Κυρ. Μητσοτάκης: “100 εκατομμύρια θα δοθούν από τις τράπεζες για ανακαίνιση ή χτίσιμο σχολείων”
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφιστάμενων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου”.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τις παρεμβάσεις για τις τράπεζες.

Τα μέτρα που επιβάλλονται στις τράπεζες έχουν ως εξής:

  • Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών)
  • Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
  • Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
  • Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
  • Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφιστάμενων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου”.
  • Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
  • Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στη σελίδα ΤτΕ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα αναλυθούν αύριο από το οικονομικό επιτελείο

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
ΥΠΑΙΘΑ: Ψηφιακή πρόσβαση του ΥΠΕΣ στα στοιχεία εκπαιδευτικών
Η ψηφιακή διασύνδεση των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών δίνει πρόσβαση στα στοιχεία των εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις πολιτογράφησης
ΥΠΑΙΘΑ: Ψηφιακή πρόσβαση του ΥΠΕΣ στα στοιχεία εκπαιδευτικών
Επαναλειτουργούν σήμερα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ΟΑΕΔ
«Η Προϊσταμένη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» – Σάλος από τις καταγγελίες εκπαιδευτικών στο Μαρούσι
Ένταση και βαριές καταγγελίες στο 16ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου – «Κλίμα φόβου και εκφοβισμού»
«Η Προϊσταμένη μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» – Σάλος από τις καταγγελίες εκπαιδευτικών στο Μαρούσι
βιβλία
Λέξεις σπάνιες αλλά εύστοχες: "πελιδνός", "ρέκτης" και "σόλοικος"
Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη λέξεις που, αν και δεν χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινότητα, παραμένουν ιδιαίτερα εκφραστικές και ακριβείς.
Λέξεις σπάνιες αλλά εύστοχες: "πελιδνός", "ρέκτης" και "σόλοικος"