pierakakis
«Κάτι κάνουμε λάθος όταν έχουμε τόσους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κι όταν δεν έχουμε κανέναν ξένο. Πώς η Ιταλία κατάφερε και άνοιξε το σύστημά της, διεθνοποιήθηκε. Έχουμε αστέρια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά έχουμε λάθος σύστημα»

Την ανάγκη αλλαγής στο μείγμα της στρατηγικής με πρόταγμα την διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, προτάσσει ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο ZAPRA RADIO 89,6 και την εκπομπή του Δημήτρη Παππά, με την αφορμή της παρουσίας του στα Χανιά.

«Κάτι κάνουμε λάθος όταν έχουμε τόσους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κι όταν δεν έχουμε κανέναν ξένο. Πώς η Ιταλία κατάφερε και άνοιξε το σύστημά της, διεθνοποιήθηκε. Έχουμε αστέρια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά έχουμε λάθος σύστημα» τόνισε.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις, με την αφορμή της έναρξής τους, ο υπουργός παιδείας, έκανε λόγο για μια διαδικασία με μεγάλη αξιοπιστία, παρότι είναι συνυφασμένη με την λέξη άγχος και σίγουρα πρέπει να το μειώσουμε αυτό, είναι μια διαδικασία αδιάβλητη στον απόλυτο βαθμό ανέφερε.

Ο κ. Πιερρακάκης, προανήγγειλε την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος του ΜΑΙΧ για αναγνώριση των τίτλων σπουδών του: «Το ανακοινώσαμε χθες. Είδαμε το ΜΑΙΧ που είναι ένα διαμάντι και το αίτημά του θα γίνει πράξη το επόμενο διάστημα, θα αναγνωριστούν τα πτυχία που δίνει επίσημα από το ελληνικό κράτος»

Αναφερόμενος στον «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ο κ. Πιερρακάκης παρατήρησε πως «η Κρήτη έχει μια μοναδικότητα, με τρία πανεπιστήμια πολύ υψηλού επιπέδου, με το ΙΤΕ, με το ΜΑΙΧ. Αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι πώς αυτό το άθροισμα να το κάνω γινόμενο, να δώσω δηλαδή πολλαπλασιαστική αξία, αυξάνοντας τις συνέργειες » και προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα. «Εργαλεία θα βρούμε, περιμένουμε τις προτάσεις» τόνισε.

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων τόνισε ότι έπεφταν κάθε χρόνο από το 2010 έως το 2018. Σήμερα είμαστε 50% πάνω σε σχέση με το 2018. Είμαστε 130 εκ. ευρώ λειτουργικά έξοδα. Πληρώνουμε τους μισθούς. Δίνουμε 200 εκ ευρώ ΕΣΠΑ, δίνουμε τα ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες, δίνουμε Ταμεία Ανάκαμψης. Άρα εγώ θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό εδώ είναι η στρατηγική. Και ο πυρήνας είναι η διεθνοποίηση. Κάτι κάνουμε λάθος όταν έχουμε τόσους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό κι όταν δεν έχεις κανέναν ξένο. Πώς η Ιταλία κατάφερε και άνοιξε το σύστημά  της, διεθνοποιήθηκε. Έχουμε αστέρια, έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό αλλά έχουμε λάθος σύστημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026
Αυτές είναι οι 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι 30 μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού προγραμματισμού του 2026
Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026
Αυτές είναι οι 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι 30 μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού προγραμματισμού του 2026
megaphone_ntountouka_ekpaideytikoi_kinitopoiseis.jpg
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών αύριο στο Βόρειο Αιγαίο για τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στην Τρίπολη
ΣΕΠΕ Λέσβου καλεί σε αλληλεγγύη προς τις διωκόμενες εκπαιδευτικούς
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών αύριο στο Βόρειο Αιγαίο για τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στην Τρίπολη