Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί. Οι δάσκαλοι, οι οποίοι καθημερινά αναλαμβάνουν ρόλους πέρα από τις εκπαιδευτικές τους αρμοδιότητες, βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο, όπως συμβαίνει και τώρα. Ελέγχονται μέσω ΕΔΕ, ενώ δεν έχουν τα μέσα ούτε την εξουσία να διερευνήσουν ή να καταγγείλουν υποθέσεις κακοποίησης.

Το πρόσφατο περιστατικό με τους γονείς αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη σεξουαλική κακοποίηση των ανήλικων παιδιών τους δεν σοκάρει μόνο για τη φρίκη της πράξης, αλλά και για τη σιωπή που περιέβαλε την υπόθεση. Οι γείτονες, οι συνάδελφοι, ακόμη και οι άνθρωποι που αντιλήφθηκαν τα σημάδια, απέτυχαν να μιλήσουν. Η αδιαφορία ή ο φόβος που οδήγησε στη σιωπή είναι απόδειξη μιας κοινωνίας που καταρρέει υπό το βάρος της ανευθυνότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Στοχοποιούνται, όμως, οι εκπαιδευτικοί. Οι δάσκαλοι, οι οποίοι καθημερινά αναλαμβάνουν ρόλους πέρα από τις εκπαιδευτικές τους αρμοδιότητες, βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο, όπως συμβαίνει και τώρα. Ελέγχονται μέσω ΕΔΕ, ενώ δεν έχουν τα μέσα ούτε την εξουσία να διερευνήσουν ή να καταγγείλουν υποθέσεις κακοποίησης. Η ελληνική νομοθεσία, αντί να τους προστατεύει, τους εκθέτει στον κίνδυνο κατηγοριών για συκοφαντική δυσφήμιση, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε αμφιλεγόμενες ερμηνείες και πιέσεις.

Αυτό το γεγονός αποκαλύπτει μια κοινωνία που όχι μόνο αδυνατεί να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, αλλά που στοχοποιεί λάθος ανθρώπους, αποτυγχάνοντας να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Το σύστημα, είτε πρόκειται για τη Δικαιοσύνη είτε για τους θεσμούς κοινωνικής πρόνοιας, φανερώνει σοβαρές αδυναμίες.

Η Υποκρισία μιας Κοινωνίας σε Κρίση

Μιλάμε στα παιδιά για βία για παραβατικότητα και προσπαθούμε να ανατρέψουμε μια κοινωνία όπου τα παραδείγματα που δίνει είναι πιο ισχυρά από τη διδασκαλία. Κατηγορούμε τους εφήβους για παραβατικότητα, όταν αυτό που τους διδάσκει ο κοινωνικός τους περίγυρος με τρανταχτά μάλιστα παραδείγματα είναι η παραβατικότητα και η ατιμωρησία...και το "έχω άκρες".

Ποιες είναι οι άκρες τελικά αυτής της κοινωνίας; Ποιους βαραίνει η ευθύνη αν όχι όλους εμάς...που απαθείς και απορροφημένοι στη μίζερη καθημερινότητα μας και στον μικρόκοσμο της προσωπικής  ευχαρίστησης και βόλεψης αποτελούμε παράδειγμα για τη νέα γενιά.... παράδειγμα παθητικής στάσης και ατομικισμού. Αυτό δίνουμε στα παιδιά μας. Ως γονείς τι θα πούμε στα παιδιά μας για όλα αυτά; Ως εκπαιδευτικοί πως θα αντικρούσουμε τα επιχειρήματα τους για τη κοινωνία που παραλαμβάνουν;

Πριν ωραιοποιήσουμε τη δικιά μας μοναδικότητα και τέλεια διαχείριση των δικών μας παιδιών η μαθητών ας πράξουμε το εξής: ας αναλογιστούμε την προσωπική μας ευθύνη και ας δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα....

Καιρός να "σπάσουμε αυγά"....

 

Ντάμα Μαρία, Εκπαιδευτικός ΠΕ80

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολάκης
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Επιστολή στον Σωκράτη Φάμελλο με αιχμές για δημοκρατική λειτουργία και αίτημα άμεσης σύγκλησης των οργάνων
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Με απόφαση του δήμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία της άτυχης μαθήτριας
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Άνδρας περπατάει με βαλίτσα στο χέρι σε νησί
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά
Δήμοι των Κυκλάδων προχωρούν σε μέτρα στήριξης εκπαιδευτικών, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για μόνιμες λύσεις απέναντι στο υψηλό κόστος διαβίωσης
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά