apth
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Το ΑΠΘ ενισχύει τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση μέσω του Προγράμματος INTERCOMP

Το Εργαστήριο Ανθρωπιστικών Ερευνών και Αθλητικής Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ διοργανώνει ημερίδα, με τίτλο «Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Από τη θεωρία στην πράξη», την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 11.00 με 14:00, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. 

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERCOMP, το οποίο έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στην εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις νέες κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη. 

Εταίροι του προγράμματος είναι μέλη του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο του Limerick (Ιρλανδία), το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Bolzano (Ιταλία), το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, ο Αθλητικός Οργανισμός ICSSPE (Γερμανία) και το 1ο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus+ KA2). 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα INTERCOMP αποσκοπεί στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση των διαπολιτισμικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία όλων των βαθμίδων. Ωστόσο, το υλικό αυτό απευθύνεται όχι μόνο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς αλλά και σε μελλοντικούς παιδαγωγούς, καθώς και σε φορείς χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής. Σημαντική πτυχή του προγράμματος είναι η παροχή υποστήριξης σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με μαθητές και μαθήτριες που έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα ή έχουν ενταχθεί στο ελληνικό σχολείο, προσφέροντάς τους παιδαγωγικές και ψυχολογικές γνώσεις και ενδυναμώνοντάς τους διδακτικά ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών φορέων που θα συνεργαστούν για την καθιέρωση μαθημάτων διαπολιτισμικής επικοινωνίας, η δημιουργία, η εφαρμογή και η εξέταση ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού προγράμματος που θα ενισχύει τις διαπολιτισμικές δεξιότητες και ικανότητες, καθώς και η δημιουργία ενός δικτύου ενημερωμένων εκπαιδευτικών, ικανών να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πρακτικές διαπολιτισμικής επικοινωνίας, οι οποίες θα βασίζονται στις μεθόδους της κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης, καθώς και σε εμπειρικά δοκιμασμένες τεχνικές coaching. 

Επιπλέον, το INTERCOMP στοχεύει στην ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των εκπαιδευτικών, προσφέροντας υποστήριξη και διδακτικές μεθοδολογίες που αποσκοπούν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον τους. 

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από το πρόγραμμα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάλυση των εκπαιδευτικών αναγκών στις πέντε χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτό, την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και τη διάχυσή του σε ενδιαφερόμενους φορείς, όπως εκπαιδευτικούς, πανεπιστήμια, εθελοντές και οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων. 

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε εκπαιδευτικούς, ενδιαφερόμενους φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς και διαμορφωτές πολιτικής σε αυτά τα ζητήματα. 

Το πρόγραμμα INTERCOMP ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις του τον Ιανουάριο του 2025.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικες
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Οι 684 κενές θέσεις του 2025, η ΕΒΕ και οι χαμηλές επιδόσεις στη Φυσική δημιουργούν προβληματισμό λίγο πριν από τις φετινές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Τα περσινά στοιχεία δείχνουν νέα πίεση στα Τμήματα Φυσικής
Παιδί με αυτισμό παίζει παιχνίδι
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
Αν και η διάγνωση συνήθως τίθεται μετά τα 2 έτη, τα πρώτα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής.
Αυτισμός: Ποια σημάδια εμφανίζονται νωρίς; Και πώς διαφοροποιούνται ανά ηλικία
asfaleia_aytokiniton.jpg
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο καταγράφεται στην ευρωπαϊκή αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτοκινήτων που αλλάζουν χώρα πώλησης...
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Το φαινόμενο των πειραγμένων χιλιομέτρων