δοα
Η ΔΟΕ καταγγέλλει αυταρχισμό και λογοκρισία στην εκπαίδευση

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει νέο περιστατικό αυταρχισμού στη Δ.Ι.Π.Ε. Ζακύνθου, όπου θεατρικό δρώμενο εκπαιδευτικού στοχοποιήθηκε και έγινε αντικείμενο πειθαρχικής δίωξης χωρίς τεκμηρίωση, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης στην εκπαίδευση.

Καταδικάζεται η λογοκρισία σε μορφές τέχνης και παιδαγωγικής έκφρασης, ενώ επισημαίνεται ότι η ελευθερία του λόγου, η παιδαγωγική αυτονομία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών αποτελούν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα σε κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Το Δ.Σ. καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να τερματίσουν άμεσα τις αυταρχικές πρακτικές, να σεβαστούν τη διαφορετικότητα των απόψεων και να υιοθετήσουν πολιτικές που ενισχύουν τον διάλογο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. ης Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τον συνεχιζόμενο αυταρχισμό του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και των Δ.Ι.Π.Ε., με αφορμή αυτή τη φορά θεατρικό δρώμενο συναδέλφου θεατρολόγου στη Ζάκυνθο.

Ολοένα και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών στοχοποίησης εκπαιδευτικών εξαιτίας της δράσης τους που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ακόμα και μέσω της τέχνης. Το πιο πρόσφατο γεγονός αφορά μια σοβαρή απόπειρα λογοκρισίας, όπου θεατρική παράσταση με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο αποτέλεσε στόχο πειθαρχικής δίωξης από τη ΔΙ.Π.Ε. Ζακύνθου και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., χωρίς να υπάρχει καμία στοιχειοθέτηση κατηγορίας.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση πειθαρχικών παραπομπών κατά εκπαιδευτικών για λόγους που σχετίζονται με τη συμμετοχή τους σε συλλογικές αποφάσεις του κλάδου ή στην άσκηση κριτικής στην πολιτική της. 

 

Δηλώνουμε τα εξής:

• Η ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης και η φίμωση της ελεύθερης έκφρασης αποτελούν πρακτικές που δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία

• Το θέατρο, η τέχνη και η εκπαίδευση είναι πεδία ελεύθερης διακίνησης ιδεών

• Η συνεχιζόμενη επιχείρηση πειθαρχικών παραπομπών εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Δεν πάει άλλο με την καταστολή, τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση.

• Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια ποινικοποίησης της έκφρασης και να σεβαστεί το δικαίωμα όλων να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, χωρίς φόβο και απειλές.

Ζητάμε:

•  Την άμεση παύση τέτοιων πειθαρχικών παραπομπών, που επιδιώκουν τον περιορισμό της έκφρασης.

• Την κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης.

• Την υιοθέτηση πολιτικών που προάγουν τον διάλογο, τη διαφορετικότητα των απόψεων και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ελευθερία της έκφρασης και η παιδαγωγική αυτονομία είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικές.jpg
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!
Ο Ιωάννης Παρίσης «σάρωσε» στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια – Η ιστορία ενός μαθητή που νίκησε όλα τα εμπόδια
Μια ιστορία ενός υποψηφίου των Πανελλαδικών με 19.340 μόρια, από εκείνες που γράφονται αργά, με ιδρώτα, σιωπές και απόφαση!