pierrakakis
«Τις αιτήσεις θα εξετάσει η ΕΘΑΑΕ. Θα έχουμε αιτήσεις, έχει ήδη εκδηλωθεί το ενδιαφέρον»

«Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια  υπάρχει ενδιαφέρον και θα υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από την πρώτη χρονιά, ενώ θα ανακοινωθούν με το που κατατίθενται στην ανεξάρτητη αρχή», σημείωσε χθες, ο υπουργός παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι.

Όσον αφορά την εγκατάσταση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και το βλέπω σε όποια χώρα επισκέπτομαι και το βλέπω από απόδημους Έλληνες που ενεργοποιούν τα πανεπιστήμια με τα οποία συνεργάζονται. Η κουβέντα αφορά τη διεθνοποίηση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θυμάμαι τα ιταλικά ΑΕΙ ως φοιτητής που έχουν ανέβει σε όλες τις κατατάξεις κι έχουν φέρει και άλλα ιδρύματα από το εξωτερικό.

Η Φλωρεντία λχ, έχει 41 παραρτήματα αμερικανικών ΑΕΙ. Στην Ελλάδα γιατί να μην έχουμε κάνει, σχετικά πχ με αρχαιολογία και φιλοσοφία; Όμως δεν είναι το κυρίως κομμάτι της προσπάθειάς μας τα μη κρατικά, η ναυαρχίδα  της συζήτησης είναι η διεθνοποίηση των Ελληνικών.

Σε λίγους μήνες θα ανακοινώσουμε κοινά μεταπτυχιακά ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ με πολύ μεγάλα ΑΕΙ του εξωτερικού. Θα δούμε λοιπόν μια πολύ μεγάλη λίστα ξένων μεγάλων ΑΕΙ που θα υλοποιούν μεταπτυχιακά από επόμενη χρονιά με ελληνικά ΑΕΙ όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, κλπ.

Το δεύτερο είναι τα παραρτήματα. Είχαμε μια απαγόρευση, η μόνη χώρα του πλανήτη μαζί με Κούβα. Για διάφορους λόγους. Στο εξωτερικό μας κοιτάνε περίεργα όταν τους λέω ότι το αντιμετωπίσαμε, δεν γνώριζαν ότι είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Τώρα λοιπόν βλέπουμε ενδιαφέρον από μεγάλα ξένα ΑΕΙ, το 2025-26 θα είναι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας τους. Η Κύπρος το κατάφερε σε λίγα χρόνια, κάποια θα έρθουν και εδώ εξαρχής, κάποια μετά. Τις αιτήσεις θα εξετάσει η ΕΘΑΑΕ. Θα έχουμε αιτήσεις, έχει ήδη εκδηλωθεί το ενδιαφέρον».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κεραι
Στη Βουλή το ζήτημα για τις επτά εγκαταστάσεις κεραιών σε απόσταση αναπνοής από σχολικές δομές στα Ιωάννινα
Νέα παρέμβαση για το «δάσος» κεραιών δίπλα σε σχολεία της Ανατολής Ιωαννίνων
Στη Βουλή το ζήτημα για τις επτά εγκαταστάσεις κεραιών σε απόσταση αναπνοής από σχολικές δομές στα Ιωάννινα
Τα σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης τιμούν το Μεσολόγγι - 200 χρόνια από την Έξοδο
Εκδήλωση: «Τα σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης τιμούν το Μεσολόγγι – 200 χρόνια από την Έξοδο»
Μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με τη συμμετοχή της Σοφίας Ζαχαράκη, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και της Μαρίας Ευθυμίου
Εκδήλωση: «Τα σχολεία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης τιμούν το Μεσολόγγι – 200 χρόνια από την Έξοδο»
ΠΟΕ ΟΤΑ
Πανελλαδική απεργία στους Δήμους την Παρασκευή 24/4 – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις
Χωρίς υπηρεσίες οι Δήμοι την Παρασκευή 24 Απριλίου - "Λουκέτο" σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ
Πανελλαδική απεργία στους Δήμους την Παρασκευή 24/4 – Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις