Thumbnail
Τονίζουν ότι η Νεοελληνική Γλώσσα, η Αρχαία Ελληνική, η Ιστορία, η Λογοτεχνία και η Φιλοσοφία αποτελούν τον θεμελιώδη άξονα της ανθρωπιστικής παιδείας, που διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες και ενισχύει τη δημοκρατική συνείδηση

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (Σ.Α.Φ.) εκφράζει έντονη αντίθεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των διδακτικών ωρών των φιλολογικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τονίζει ότι η Νεοελληνική Γλώσσα, η Αρχαία Ελληνική, η Ιστορία, η Λογοτεχνία και η Φιλοσοφία αποτελούν τον θεμελιώδη άξονα της ανθρωπιστικής παιδείας, που διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες και ενισχύει τη δημοκρατική συνείδηση.

Η μείωση των ωρών αυτών θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση της σκέψης, απώλεια της ιστορικής παράδοσης και αποδυνάμωση των δημοκρατικών εργαλείων.

Ο Σύλλογος ζητά από τους βουλευτές να παρέμβουν κοινοβουλευτικά, να ασκήσουν έλεγχο και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θέμα πολιτισμικής ευθύνης και ουσίας, όχι συντεχνιακό αίτημα.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΑΦ:

Αξιότιμη/ε κυρία/ε Βουλευτά,
Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων εκφράζει έντονα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του απέναντι σε οποιοδήποτε σχεδιασμό αποβλέπει στη μείωση διδακτικών ωρών των φιλολογικών μαθημάτων στο ελληνικό σχολείο.

Η φημολογούμενη ή σχεδιαζόμενη μείωση – είτε μέσω αναμόρφωσης ωρολογίων προγραμμάτων, είτε μέσω συγχωνεύσεων γνωστικών αντικειμένων – δεν αποτελεί μια απλή διοικητική ρύθμιση. Πρόκειται για στρατηγική υποβάθμιση της ανθρωπιστικής Παιδείας, η οποία συνιστά θεμελιώδη άξονα του μορφωτικού και πολιτισμικού μας προσανατολισμού.

Η Νεοελληνική Γλώσσα, η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, η Ιστορία, η Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Φιλοσοφία δεν είναι μαθήματα δευτερεύοντα και που παραπέμπουν σε μια "πολυτέλεια" γνώσης. Αποτελούν το βασικό αλλά και αξιακό κορμό γνώσης, καθώς διαμορφώνουν σκεπτόμενους πολίτες και προάγουν τη δημοκρατική συνείδηση.

Η όποια μείωση συνεπάγεται:

  • Φτωχοποίηση της σκέψης και της έκφρασης των μαθητών,

  • Απώλεια επαφής με την ιστορική και πολιτισμική μας παράδοση,

  • Αποδυνάμωση των εργαλείων της δημοκρατίας, του στοχασμού και του διαλόγου.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα του PISA (2022), σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις μαθητές δυσκολεύεται να κατανοήσει βασικά κείμενα, δεν είναι τυχαία. Είναι αντανάκλαση μακρόχρονων πολιτικών αποδυνάμωσης της φιλολογικής παιδείας.

Αξιότιμες κύριες/οι Βουλεύτριες/τες,
Σας καλούμε να:

  • Ασκήσετε κοινοβουλευτικό έλεγχο, με κατάθεση ερωτήσεων και αιτήσεων κατάθεσης εγγράφων, για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων.

  • Αναδείξετε δημόσια το ζήτημα, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας να δεσμευτεί ρητά πως δεν θα υπάρξει μείωση των φιλολογικών μαθημάτων.

  • Υπερασπιστείτε ενεργά τον ρόλο των φιλολόγων, της γλωσσικής καλλιέργειας και της ιστορικής μνήμης, ως πυλώνων της Παιδείας και της Δημοκρατίας.

Δεν πρόκειται για συντεχνιακό αίτημα. Πρόκειται για ζήτημα ουσίας και πολιτισμικής ευθύνης.

Στηρίζουμε και διεκδικούμε:

  • Καμία μείωση των ωρών διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων,

  • Ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων,

  • Συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών,

  • Αναγνώριση του ρόλου των φιλολόγων στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Με εκτίμηση και αναμονή υπεύθυνης παρέμβασής σας,
για το αυτονόητο:
Χωρίς φιλολογική Παιδεία, δεν υπάρχει Παιδεία.
Χωρίς λόγο, ιστορία και στοχασμό, δεν υπάρχει Δημοκρατία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
του Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κκε
Μήνυμα Δημήτρη Κουτσούμπα σε μαθητές «Συνεχίστε να παλεύετε χέρι - χέρι και να φτιάξετε μια κοινωνία πιο όμορφη, πιο δίκαιη»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,

Μήνυμα Δημήτρη Κουτσούμπα σε μαθητές «Συνεχίστε να παλεύετε χέρι - χέρι και να φτιάξετε μια κοινωνία πιο όμορφη, πιο δίκαιη»
Μπελαδάκης
Χαιρετισμός του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για τη νέα σχολική χρονιά
Παράλληλα, έθεσε ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας, του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα...
Χαιρετισμός του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου για τη νέα σχολική χρονιά