Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι χρόνιες προκλήσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Κύρια ζητήματα αποτελούν η έλλειψη εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι υποδομές

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικούς, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 40.000 πανελλαδικά. Τα κενά αυτά καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από αναπληρωτές, οι οποίοι προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με καθυστέρηση και ολοκληρώνουν τη σύμβασή τους τον Ιούνιο. Το ζήτημα γίνεται εντονότερο σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου προστίθενται δυσκολίες στη στέγαση και στις συνθήκες διαβίωσης.

Ένα δεύτερο θέμα αφορά τις συγχωνεύσεις τμημάτων, που οδηγούν σε τάξεις με 25-27 μαθητές. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το παιδαγωγικό όριο των 15 μαθητών ανά τάξη, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τη διδασκαλία και την καθημερινή λειτουργία των σχολείων. Η υπογεννητικότητα προβάλλεται συχνά ως αιτία για τις συγχωνεύσεις, ωστόσο το ζήτημα συνδέεται και με τις γενικότερες ανάγκες διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στον τομέα των υποδομών, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 65% των σχολείων είναι άνω των 40 ετών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση και την ασφάλεια. Μόλις 1,8%-2% των σχολικών μονάδων ανακαινίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μ. Γιαννάκου», ποσοστό που υπογραμμίζει τις δυσκολίες στον εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων.

Στο δημόσιο διάλογο για τα ζητήματα αυτά έχουν παρέμβει εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Ο πρόεδρος της, Σπύρος Μαρίνης, σε συνέντευξή του τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και για σχολεία που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Παράλληλα, ο οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ, Αχιλλέας Ζορμπάς, επεσήμανε σε δημόσια τοποθέτησή του ότι η σχολική χρονιά ξεκινά με χιλιάδες κενά και με σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιθάκη
Αλέξης Τσίπρας: Ουρές από νωρίς στο θέατρο «Παλλάς» για την «Ιθάκη»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζει το νέο του βιβλίο, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και επισημαίνοντας την ανάγκη κοινωνικής και πολιτικής...
Αλέξης Τσίπρας: Ουρές από νωρίς στο θέατρο «Παλλάς» για την «Ιθάκη»
γυναικοκτονια
Γυναικοκτονία Γαρυφαλλιάς: Προκλητική ομολογία και «κενά μνήμης» από τον δράστη
Στο Εφετείο Αιγαίου ο κατηγορούμενος επικαλείται ψυχική αποδιοργάνωση και ψυχωτικά συμπτώματα, ενώ περιγράφει την πράξη ως «συνωμοσία του σύμπαντος».
Γυναικοκτονία Γαρυφαλλιάς: Προκλητική ομολογία και «κενά μνήμης» από τον δράστη
Κώστας Βλάσης
Κωνσταντίνος Βλάσης για Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία: «Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία»
Το μήνυμα του Υφυπουργού, Κωνσταντίνου Βλάση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Κωνσταντίνος Βλάσης για Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία: «Η αναπηρία δεν είναι αδυναμία»
αγροτες
Παραλίγο ατύχημα στις Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ έπεσε σε μπλόκο με τρακτέρ
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομία – Σκηνές έντονης σύγκρουσης με οχήματα των ΜΑΤ να επιχειρούν διάσπαση του μπλόκου
Παραλίγο ατύχημα στις Σέρρες: Κλούβα των ΜΑΤ έπεσε σε μπλόκο με τρακτέρ