Εκπαίδευση

Η εμπειρία από τη μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα και Πειραματικά

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σύμφωνα με τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανάλογα με τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις του υπουργείου

Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της δημόσιας Εκπαίδευσης εστιάζει στην πολυτυπία, δηλαδή στη δημιουργία διαφορετικών τύπων σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται αλλαγές όπως η αύξηση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ), η ίδρυση των «Ωνάσειων» Σχολείων και η ένταξη διεθνών προγραμμάτων, όπως το International Baccalaureate (IB). Σύμφωνα με τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα διαφοροποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανάλογα με τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις του υπουργείου.

Ζητήματα προς συζήτηση

Η νέα αυτή στρατηγική εγείρει μια σειρά από παιδαγωγικά ερωτήματα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν:

  • Αν η δημιουργία αναβαθμισμένων σχολείων πρέπει να αφορά μόνο συγκεκριμένες ομάδες μαθητών ή να στοχεύει συνολικά στη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου της κοινωνίας.

  • Αν η εκπαίδευση οφείλει να επικεντρώνεται σε παιδιά με ιδιαίτερες δεξιότητες ή να καλλιεργεί ολοκληρωμένα την προσωπικότητα όλων.

  • Αν ο ρόλος της Γενικής Εκπαίδευσης είναι η έγκαιρη προετοιμασία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή η διαμόρφωση κριτικής σκέψης και στέρεου γνωστικού υπόβαθρου για όλους τους μαθητές.

Αλλαγές στον Πειραιά

Όπως αναφέρει ο ρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στην περιοχή του Πειραιά και του Περάματος, όπου έχουν πραγματοποιηθεί ή δρομολογηθεί μετατροπές σχολείων:

  • Το 1ο Γυμνάσιο Πειραιά μετατράπηκε σε Πειραματικό, γεγονός που οδήγησε σε αλλαγές στη φοίτηση μαθητών της γειτονιάς.

  • Το 3ο ΓΕΛ Πειραιά επιλέχθηκε επίσης να λειτουργήσει ως Πειραματικό, ώστε να απορροφήσει αποφοίτους του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου.

  • Στο Πέραμα, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ προγραμματίστηκε να μετατραπούν σε «Ωνάσεια» σχολεία, ενώ το ΕΠΑΛ Περάματος έχει ήδη μετατραπεί σε Πρότυπο ΕΠΑΛ. Οι αλλαγές αυτές συνδέονται με τη δυνατότητα εισαγωγής βάσει εξετάσεων ή βαθμολογικών κριτηρίων.

Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν επιφέρει μεταβολές στα γεωγραφικά όρια εγγραφής, με αποτέλεσμα παιδιά να χρειάζεται να μετακινούνται σε σχολεία πιο απομακρυσμένα από τον τόπο κατοικίας τους.

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε ορισμένα σχολεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ανοίγουν νέες θέσεις για μαθητές από διαφορετικές περιοχές.

Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς θεωρούν ότι επηρεάζονται οι ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση