τεχνη
Ψήφισμα ενάντια στην έξωση της Τέχνη και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων με ανακοίνωσή τους, δημιούργησαν κοινό υπόμνημα - ψήφισμα ενάντια στην έξωση της τέχνης και των κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο.

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν, «Η αρχή έγινε με την αιφνίδια και αναίτια κατάργηση των αντικειμένων των Κοινωνικών Επιστημών και Εικαστικών από το Λύκειο το καλοκαίρι του 2020, παρά τις έντονες αντιδράσεις όλου του εκπαιδευτικού κόσμου».

«Καλούμε το Υπουργείο να αναλάβει τις ελάχιστες ευθύνες που του αναλογούν από αυτές τις αποφάσεις που μόνο προβλήματα και στρεβλώσεις δημιούργησαν και να αποκαταστήσει τα αντικείμενά μας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως τους αρμόζουν, ώστε να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

Αγαπητοί συνάδελφοι

Στα δύο τελευταία σεμινάρια της Ένωσης σε Αθήνα (29-30 Μάρτη) και Θεσσαλονίκη (12-13 Απρίλη), μετά από την συζήτηση, αποφασίσαμε και επαναφέρουμε στο προσκήνιο σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, το φλέγον θέμα της έξωσης των μαθημάτων μας από το Λύκειο.

Παραθέτουμε το κοινό Υπόμνημα - Ψήφισμα προς ενημέρωση και διάδοση και διαδικτυακό ψήφισμα της AVAAZ

Από το 2019-20 η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα διαρκώς αυξανόμενο αυταρχισμό εκ μέρους της κυβέρνησης είτε με προσχήματα (πανδημία, κλιματική κρίση) είτε εντελώς απροσχημάτιστα.

Η αρχή έγινε με την αιφνίδια και αναίτια κατάργηση των αντικειμένων των Κοινωνικών Επιστημών και Εικαστικών από το Λύκειο το καλοκαίρι του 2020, παρά τις έντονες αντιδράσεις όλου του εκπαιδευτικού κόσμου. Μάλιστα κάποια από τα καταργημένα πλέον επιλογής μαθήματα Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου ήταν και παραμένουν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για μια σειρά από σχολές και χιλιάδες υποψήφιους.

Παράλληλα, οι κοινωνικές επιστήμες αποτελούν βασικά μαθήματα στα προγράμματα σπουδών πλήθους σχολών (πχ παιδαγωγικά, ψυχολογία, νομική κ.α.) πράγμα που επιτάσσει την επαναφορά της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα .

Οι Τέχνες που αποδεδειγμένα προσφέρουν πεδίο έκφρασης, αποδοχής, συνεργασίας, συγκίνησης, αποφόρτισης, επηρεάζουν θετικά την ψυχολογία και αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, και οι Κοινωνικές Επιστήμες που διδάσκουν και ευαισθητοποιούν για τους κοινωνικούς ρόλους, την οικογένεια, τις έμφυλες ταυτότητες, τις διαπολιτισμικές σχέσεις αλλά και τα θεμελιώδη στοιχεία για τη λειτουργία του Πολιτεύματος και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απουσιάζουν εντελώς από το σχολείο. Έκτοτε οι συνθήκες στα σχολεία με την απαξίωση της Παιδείας για τις μαθήτριες και τους μαθητές γίνονται όλο και πιο πιεστικές.

Τα αποτελέσματα αυτής της αυταρχικής και αντιπαιδαγωγικής πολιτικής τα βιώνουμε έκτοτε καθημερινά: Σχολεία όπου επιβάλλεται ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα (εξετάσεις τύπου PISA, τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής), απουσιάζει η δημιουργικότητα, η βιωματική γνώση και η κριτική σκέψη, εκτοξεύεται η νεανική παραβατικότητα, το bullying, η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, οι ρατσιστικές συμπεριφορές, οι επιθέσεις εναντίον της γενετήσιας ελευθερίας. Το παράδειγμα το δίνουν άλλωστε οι πράξεις των κυβερνώντων σε όλα τα επίπεδα με την επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου .

Κατόπιν νομικής προσφυγής μας το ΣτΕ με τις αποφάσεις 1972/2022 και 12/2023 μας δικαιώνει εν μέρει, όμως το Υπουργείο Παιδείας επιμένει να αγνοεί τις αποφάσεις ασκώντας παρελκυστική τακτική ώστε να μας εξουθενώσει με δικαστικούς αγώνες. Έτσι κληθήκαμε να υποβάλλουμε αίτηση συμμόρφωσης στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Καλούμε το Υπουργείο να αναλάβει τις ελάχιστες ευθύνες που του αναλογούν από αυτές τις αποφάσεις που μόνο προβλήματα και στρεβλώσεις δημιούργησαν και να αποκαταστήσει τα αντικείμενά μας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως τους αρμόζουν, ώστε να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας.

Ακόμη και ένα μικρό βήμα προς το σωστό μπορεί να είναι μια μεγάλη νίκη για την κοινωνία και τους αυριανούς πολίτες.

Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων & Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα