Μετά τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων και την επιβολή συνθηκών λιμού, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών καταγγέλλει τη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου και την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών στην Παλαιστίνη περιγράφονται ως μνημείο παρακμής του δυτικού πολιτισμού και ως πρωτοφανής απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Η Συσπείρωση επισημαίνει την «εγκληματική απάθεια» των περισσότερων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο Ισραήλ και ενθαρρύνουν, έμμεσα ή άμεσα, την πολιτική αυτή. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η δράση των διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών, όπως ο στόλος Global Sumud Flotilla, ο οποίος αυτήν την περίοδο πλέει προς τη Γάζα για την παροχή βοήθειας, συμμετέχοντας και ελληνικά πλοία όπως τα «Οξυγόνο», «Παύλος Φύσσας» και «Βαγγέλης Πισσίας – Asser et Ayssel».
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών δηλώνει την αλληλεγγύη της στο διεθνές κίνημα και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση την καταδίκη της γενοκτονίας, τη διακοπή συνεργασίας ελληνικών πανεπιστημίων με ισραηλινά ιδρύματα και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Παράλληλα, οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν τη στήριξή τους στους συναδέλφους τους στο Ισραήλ που καταγγέλλουν τη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης τους, παρά το κλίμα εκφοβισμού και διώξεων.
Αναλυτικά το ψήφισμα
Ψήφισμα Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών για τη Γενοκτονία στην Παλαιστίνη
Μετά τις μαζικές εκτελέσεις άμαχων πολιτών, τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων και την επιβολή συνθηκών λιμού σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, η γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου φτάνει στο αποκορύφωμά της με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Όσα δραματικά εκτυλίσσονται τα τελευταία δύο χρόνια στην παλαιστινιακή γη συνιστούν μνημείο παρακμής του δυτικού πολιτισμού και επιστρέφουν την ανθρωπότητα στις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της. Για πρώτη φορά μετά τις ναζιστικές θηριωδίες, η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί, πέρα από τα εγκλήματα πολέμου και τις διαρκείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μια τέτοιας έντασης και έκτασης απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Οι χώρες της Δύσης, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, έχουν επιδείξει εγκληματική απάθεια απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, καθώς είτε διά της σιωπής είτε διά της αποφυγής επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ ουσιαστικά ενθαρρύνουν τη δράση ενός κράτους-τρομοκράτη. Περίοπτη θέση στον θλιβερό κατάλογο των σιωπηλών κρατών καταλαμβάνει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα διακηρύξει, χωρίς ντροπή, ότι τα συμφέροντά της, οικονομικά και γεωστρατηγικά, έχουν προτεραιότητα έναντι του πυρήνα των αξιών του Διαφωτισμού.
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου να επιβάλει ένα διεθνές πέπλο σιωπής και συνενοχής, οι εστίες αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Αυτές τις ημέρες, διατρέχουν τη Μεσόγειο περίπου 50 πλοία από 45 χώρες, τα οποία συμμετέχουν στον διεθνή ανθρωπιστικό στόλο Global Sumud Flotilla, με προορισμό τη Γάζα και στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα πλοία της ελληνικής αποστολής «Οξυγόνο», «Παύλος Φύσσας», «Βαγγέλης Πισσίας - Asser et Ayssel», τα οποία κατέπλευσαν από το Αιγαίο για να συναντήσουν τις άλλες αποστολές.
Συστατικό μέρος του διεθνούς κινήματος αντίστασης στη βαρβαρότητα αποτελούν και οι πολύχρωμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά το κλίμα εκφοβισμού και διώξεων, κυρίως στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ευρώπη, φοιτήτριες και φοιτητές, καθηγήτριες και καθηγητές, διαδηλώνουν μαζικά, υπογράφουν κείμενα καταδίκης της γενοκτονίας, αρνούνται τη χρηματοδότηση της έρευνας που προέρχεται από το Ισραήλ.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ενώνει τη φωνή της με αυτό το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και, επικαλούμενη τις αξίες και τις αρχές του ανθρωπισμού, της διεθνούς νομιμότητας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, διεκδικεί:
την καταδίκη από την ελληνική κυβέρνηση της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού
τη διακοπή κάθε συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με ισραηλινά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και κρατικούς φορείς του Ισραήλ
την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας που εκφράζεται ενάντια στις εγκληματικές πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης
Ως πανεπιστημιακοί που στελεχώνουμε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο:
δεν απομακρύνουμε τα μάτια μας από τον Global Sumud Flotilla, καθώς νιώθουμε τη βαθιά υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα σπουδαίων ανθρώπων απέναντι στην απολύτως αδιανόητη αυτή γενοκτονία
δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή μας στον αγώνα εκείνων των ηρωικών συναδέλφων μας στο Ισραήλ, οι οποίοι τολμούν να υψώσουν το ανάστημά τους, υπό συνθήκες ακραίου αυταρχισμού και μισαλλοδοξίας, προκειμένου να καταγγείλουν τη γενοκτονική πολιτική που ασκεί το κράτους τους στην Παλαιστίνη
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