sholika_biblia_istorias
Οχι στην ανάθεση του μαθήματος σε μη Φιλολόγους

Την αντίθεσή τους σχετικά με την ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας, σε αρκετές σχολικές μονάδες της χώρας, σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που δεν ανήκουν στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων, εκφράζουν οι αναπληρωτές Φιλόλογοι με επιστολή που απέστειλε ο σύλλογός τους (ΣΑΦ) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Οπως τονίζει ο ΣΑΦ, η ανάθεσή του σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν την απαιτούμενη επιστημονική εξειδίκευση υποβαθμίζει το μάθημα και διακυβεύει τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα της διδασκαλίας του.

«Οι επιλογές της διδασκαλίας ειδικά τέτοιων μαθημάτων που διασφαλίζουν την ιστορία του έθνους και του φρονήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης», τονίζουν.

Η επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί και μέλη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων επιθυμεί να εκφράσει τον προβληματισμό και την αντίθεσή του σχετικά με την ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας, σε αρκετές σχολικές μονάδες της χώρας, σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που δεν ανήκουν στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων, και συγκεκριμένα σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, αλλά και των αποφοίτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

Ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός πως οι παραπάνω κατηγορίες δεν έχουν εντρυφήσει σε θέματα ιστορίας και αυτό αποδεικνύεται και στον οδηγό σπουδών τους. Ταυτόχρονα, η κατηγορία των αποφοίτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης σχετίζεται με τις θετικές επιστήμες, κάτι το οποίο εγείρει αμφιβολίες για την ποιότητα της διδασκαλίας και την παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Το μάθημα της Ιστορίας, πυλώνας της ανθρωπιστικής παιδείας και θεμέλιο της ιστορικής συνείδησης των μαθητών μας, απαιτεί τη διδασκαλία του από επιστημονικά καταρτισμένους φιλολόγους με σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο και διδακτική εμπειρία στον χώρο των θεωρητικών επιστημών. Η ανάθεσή του σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν την απαιτούμενη επιστημονική εξειδίκευση υποβαθμίζει το μάθημα και διακυβεύει τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα της διδασκαλίας του.

Οι επιλογές της διδασκαλίας ειδικά τέτοιων μαθημάτων που διασφαλίζουν την ιστορία του έθνους και του φρονήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποτραπεί η συνέχιση της πρακτικής αυτής και να εξασφαλιστεί η ανάθεση της Ιστορίας αποκλειστικά σε φιλολόγους, όπως αρμόζει στην επιστημονική και παιδαγωγική βαρύτητα του μαθήματος.

Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ) συνεχίζει τις διεκδικήσεις του με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των συνθηκών εργασίας των φιλολόγων του δημόσιου σχολείου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergia-people.jpg
Τελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα: Με υψηλότερους μέσους μισθούς και η Βουλγαρία
«Η Ελλάδα πίσω από Ευρώπη και Βαλκάνια: Δύο στους δέκα μισθωτούς ζουν σε στέρηση και το κόστος στέγασης σπάει ρεκόρ
Τελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα: Με υψηλότερους μέσους μισθούς και η Βουλγαρία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέες προκηρύξεις για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης
Πρυτανικές εκλογές Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Οι προκηρύξεις για την εκλογή εσωτερικών και εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέες προκηρύξεις για τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης