Γεωργία Ρεμπούτσικα ΕΟΠΠΕΠ
Γεωργία Ρεμπούτσικα: Πρόσφατα ενεργοποιήσαμε τα σεμινάρια ΣυΕΠ για μαθητές σχολείων με μια ανταπόκριση πρωτοφανή - Ο ΕΟΠΠΕΠ θα είναι ένας από τους φορείς που θα συμβάλλει γνωμοδοτώντας στην αδειοδότησή των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ανακοινώσεις για τις επερχόμενες εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ για τους αποφοίτους ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) αλλά και των εκπαιδευτών ενηλίκων, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αναμένονται το επόμενο διάστημα από τον Οργανισμό, όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο alfavita.gr η διευθύνουσα συμβουλος κ.Γεωργία Ρεμπούτσικα.

Στους  μόλις 9 μήνες που βρίσκεται σε αυτή τη θέση, η Γεωργία Ρεμπούτσικα έχει «πατήσει γκάζι» στον οργανισμό και έχει ήδη επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, βάζοντας σε τροχιά υλοποίησης πολλές διαδικασίες πιστοποίησης που εκκρεμούσαν, όπως αυτή των αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους-Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ, οι αιτήσεις για τις οποίες ξεκίνησαν χθες.

Ακόμα, η κ.Ρεμπούτσικα αναφέρει ότι  λόγω της μεγάλης εμπειρίας, όπως ακούστηκε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο ΕΟΠΠΕΠ θα είναι ένας από τους φορείς που θα συμβάλλει γνωμοδοτώντας στην αδειοδότησή τους, ενώ υπογραμμίζει ότι  κάνει όσα είναι εφικτά «ώστε να εξυπηρετούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τους υποψηφίους, τόσο με την τακτική διοργάνωση των εξετάσεων, όσο και με την ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων και φυσικά την απονομή των σχετικών ψηφιακών τους προσόντων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών ή διπλωμάτων»

Η συνέντευξη

9 μήνες στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Ποια «γεύση» σας άφησαν;

Συμπληρώνοντας 9 μήνες στον ΕΟΠΠΕΠ μπορώ να πω πλέον, με σιγουριά, ότι το έργο που αφορά ευρύτερα τη δια βίου μάθηση είναι τόσο σημαντικό που ακουμπά τόσες πολλές πτυχές της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και του εργασιακού περιβάλλοντος, που ίσως κάποιος που δεν ασχολείται με το αντικείμενο, δεν μπορεί να φανταστεί.

Ο ΕΟΠΠΕΠ έχει ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων που αφορά από σπουδαστές και αποφοίτους σχολών, μέχρι και όλα τα επαγγέλματα της χώρας μας. Έχοντας ασχοληθεί για χρόνια με αυτό που αποκαλούμε ποιότητα, ερχόμενη από έναν Οργανισμό που αντικείμενο είχε την τυποποίηση και τη χρήση των προτύπων, κατανοώ πως ο κύκλος της ποιότητας αγγίζει ένα φάσμα της καθημερινότητάς μας, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Το χρονικό διάστημα που έχω την τιμή να είμαι σε αυτή τη θέση έχουν γίνει πολλά και σχεδιάζονται ακόμα περισσότερα, με βασικό μέλημά μας να έρθουμε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στον πολίτη, έτσι ώστε ο ΕΟΠΠΕΠ να μην είναι ακόμη ένας Οργανισμός του δημοσίου που θα γεννά παράπονα και δυσφορία στους ενδιαφερόμενούς του. Η προσπάθεια αυτή είναι βέβαια καθημερινή και χωρίς τη συνδρομή του προσωπικού, ελάχιστα από αυτά που θα αναφέρω, θα είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Πάμε να ξεκινήσουμε με το κομμάτι της πιστοποίησης και των εξετάσεων που διεξάγει ο ΕΟΠΠΕΠ. Υπάρχει προγραμματισμός;  Μπορούμε να μιλήσουμε με νούμερα;

Προγραμματισμός για εμένα υπάρχει και καθημερινή έννοια να τον τηρούμε σαν Οργανισμός. Το κομμάτι των εξετάσεων με απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, αφού κληθήκαμε να ανακοινώσουμε αποτελέσματα εξετάσεων για 11.667 αποφοίτους ΣΑΕΚ 165 ειδικοτήτων με χορήγηση ηλεκτρονικών βεβαιώσεων πιστοποίησης. Τα ανακοινώσαμε, χωρίς καθυστέρηση και αμέσως μετά, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας, δύο ειδικοτήτων, αυτές των κομμωτών και των τεχνιτών περιποίησης άκρων, όπου συμμετείχαν 2.867 άτομα σε 8 εξεταστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ακούγοντας προσεκτικά τα αιτήματα του κλάδου θέσαμε σε πρώτη προτεραιότητα τις εξετάσεις τους που εκκρεμούσαν και προγραμματίζουμε νέα εξεταστική περίοδο για να εξυπηρετήσουμε τα άτομα που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία.

