Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Αναγόρευση του Ακαδημαϊκού-Ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας Δρ. Γεωργίου Χρούσου ως Επίτιμο Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το τελετουργικό ξεκίνησε με τον χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Σπυρίδωνα Κίντζιο και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του Τιμώμενου από τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας κ. Ηλία Ηλιόπουλο,  Καθηγητή.

Μετά την αναγόρευση του Τιμώμενου, ακολούθησαν η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας κ. Ηλία Ηλιόπουλο, Καθηγητή, η ανάγνωση της Αναγόρευσης  του Διδακτορικού Διπλώματος και  η περιένδυση του κ. Χρούσου με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Τμήματος από τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο.

Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη προσφορά του Ομότιμου Καθηγητή Γεώργιου Χρούσο στην επιστήμη και την εκπαίδευση.  

Ο Δρ. Γεώργιος Χρούσος ταυτοποίησε και χαρακτήρισε λειτουργικά τους ενδοκρινικούς και ενδοκυττάριους μοριακούς μηχανισμούς των επωφελών και βλαπτικών δράσεων του στρες στον άνθρωπο και ανακάλυψε τους παθογενετικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων η παρατεταμένη ενεργοποίηση του συστήματος του στρες και της έκκρισης των ορμονών του προκαλούν ή και επιτείνουν τα «χρόνια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα», αυξάνουν την ευαλωτότητα του οργανισμού σε ορισμένα λοιμώδη νοσήματα, όπως π.χ. τον καρκίνο και επιταχύνουν την γήρανση. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο μοναδικός Έλληνας κλινικός ιατρός και ερευνητής τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ο οποίος  περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους 250 παγκοσμίως επιστήμονες στην Κλινική Ιατρική, στη Βιολογία και Βιοχημεία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη διάκριση του με το κορυφαίο Fred Conrad Koch Award από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. 

Για το επιστημονικό του έργο έχει λάβει σημαντικά εθνικά και διεθνή βραβεία και έχει συμμετάσχει, ως ομιλητής σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει επανειλημμένως τιμηθεί από επιφανείς ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς. Η συνολική του επιστημονική συνεισφορά είναι πολύπλευρη και ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, καθώς χάραξε νέους ορίζοντες στην Ιατρική Επιστήμη του Μεταβολισμού και της Ενδοκρινολογίας.

Η Ακαδημία Αθηνών κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 εξέλεξε τον Δρ. Γεώργιο Χρούσο, Ομότιμο Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο: «Ιατρικές επιστήμες: Μεταβολικά και Ενδοκρινολογικά νοσήματα», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών. 

Η τελετή έκλεισε με την ομιλία του Καθηγητή. Ο τιμώμενος Δρ. Γεώργιος Χρούσος  ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ιδιαίτερη τιμή της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ανοίγουν οι αιτήσεις για αποφοίτους ΤΕΦΑΑ μέσω των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ/ΕΑγΟ) 2026-2027
Η ακτινογραφία των κενών και των ελλείψεων στα σχολεία από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής
Οι αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής απαντούν στον Διευθυντή του ΥΠΑΙΘΑ για τα κενά και τις ελλείψεις
Η ακτινογραφία των κενών και των ελλείψεων στα σχολεία από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής
kintzios
Σπύρος Κίντζιος (Πρύτανης) στο alfavita.gr: Γιατί να επιλέξω το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις σπουδές μου;
Επιλέγοντας το ΓΠΑ, δεν επιλέγεις απλώς ένα πανεπιστήμιο με ιστορία. Επιλέγεις ένα πανεπιστήμιο με αποστολή.
Σπύρος Κίντζιος (Πρύτανης) στο alfavita.gr: Γιατί να επιλέξω το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις σπουδές μου;
βιβλιο
Πολλαπλό βιβλίο: Θύελλα αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς για τα επείγοντα χρονοδιαγράμματα επιλογής
Γιατί οι Σύλλογοι Διδασκόντων αντιδρούν στη διαδικασία «εξπρές» του Υπουργείου Παιδείας
Πολλαπλό βιβλίο: Θύελλα αντιδράσεων από τους εκπαιδευτικούς για τα επείγοντα χρονοδιαγράμματα επιλογής
Καιρός
Αλλάζει ο καιρός σήμερα το απόγευμα: Hλιοφάνεια και πρόσκαιρη απογευματινή αστάθεια - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
Συνολικά, η σημερινή ημέρα θα συνδυάσει καλοκαιρινές θερμοκρασίες με μια σύντομη απογευματινή αστάθεια, χωρίς όμως να επηρεαστεί σημαντικά η γενική...
Αλλάζει ο καιρός σήμερα το απόγευμα: Hλιοφάνεια και πρόσκαιρη απογευματινή αστάθεια - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες