makri_zeta
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Οι οποίες εισηγήσεις ζητήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο...

Σε διαδικασία ελέγχου των εισηγήσεων σχετικά με τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης, βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. ΟΙ εισηγήσεις που ελέγχονται είχαν ζητηθεί από  τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα σύστασης νέων οργανικών θέσεων και κάλυψής τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το οποίο επίσης ρωτήθηκε, η κ.Μακρή περιορίστηκε να απαντήσει ότι  οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τα υφιστάμενα οργανικά κενά, έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων και μετατάξεων των υπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις και μετατάξεις κενές θέσεις.

Η ερώτηση

Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει την αδιαφορία της προς τους μαθητές για την πλήρωση των οργανικών κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας στη μαθητική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, με το έγγραφο υπ.αριθμ.8522/Δ1, με ημερομηνία 25/1/2023, είχαν ζητηθεί εισηγήσεις για νέες οργανικές θέσεις των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αφού οι ίδιες συγκεντρώσουν στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (ΠΕ86 Πληροφορικής, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, ΠΕ91 Μουσικής, ΠΕ5 Γαλλικής Φιλολογίας, ΠΕ6 Αγγλικής φιλολογίας, ΠΕ7 Γερμανικής, ΠΕ11 Γυμναστών, ΠΕ91 Θεατρικής Αγωγής κτλ.).

Στις 15/2/2023 οι Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις πανελλαδικά, κατέγραψαν έγκαιρα τις ελλείψεις τους που ανέρχονταν σε 3.000 νέες οργανικές θέσεις, εκτός των ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών, οι οποίες όμως δεν συστάθηκαν ποτέ. Στις 11/07/23, μετά από παραστάσεις διαμαρτυρίας των Συλλόγων Δασκάλων στο Υπουργείο Παιδείας είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι από τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα ξεκινούσε η πλήρωση των νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εν συνεχεία, με το έγγραφο υπ.αριθμ.143819/Δ1 στις 14/12/2023 το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επανέρχεται και ζητά εκ νέου από τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις την καταγραφή των αναγκών στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή, για τις προαναφερθείσες ειδικότητες, αλλά και για τους ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών.

Η καταληκτική ημερομηνία που έθετε το έγγραφο ήταν αυστηρά η Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023. Πράγματι, στις 22/12/2023 οι Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις επικαιροποίησαν τις συγκεκριμένες ελλείψεις τους, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Διευθύνσεων σε όλους τους κλάδους, όπως αυτές προκύπτουν από τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΜΠΕ) και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), την τελευταία τριετία (σχολικά έτη: 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024). Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ίδρυση οργανικών θέσεων ΠΕ60, ΠΕ70 και Ειδικοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ως εκ τούτων: Επειδή, γονείς, ενώσεις και σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων. Επειδή, είναι δικαίωμα κάθε μαθητευόμενου και υποχρέωση της Πολιτείας να του παρέχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Επειδή, η κάλυψη όλων των πάγιων κενών με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα προχωρήσει άμεσα στην σύσταση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ούτως ώστε να μην χάνονται ώρες διδασκαλίας;

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σύστασης νέων οργανικών θέσεων και κάλυψής τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Η απάντηση της Ζ.Μακρή

Με το αρ. πρωτ. 143819/Δ1/14-12-2023 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ζητήθηκαν από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης εισηγήσεις σχετικά με τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων στις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης. Σε συνέχεια του εν λόγω εγγράφου, πραγματοποιείται έλεγχος και επεξεργασία των υποβληθέντων εγγράφων.

Σχετικά με το ζήτημα της πλήρωσης των κενών οργανικών θέσεων με διορισμό μόνιμου εκπ/κού προσωπικού, σημειώνεται ότι από το συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 7 του ν.3848/2010, όπως ισχύει, και του άρθρου 15 περ. Δ παρ.3 του ν. 1566/1985 προκύπτει ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνονται με βάση τα υφιστάμενα οργανικά κενά, έπονται της διαδικασίας των μεταθέσεων και μετατάξεων των υπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνται στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις και μετατάξεις κενές θέσεις

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού