διώξεις στη Γραμματέα της Ε΄ΕΛΜΕ-Θ και συναδέλφους για εξετάσεις PISA.
  • Κάτω τα χέρια από τη μονιμότητα – Όχι στο νέο Πειθαρχικό των απολύσεων και του αυταρχισμού.
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία, τα σωματεία και τον συνδικαλισμό.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία αξιολόγησης! Να καταργηθούν οι αντίστοιχοι νόμοι!
  • Να πάρουν πίσω την απόφαση της Δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου.
  • Να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων του 1ου ΓΕΛ Πυλαίας
  • Να σταματήσουν οι πειθαρχικές διώξεις στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Θεσ/νίκης και συναδέλφων που οι διώξεις τους ξεκίνησαν από άλλες Διευθύνσεις.
  • Παιδαγωγική ελευθερία – Δημοκρατία στα σχολεία – Δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Καλούμε τους συναδέλφους να αναδείξουμε την κοινωνική συνεισφορά του εκπαιδευτικού μέσα και έξω από τα σχολεία, την ανεξάντλητη και καθημερινή προσφορά του προς τους μαθητές και να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ τη Δευτέρα 6/10 στις 2μμ στο ΥΜΑΘ. Προκηρύσσουμε μονόωρες και δίωρες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή των συναδέλφων.

                Για το Δ.Σ.            

         Ο πρόεδρος                           Η γραμματέας

  Χρήστος Ζαγανίδης                     Σοφία Στεφανίδου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημήτρης Κουτσούμπας
Αιχμηρό σχόλιο Κουτσούμπα για το νερό του Φάμελου που ήπιε ο Δένδιας: "Δεν έχετε φόβο να μάθετε ο ένας τα μυστικά του άλλου, στην ίδια στρατηγική δουλεύετε" (Βίντεο)
Το περιστατικό δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Όταν ανέβηκε στο βήμα, σχολίασε σκωπτικά ότι ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται...
Αιχμηρό σχόλιο Κουτσούμπα για το νερό του Φάμελου που ήπιε ο Δένδιας: "Δεν έχετε φόβο να μάθετε ο ένας τα μυστικά του άλλου, στην ίδια στρατηγική δουλεύετε" (Βίντεο)