ΚΑΡΠΑ
Η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) είναι τεχνική έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπά. Περιλαμβάνει συμπιέσεις στο στήθος και εμφυσήσεις (τεχνητή αναπνοή) και μπορεί να σώσει μια ζωή μέχρι την άφιξη των διασωστών.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ενσωμάτωση μαθημάτων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από την ηλικία των 6 ετών σε όλα τα σχολεία της χώρας, σε συνεργασία με την οργάνωση Kids Save Lives, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πολιτών εκπαιδευμένων στις πρώτες βοήθειες και στον εθελοντισμό.

Η ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) είναι τεχνική έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται όταν η καρδιά σταματήσει να χτυπά. Περιλαμβάνει συμπιέσεις στο στήθος και εμφυσήσεις (τεχνητή αναπνοή) και μπορεί να σώσει μια ζωή μέχρι την άφιξη των διασωστών.

mitsotakis-karpa

Πρώτες βοήθειες από το Δημοτικό: Τι αλλάζει

Σε συνάντηση με εκπαιδευμένους μαθητές και μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives, τη Μεγάλη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει μαθήματα πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ διάρκειας 4 ωρών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Αυτό που κάνουμε τώρα αποσπασματικά, να πάμε να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε οργανωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος είναι κάθε παιδί από την ηλικία των 6 ετών να εξοικειώνεται με βασικές δεξιότητες παροχής βοήθειας και να λαμβάνει πιστοποίηση, αποκτώντας τη δυνατότητα να δράσει ως “πρώτος ανταποκρινόμενος” σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η σύσταση του ΠΟΥ και η διεθνής εμπειρία

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ξεκινούν την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες από μικρή ηλικία, ως μέσο ενίσχυσης του εθελοντισμού και της κοινωνικής συνοχής.

«Δημιουργήστε νέα μαθήματα ΚΑΡΠΑ έτσι ώστε από την ηλικία των 6 ετών να μπαίνουν στον κόσμο της αλληλεγγύης και των πρώτων βοηθειών, για να σώζουν ζωές τα επόμενα 50-60 χρόνια», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εμπειρία από χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Γερμανία δείχνει ότι η συστηματική εκπαίδευση των μαθητών στις πρώτες βοήθειες οδηγεί σε σημαντική αύξηση της επιβίωσης σε περιστατικά καρδιοαναπνευστικής ανακοπής.

Η οργάνωση Kids Save Lives, που δραστηριοποιείται από το 2010, έχει ήδη εκπαιδεύσει 490.000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Η δράση της καλύπτει περίπου το 50% των σχολείων, ενώ στόχος είναι η καθολική κάλυψη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Σήμερα, η πληροφορία είναι παντού. Ο μαθητής μπορεί να βρει σε δευτερόλεπτα μια διάλεξη, μια ανάλυση, ένα βίντεο. Τι ρόλο έχει, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός;
Tη στιγμή που ο δάσκαλος εξηγεί, παρατηρεί. Ανιχνεύει βλέμματα, σιωπές, αντιστάσεις, ενθουσιασμούς. Χαρτογραφεί ποια μονοπάτια οδηγούν στη βαθύτερη...
Σήμερα, η πληροφορία είναι παντού. Ο μαθητής μπορεί να βρει σε δευτερόλεπτα μια διάλεξη, μια ανάλυση, ένα βίντεο. Τι ρόλο έχει, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός;
τεμπη
Σήμερα «βουλιάζει» όλη η Ελλάδα: Πάνω από 120 απεργιακές συγκεντρώσεις για τα τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη
Κοινός παρονομαστής των καλεσμάτων: «Το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί» - Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί για τις 12:00 το μεσημέρι στο...
Σήμερα «βουλιάζει» όλη η Ελλάδα: Πάνω από 120 απεργιακές συγκεντρώσεις για τα τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη
αρχαία
"Αγαμίου γραφή": Γνωρίζετε τι ήταν αυτός ο θεσμός της αρχαίας Ελλάδας;
Ανάμεσα στους λιγότερο γνωστούς όρους της εποχής ξεχωρίζει η "ἀγαμίου γραφή", μια έννοια που σήμερα παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό.
"Αγαμίου γραφή": Γνωρίζετε τι ήταν αυτός ο θεσμός της αρχαίας Ελλάδας;