Ένας άλλος σημαντικός κλάδος που έχουμε υλοποιήσει πάνω από 4 εξεταστικές περιόδους, σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ, είναι και το προσωπικό ιδιωτικής ασφαλείας, όπου περίπου 3.700 άτομα έχουν ολοκληρώσει την πιστοποιήσή τους και έχουν ήδη απορροφηθεί από την αγορά εργασίας. Ήταν και είναι βασική μας προτεραιότητα να είμαστε συνεπείς απέναντι στις ανάγκες της ίδιας της αγοράς και ιδιαίτερα ενός κλάδου που εξυπηρετεί την ασφάλεια σε βασικές δομές της χώρας, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, σε περιόδους αυξημένης τουριστικής περιόδου.

Δεν θα μπορούσα φυσικά να μην αναφερθώ και στις εξετάσεις 1.465 αποφοίτων ΕΠΑΣ και Π.ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για 31 ειδικότητες σε 12 εξεταστικά κέντρα με προγραμματισμό να γίνει και δεύτερη εξεταστική περίοδος το καλοκαίρι. Η συνεργασία με τη ΔΥΠΑ έχει πλέον εδραιωθεί θα έλεγα και έχουν μπει βάσεις συνεργασίας που μας βοηθούν να επιλύσουμε θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια, σε διάφορους τομείς.

Στις πρόσφατες ανακοινώσεις μας θα βρείτε και τη σχετική ανακοίνωση για τις εξετάσεις πιστοποίησης αποφοίτων του μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας για πάνω από 6.500 υποψηφίους. Η τελευταία εξεταστική περίοδος είχε ολοκληρωθεί το 2021 και δεδομένου του ενδιαφέροντος, θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα ετήσιο πλάνο εξετάσεων πιστοποίησης. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τους αποφοίτους ΣΑΕΚ αλλά και των εκπαιδευτών ενηλίκων, όπου υπάρχει και εκεί φυσικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Συνεπώς, ναι, έχουμε ένα πλάνο και προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό, ώστε να εξυπηρετούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα τους υποψηφίους, τόσο με την τακτική διοργάνωση των εξετάσεων, όσο και με την ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων και φυσικά την απονομή των σχετικών ψηφιακών τους προσόντων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών ή διπλωμάτων.

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του ΕΟΠΠΕΠ στην αδειοδότηση φορέων εκπαίδευσης;

Αυτή είναι μία άλλη μεγάλη και σημαντική αρμοδιότητα του οργανισμού. Διακρίνεται σε δύο ρόλους του, είτε στην απευθείας αδειοδότηση, όπως είναι τα Φροντιστήρια μέσης & ανώτατης εκπαίδευσης και τα Κέντρα Γλωσσών είτε στη διατύπωση Γνώμης που παρέχουμε προς στο υπουργείο Παιδείας για την αδειοδότηση από αυτό των Κολλεγίων, των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, των ιδιωτικών ΣΑΕΚ, των ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των ιδιωτικών νηπιαγωγείων. Στο πρώτο δε κομμάτι, συμβάλαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην απλούστευση των διαδικασιών, διευκολύνοντας μεν την αγορά, στην ταχύτερη έναρξη λειτουργίας τους, σε πάνω από 11.000 δομές της Ελλάδας, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, διενεργώντας αυστηρότερους ελέγχους.

Και φυσικά, λόγω αυτής της μεγάλης εμπειρίας, όπως αρκετά ακούστηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, ο ΕΟΠΠΕΠ θα είναι ένας από τους φορείς που θα συμβάλλει γνωμοδοτώντας στην αδειοδότησή τους.

