amfitheatro-aei-foitites
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
«Χαράτσι» στη μόρφωση: Τελειόφοιτοι αποκλείονται από την ορκωμοσία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λόγω φοιτητικής μέριμνας

Σάλο έχει προκαλέσει στον φοιτητικό κόσμο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η απόφαση να αποκλειστούν τελειόφοιτοι φοιτητές από την τελετή ορκωμοσίας, επειδή δεν έχουν πληρώσει το λεγόμενο «χαράτσι» της φοιτητικής μέριμνας, ύψους 150 έως 400 ευρώ.

Πρόκειται για φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες της Λάρισας, οι οποίοι, παρότι έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των σπουδών τους, δεν μπορούν να λάβουν το πτυχίο τους λόγω αυτής της οικονομικής εκκρεμότητας.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργάνωσαν χθες κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΠΘ στον Βόλο, απαιτώντας την κατάργηση του επίμαχου κανονισμού.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι το ύψος του ποσού είναι δυσβάσταχτο, ειδικά για όσους προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλά ή και μηδενικά εισοδήματα, ενώ κάνουν λόγο για «αντιδραστική πολιτική» που λειτουργεί αποκλειστικά εις βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

«Δεν μπορεί να είναι το πτυχίο εμπόρευμα»

Σε επιστολή που απέστειλαν πέντε τελειόφοιτοι στον Πρύτανη του Ιδρύματος, θέτουν εύλογα ερωτήματα: «Σας ρωτάμε, κύριε πρύτανη, θεωρείτε δίκαιο αυτό το χαράτσι που μας επιβάλλετε να αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου μας;»

Οι φοιτητές υποστηρίζουν πως η παρουσία τους στις εστίες δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαστική λύση λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, και καταγγέλλουν πως η απαίτηση εξόφλησης του ποσού, ως όρος για τη συμμετοχή στην ορκωμοσία, συνιστά κοινωνικό αποκλεισμό και προσβολή του δικαιώματος στη μόρφωση.

Τι προβλέπει ο κανονισμός – Υπό ποιες συνθήκες επιβάλλεται το χαράτσι

Ο Κανονισμός Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προβλέπει την επιβολή «οικονομικής συνεισφοράς» για όσους φοιτητές παραμένουν στις εστίες χωρίς να έχουν συγκεντρώσει συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών μονάδων ή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης.

Αυτός ο κανονισμός έχει δεχθεί επανειλημμένα κριτική τόσο από φοιτητές όσο και από εκπαιδευτικά σωματεία, καθώς δημιουργεί φραγμούς στην πρόσβαση στη στέγαση και, τώρα, στην απόκτηση πτυχίου.

Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, όπου τίθενται εμπορικοί ή γραφειοκρατικοί φραγμοί στη φοιτητική μέριμνα, ιδίως σε σχέση με τη στέγαση, τα σίτιση και την παροχή πτυχίων.

Η Ομοσπονδία Φοιτητικών Συλλόγων έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της κατάργησης κάθε είδους «χαρατσιού» στις δημόσιες εστίες, ζητώντας να υπάρξει εθνική πολιτική για τη φοιτητική στέγαση, με ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η περίπτωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα: ποιο είναι το πραγματικό κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα σήμερα; Όταν το πτυχίο καθίσταται προϊόν με «τίμημα», ακόμη και για τους οικονομικά ασθενέστερους που ολοκλήρωσαν με κόπο τις σπουδές τους, τότε το σύνθημα «δωρεάν παιδεία» φαντάζει όλο και πιο κενό.

Η διασφάλιση του ανεμπόδιστου δικαιώματος των φοιτητών στη λήψη πτυχίου είναι θεμελιώδης υποχρέωση ενός δημόσιου πανεπιστημίου. Οι κανονισμοί που λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πιο ευάλωτους φοιτητές οφείλουν να επανεξεταστούν.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γραφω
Γιατί γράφω κάθε ημέρα;
«Το να εκφράζομαι σημαίνει για εμένα περισσότερα βιώματα της ζωής, μια πορεία προς τον πάντα ασύμπτωτο στόχο της ολοκλήρωσης»
Γιατί γράφω κάθε ημέρα;
Νοσοκομείο
Απόγνωση από τη μητέρα του 17χρονου: «Του διέλυσαν το πρόσωπο για ένα σπρώξιμο»
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της άγριας επίθεσης στη Νέα Φιλαδέλφεια – Στο χειρουργείο ο ανήλικος με αυτισμό, τραυματισμένες και οι αδερφές του
Απόγνωση από τη μητέρα του 17χρονου: «Του διέλυσαν το πρόσωπο για ένα σπρώξιμο»
διπαε
ΔΙΠΑΕ: Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Βρυξέλες
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην ΕΕ, με τίτλο «Το ΑΙ ως εργαλείο...
ΔΙΠΑΕ: Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις Βρυξέλες