Υπουργείο Τουρισμού
Αναλυτικά τα κριτήρια μοριοδότησης για τις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Το Υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση για την εγγραφή 936 νέων σπουδαστών στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού, οι οποίες αντικαθιστούν τα πρώην ΙΕΚ Τουρισμού.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τις ΣΑΕΚ Τουρισμού ξεκινά αύριο Παρασκευή 18 Ιουλίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόφοιτοι Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) και κάτοχοι αντίστοιχων αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών.

Η εισαγωγή γίνεται μέσω αξιολόγησης μορίων, και όχι με εξετάσεις.

Πώς διαμορφώνονται τα μόρια επιλογής

Οι υποψήφιοι θα καταταχθούν βάσει μοριοδότησης που βασίζεται σε:

  • Τον τελικό βαθμό απολυτηρίου

  • Προϋπηρεσία σχετική με τις ειδικότητες τουρισμού

  • Πρόσφατη αποφοίτηση, δηλαδή μικρή χρονική απόσταση από το έτος ολοκλήρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Κοινωνικά κριτήρια: πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μέλη μονογονεϊκής οικογένειας

  • Ξένες γλώσσες (πιστοποιημένη γνώση πρώτης και δεύτερης)

  • Σύνδεση με τον τουριστικό κλάδο μέσω οικογενειακής επιχείρησης ή καταστήματος

  • Αποδεδειγμένη μακροχρόνια ανεργία (διάρκειας άνω των 12 μηνών)

Πώς και πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στη σελίδα του υπουργείου: www.mintour.edu.gr

Στην αίτηση πρέπει να δηλωθούν προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, διεύθυνση, στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας) και επιθυμητές ειδικότητες και σχολές, κατά σειρά προτίμησης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόσκληση για τις ΣΑΕΚ (τ.ΙΕΚ) Τουρισμού

Τι ειδικότητες προσφέρονται

Οι ειδικότητες που είναι διαθέσιμες ανά ΙΕΚ είναι οι εξής;

ΠεριφέρειαΣΑΕΚ (Έδρα)ΕιδικότηταΔιαθέσιμες θέσεις
Ανατολικής Μακεδονίας και ΘράκηςΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (Αλεξανδρούπολη)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)27
Ανατολικής Μακεδονίας και ΘράκηςΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (Αλεξανδρούπολη)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)27
Ανατολικής Μακεδονίας και ΘράκηςΣΑΕΚ Τουρισμού Θράκης (Αλεξανδρούπολη)Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Πρωινό)27
ΑττικήςΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)75
ΑττικήςΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)50
ΑττικήςΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος)Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Πρωινό)25
ΑττικήςΣΑΕΚ Τουρισμού Αττικής (Ανάβυσσος)Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Πρωινό)25
Ιονίων ΝήσωνΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)40
Ιονίων ΝήσωνΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)20
Ιονίων ΝήσωνΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Απογευματινό)20
Ιονίων ΝήσωνΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα)Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Απογευματινό)20
Ιονίων ΝήσωνΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα)Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Απογευματινό)20
Ιονίων ΝήσωνΣΑΕΚ Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα)Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Απογευματινό)20
Κεντρικής ΜακεδονίαςΠειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)25
Κεντρικής ΜακεδονίαςΠειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)50
Κεντρικής ΜακεδονίαςΠειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού)Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Πρωινό)25
Κεντρικής ΜακεδονίαςΠειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού)Στέλεχος Ταξιδιωτικών Και Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πειραματική) (Πρωινό)25
Κεντρικής ΜακεδονίαςΠειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (Περαία Θερμαϊκού)Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Πρωινό)50
ΚρήτηςΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Απογευματινό)25
ΚρήτηςΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)25
ΚρήτηςΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Απογευματινό)25
ΚρήτηςΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο)Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Απογευματινό)25
ΚρήτηςΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης (Ηράκλειο)Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Απογευματινό)25
Νοτίου ΑιγαίουΣΑΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)40
Νοτίου ΑιγαίουΣΑΕΚ Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)40
ΠελοποννήσουΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)20
ΠελοποννήσουΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)20
ΠελοποννήσουΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος)Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής (Απογευματινό)20
ΠελοποννήσουΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος)Στέλεχος Διοίκησης Και Οικονομίας Στον Τομέα Του Τουρισμού (Πρωινό)20
ΠελοποννήσουΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος)Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Με Εξειδίκευση Στον Τομέα Διοίκησης Δωματίων (Πειραματική) (Απογευματινό)20
Στερεάς ΕλλάδαςΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (Γαλαξίδι)Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας (Πρωινό)30
Στερεάς ΕλλάδαςΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (Γαλαξίδι)Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) (Πρωινό)30

Σημειώνεται ότι για το έτος κατάρτισης 2025-2026, στη ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (Γαλαξίδι) θα παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας έως 45 καταρτιζόμενων σε χώρους της εκπαιδευτικής μονάδας. Η διαδικασία επιλογής και οι όροι παροχής της φιλοξενίας θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Τουρισμού με την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην εν λόγω σχολές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λαρισα
ΔΟΕ για το κλείσιμο σχολείων από τις πλημμύρες: Σχολεία αθωράκιστα και τηλεκπαίδευση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη για πραγματική στήριξη και αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, ώστε τα έκτακτα μέτρα να μην παραμένουν μόνο τυπικές...
ΔΟΕ για το κλείσιμο σχολείων από τις πλημμύρες: Σχολεία αθωράκιστα και τηλεκπαίδευση χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
Ο σωστός τpόπος να σουρώνουμε τα μακαρόνια και το έξτpα tιp για νοστιμιά
Το μυστικό των σεφ στην κουζίνα σας: Γιατί ποτέ δεν πρέπει να πετάτε το νερό από τα μακαρόνια
Το «θολό» νερό που όλοι συνηθίζουν να στραγγίζουν στον νεροχύτη είναι στην πραγματικότητα ένας κρυμμένος θησαυρός που μεταμορφώνει τη σάλτσα και το...
Το μυστικό των σεφ στην κουζίνα σας: Γιατί ποτέ δεν πρέπει να πετάτε το νερό από τα μακαρόνια
πορτοκάλι
Χριστουγεννιάτικα κεριά 100% χειροποίητα: Aρωματικά με κανέλα και πορτοκάλι
Το απόλυτο χειμωνιάτικο κερί για άρωμα σπιτιού και γιορτινά δώρα – χωρίς χημικά, μόνο με κερί σόγιας ή μελισσοκέρι και φυσικά αρώματα.
Χριστουγεννιάτικα κεριά 100% χειροποίητα: Aρωματικά με κανέλα και πορτοκάλι