Μία από τις αδυναμίες του συστήματος είναι η επιτυχής σύνδεση της Εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Πως συμβάλλετε στην επίτευξη αυτού του στόχου;

Μου δίνετε μία καλή ευκαιρία να τοποθετηθώ σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και τους στόχους των πολιτικών και νομοθετημάτων που υλοποιούμε. Πράγματι, το ζητούμενο είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, οι πιστοποιήσεις και όλα τα εργαλεία που αναπτύσσουμε να οπλίζουν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σε αυτό απαντάμε θεσμικά πλέον ενισχύοντας δυναμικά τη συνεργασία μας με τους Κοινωνικούς Εταίρους, οι οποίοι αποτελούν τη γέφυρα, γνωρίζοντας καλύτερα από όλους, τις ανάγκες όλων των τομέων της αγοράς και της απασχόλησης.

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έργο που ολοκληρώνεται, μέσω συμπράξεων και εντατικής συνεργασίας του ΕΟΠΠΕΠ με τα ινστιτούτα των Κοινωνικών Εταίρων, είναι αυτό της ανάπτυξης και πιστοποίησης περίπου 200 νέων και επικαιροποιημένων Επαγγελματικών Περιγραμμάτων. Θα είναι σύντομα στη διάθεση του κοινού μαζί με τους νέους σύγχρονους Οδηγούς κατάρτισης, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τράπεζες θεμάτων, ψηφιοποιημένα για όλες τις ειδικότητες των ΣΑΕΚ, καθώς και τα πρώτα, πρότυπα πιστοποιημένα προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης. Είμαστε ήδη στο τελικό στάδιο ανάπτυξης ενός πληροφοριακού συστήματος που σχεδιάζουμε με σκοπό να είναι φιλικό στους ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον, θα επικαιροποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο, μετά από είκοσι περίπου χρόνια, ώστε να υλοποιείται δυναμικά η διαδικασία πιστοποίησης των Επαγγελματικών Περιγραμμάτων και προγραμμάτων. Ήδη πιστοποιήσαμε τα πρώτα επαγγελματικά περιγράμματα και συνεχίζουμε.

Γίνονται προσπάθειες στήριξης του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία από τον ΕΟΠΠΕΠ;

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον οριζόντιο ρόλο της ΣυΕΠ, δηλαδή της Συμβουλευτικής και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Ανανεώνοντας πρόσφατα την ιστοσελίδα μας eoppep.gr προσπαθούμε να ενημερώνουμε το κοινό σε διαρκή βάση για τις δραστηριότητες του ΕΟΠΠΕΠ και πρόσφατα ενεργοποιήσαμε τα σεμινάρια ΣυΕΠ για μαθητές σχολείων με μια ανταπόκριση πρωτοφανή θα έλεγα για τις ίδιες τις προσδοκίες που και η ίδια είχα.

Η ανανέωση του μητρώου στο οποίο έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί πάνω από 300 σύμβουλοι σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού - Επιπέδου Α, υψηλών προσόντων, για να αξιοποιηθούν από την αγορά και την εκπαίδευση είναι και αυτή μια δράση με θετικό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι στόχοι για το επόμενο διάστημα για τον ΕΟΠΠΕΠ;

Όπως είπα και πριν να είμαστε συνεπής. Να εξυπηρετούμε το κομμάτι της πιστοποίησης με συνέπεια και σταθερότητα και να εδραιώσουμε το κομμάτι της ποιότητας σε όλο αυτό που αποκαλούμε δια βίου μάθηση. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία με άλλα Υπουργεία, με συναρμόδιους φορείς και χαίρομαι που ο ΕΟΠΠΕΠ ξεκινά να διαδραματίζει ενεργό ρόλο.

Τα στελέχη μου που εργάζονται στον ΕΟΠΠΕΠ, για όσα ανέφερα και άλλα τόσα που δεν ανέφερα και που αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, συμπολίτες μας, δεν ξεπερνούν τους 50 συναδέλφους. Η ενίσχυση λοιπόν, του φορέα που υπηρετώ, με νέες δυνάμεις είναι η απάντηση για να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στον πολίτη και την άριστη εξυπηρέτησή του.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

w16-70446foithtikesekloges.jpg
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος
Πανσπουδαστική: Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή θα υπερασπιστούν τις συλλογικές δημοκρατικές τους διαδικασίες και τους συλλόγους τους!
Φοιτητικές εκλογές 2024: Καταγγελία Πανσπουδαστικής κατά ΔΑΠ για σχέδιο αλλοίωσης του αποτελέσματος