Καταλανικός Σύνδεσμος Νεοελληνιστών
Δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό να κάνει γνωστή στην Καταλωνία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας

Σε μια εποχή όπου οι Νεοελληνικές Σπουδές στο εξωτερικό διέρχονται σοβαρή κρίση, η περίπτωση του Καταλανικού Συνδέσμου Νεοελληνιστών (Associació Catalana de Neohel·lenistes – ACNHE) αποτελεί έναν φωτεινό φάρο, που, αν και μετράει μόλις 18 χρόνια ζωής, το έργο που έχει παραγάγει είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στο πλαίσιο μιας σειράς ομιλιών του τρέχοντος έτους με τίτλο «Οι γλώσσες των Ελλήνων», είχα την τιμή και τη χαρά, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια για τα ελληνικά της Καλαβρίας, να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους του Συνδέσμου και το έργο τους.

Δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό να κάνει γνωστή στην Καταλωνία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας. Από τα πλέον δραστήρια μέλη του, οι  Jaume Almirall Sardà (πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης), Rubén Montañés Gómez (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Jaume Ι στην πόλη Castelló de la Plana) και Pau Sabaté Marqués (μεταφραστής και διερμηνέας ελληνικών), καλλιεργούν με ζήλο τα ελληνικά γράμματα σε αυτήν την πλευρά της Ιβηρικής χερσονήσου.

almiral_montanes

 
Οι Jaume Almirall (αριστερά) και Rubén Montañés (δεξιά)

Ο εν λόγω Σύνδεσμος έχει την επίσημη έδρα του στο Πανεπιστήμιο Jaume Ι, στην πόλη Castelló de la Plana (Βαλενσιανική Κοινότητα), και οι περισσότερες δραστηριότητές του γίνονται στη Βαρκελώνη. Ο Σύνδεσμος μέσα από ποικίλες δράσεις (μελέτες, δημοσιεύσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, μεταφράσεις, συναυλίες με μελοποιημένη ποίηση) έχουν να επιδείξουν σημαντικό και πολυσχιδές έργο: αφιερώματα σε Παπαδιαμάντη, Καβάφη, Σεφέρη, Ροϊδη, Ρίτσο, Ιορδανίδου, Καββαδία, Δημουλά, Μάρκαρη και άλλους, σε Καταλανούς περιηγητές στην Ελλάδα τον 19ο αι., σε ζωγράφους του ρομαντισμού, στους Εβραίους Ρωμανιώτες κ.ά. Σημαντικό μέσο διάδοσης της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και των δράσεων του Συνδέσμου, είναι η ετήσια ψηφιακή έκδοση του περιοδικού Αέρηδες – Torre dels Vents, το οποίο είναι ανοικτό σε συνεργασίες σχετικές με τους σκοπούς του (https://www.e-revistes.uji.es/index.php/aerides).

Συνεργάζεται στενά με την Επίσημη Σχολή Γλωσσών της Βαρκελώνης (Drassanes) και με πανεπιστήμια, όπου διδάσκονται τα νέα ελληνικά. Διατηρεί ιστότοπο, ο οποίος είναι προσπελάσιμος μέσω του συνδέσμου https://neogrec.wordpress.com/  Παρά την πλούσια δράση του, με δυσκολία αντεπεξέρχεται σε ανάγκες οικονομικής φύσεως, όπως πολλοί ανάλογοι φορείς. Η χρηματοδότηση παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα, δεδομένης και της καταλανικής ταυτότητάς του, σύμφωνα με τoυς Jaume  και Rubén, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα γόνιμη υπήρξε η περίοδος  συνεργασίας με το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Σημαντικές είναι οι επαφές με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα, οι οποίοι λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ιδιαίτερης σημασίας ως προς αυτό, τα τελευταία  χρόνια, υπήρξε η συμβολή του Καταλανού Eusebi Ayensa, καθηγητή ελληνικής φιλολογίας, συγγραφέα και μεταφραστή, όταν ήταν διευθυντής στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (2007-2012). Οι άφθονοι καρποί εκείνων των χρόνων έχουν συγκεντρωθεί  στο βιβλίο του Ένας Καταλανός στην Ελλάδα. Μια ματιά σε μια κοινή ιστορία του 2022. Την προσέγγιση αυτής της κοινής ιστορίας σε διάφορους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών καλλιεργεί με πάθος ο Καταλανικός Σύνδεσμος  Νεοελληνιστών και αξίζει την συμπαράσταση όλων μας. 

* Χριστίνας Πετροπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος Πάντειο Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΠΑΕ
ΔΙΠΑΕ: Το Tμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης έγινε Πολυτεχνικό
Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, που ελήφθη παμψηφεί (7 στα 7), το τμήμα θεωρείται πλέον αντίστοιχο με τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής.
ΔΙΠΑΕ: Το Tμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης έγινε Πολυτεχνικό
panellinies-2.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ενδεικτικές απαντήσεις στις Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
Ενδεικτικές απαντήσεις στις Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις στις Πανελλήνιες 2024 των ΕΠΑΛ, από το Φροντιστήριο Νέα Παιδεία - Παλαιό Φάληρο
Πανελλήνιες 2024: Ενδεικτικές απαντήσεις στις Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις