Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Να αντιμετωπίσει άμεσα το στεγαστικό ζήτημα η Κυβέρνηση στηρίζοντας τους/τις εκπαιδευτικούς

Την επιδότηση ενοικίου σε εκπαιδευτικούς και τη δημιουργία κατοικιών για τους εκπαιδευτικούς, σε νησιωτικές περιοχές, ζητά το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών με ανακοίνωσή του.

Οπως τονίζει, συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας που προσλαμβάνονται αναπληρωτές, διορίζονται μόνιμοι ή μετατίθενται σε μία περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την εύρεση στέγης και τις υπέρογκες τιμές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 50% του μηνιαίου εισοδήματος. Ειδικότερα, δε, σε περιοχές που είναι τουριστικές και νησιωτικές η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Το Δίκτυο ζητά επίσης να θεσπιστεί υποχρέωση της πολιτείας, με συναρμόδιους Υ.ΠΑΙ.Θ και Ο.Τ.Α., για την εξασφάλιση κατοικίας με τον προσφορότερο τρόπο για τους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιωτικές - ορεινές περιοχές και/ή Δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το στεγαστικό ζήτημα οξύνεται όλο και περισσότερο έχοντας πάρει πια εκρηκτικές διαστάσεις. Δυστυχώς η στέγη που αποτελεί κοινωνικό αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε πολίτη έχει γίνει δυσεπίλυτο πρόβλημα σχεδόν πια σε ολόκληρη τη χώρα για όποιον/α αναζητεί στέγαση. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει σοβαρές ευθύνες γιατί, χωρίς να θεσπίσει ένα πλέγμα κανόνων λειτουργίας και με παντελή έλλειψη στεγαστικής πολιτικής, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενους/ες, οικογένειες, νέες και νέους ανθρώπους.

Το θέμα είναι πια πρώτης γραμμής για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Αυτό είναι αναπόφευκτο γιατί, κάθε χρόνο, χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων και μόνιμων) εργάζεται σε διαφορετικό τόπο από τη μόνιμη κατοικία ή τον τόπο συμφερόντων του, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Βεβαίως η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική αν λάβουμε υπόψη την οικονομική καθήλωση του κλάδου και τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το εισόδημά μας, χωρίς ποτέ να υπάρξει έστω και μερική οικονομική αναβάθμιση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας που προσλαμβάνονται αναπληρωτές, διορίζονται μόνιμοι ή μετατίθενται σε μία περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την εύρεση στέγης και τις υπέρογκες τιμές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 50% του μηνιαίου εισοδήματος. Ειδικότερα, δε, σε περιοχές που είναι τουριστικές και νησιωτικές η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Οι καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Είναι απαίτηση του κλάδου να ασχοληθεί η κυβέρνηση, επιτέλους, με το θέμα και να δώσει λύσεις. Προτείνουμε:

  • Επιδότηση ενοικίου σε εκπαιδευτικούς.

  • Δημιουργία κατοικιών για τους εκπαιδευτικούς, σε νησιωτικές περιοχές.

  • Στους μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιωτικές - ορεινές περιοχές και/ή Δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους, θεσπίζεται υποχρέωση της πολιτείας, με συναρμόδιους Υ.ΠΑΙ.Θ και Ο.Τ.Α., για την εξασφάλιση κατοικίας με τον προσφορότερο τρόπο.

Σε επίπεδο Κλάδου και μαζικού κινήματος:

    • Την ανάληψη πρωτοβουλιών παρέμβασης από τη ΔΟΕ, σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, προς την Κυβέρνηση, Δήμους και περιοχές με έντονο πρόβλημα στην εύρεση και το κόστος κατοικίας.

    • Την προώθηση καμπάνιας για καθολικό δικαίωμα στη στέγη, ως κοινωνικό αγαθό και τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση.

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia peripoliko
Σοκ στα Τρίκαλα: 86χρονος σκότωσε τον αδελφό του – Έρευνες για το αν ήταν προμελετημένη η ενέργεια
Τρίκαλα: Συνεχίζονται οι έρευνες για την αδελφοκτονία – Στο μικροσκόπιο τα αίτια της τραγωδίας
Σοκ στα Τρίκαλα: 86χρονος σκότωσε τον αδελφό του – Έρευνες για το αν ήταν προμελετημένη η ενέργεια
Βρυξέλλες: Φλεγόμενο σκηνικό στο κέντρο της πόλης – Επεισόδια και συγκρούσεις για την Παιδεία
Έκρυθμη κατάσταση στις Βρυξέλλες: Φλεγόμενο σκηνικό - Μαζικές αντιδράσεις στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις
Έκρυθμη κατάσταση στις Βρυξέλλες: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σταθμό και συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Έκρυθμη κατάσταση στις Βρυξέλλες: Φλεγόμενο σκηνικό - Μαζικές αντιδράσεις στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις