Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών για τα Επεισόδια στην Εθνική Πινακοθήκη
Το Συμβούλιο Διοίκησης της Α.Σ.Κ.Τ. καταδικάζει τα γεγονότα βανδαλισμού και λογοκρισίας στην Εθνική Πινακοθήκη, ζητώντας την προστασία της ελευθερίας της τέχνης.

Το Συμβούλιο Διοίκησης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), εξέδωσε επίσημο ψήφισμα καταδικάζοντας έντονα τα πρόσφατα επεισόδια βανδαλισμού και απόπειρας λογοκρισίας στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας της τέχνης, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, ενώ αναφέρεται και η νομική προσέγγιση των γεγονότων, με έμφαση στη διάκριση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και παράνομων πράξεων βανδαλισμού.

Αναλυτικά:

Το Συμβούλιο Διοίκησης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του αρχαιότερου καλλιτεχνικού θεσμού της χώρας, καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια βανδαλισμού και απόπειρας λογοκρισίας στην Εθνική Πινακοθήκη ως καταφανώς παράνομα και ζητά την περιφρούρηση του Συντάγματος που ρητά κατοχυρώνει την ελευθερία της τέχνης και απαγορεύει την λογοκρισία καθώς και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης.

Το Συμβούλιο Διοίκησης της Α.Σ.Κ.Τ. υπενθυμίζει ακόμη ότι με στόχο την προστασία των παραπάνω και την προσαρμογή στις σύγχρονες αντιλήψεις περί δικαιωμάτων και ελευθεριών, η καθύβριση θρησκευμάτων, που επικαλείται αυθαίρετα ο δράστης του επεισοδίου, δεν αποτελεί αδίκημα του Ποινικού μας Κώδικα ενώ αντίθετα η φθορά ξένης ιδιοκτησίας και δη όταν αυτή αφορά σε καλλιτεχνικό μνημείο ή σε πράγμα τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο, τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά. Επισημαίνει, τέλος, ότι οι απόψεις και ερμηνείες για την τέχνη είναι υποκειμενικές και πολυεπίπεδες ενώ η νομιμότητα είναι αντικειμενική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το απλό βήμα που πρέπει να κάνετε πάντα στο μπρόκολο πριν το μαγείρεμα

«Κάλτσα»: Πώς λέγεται στα ελληνικά;

Γιατί δεν πρέπει να ξεφορτώνεστε τα γρατζουνισμένα πιάτα σας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
ΑΣΚΤ: 49 ημέρες κλειστή η Λέσχη - Στήνουν συλλογικές κουζίνες οι φοιτητές
Οι φοιτητές της Καλών Τεχνών έστησαν συλλογική κουζίνα μετά το λουκέτο στη Λέσχη - Σκληρή ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων
ΑΣΚΤ: 49 ημέρες κλειστή η Λέσχη - Στήνουν συλλογικές κουζίνες οι φοιτητές