ΠΕΚ: Για την πρόθεση επιβολής διοικητικών ποινών σε διευθύντριες και διευθυντές
Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών σχετικά την πρόθεση επιβολής διοικητικών ποινών σε διευθύντριες και διευθυντές που συμμετέχουν στην απεργία αποχή.

«Η πρόθεση αυτή συνιστά μνημείο ενός αυστηρού διοικητισμού ο οποίος πλέον διαμορφώνει συνθήκες απαξίωσης και συντριβής κάθε συνδικαλιστικής δράσης που λειτουργεί με όρους αντίθεσης. Το ΥΠΑΙΘΑ  δυστυχώς επιμένει στην αποφυγή διαλόγου και εγκλωβίζεται στην υλοποίηση επιλογών που  διαμορφώνουν συνθήκες αντιπαράθεσης όταν αυτό που χρειάζεται η Παιδεία είναι η σύνθεση, η συναίνεση, ο διάλογος», τονίζει η ανακοίνωση.

Η ένταση των ποινών είναι, μάλιστα, πρωτόγνωρη.

Η ανακοίνωση

«Τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο της εκπαίδευσης κινούμαστε στον αστερισμό των αγωγών και των δικαστικών αποφάσεων, μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται πια δυστυχώς η εκπαιδευτική πολιτική στους καιρούς αυτούς. Την πραγματικότητα αυτή επιβαρύνει με τρόπο αναντίστοιχο των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης, η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να διακηρύξει εμφατικά πως όσα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, εμφανίζονται να παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση, θα αντιμετωπίζουν την επιλογή της άμεσης αντικατάστασης.

Η πρόθεση αυτή συνιστά μνημείο ενός αυστηρού διοικητισμού ο οποίος πλέον διαμορφώνει συνθήκες απαξίωσης και συντριβής κάθε συνδικαλιστικής δράσης που λειτουργεί με όρους αντίθεσης. Το ΥΠΑΙΘΑ  δυστυχώς επιμένει στην αποφυγή διαλόγου και εγκλωβίζεται στην υλοποίηση επιλογών που  διαμορφώνουν συνθήκες αντιπαράθεσης όταν αυτό που χρειάζεται η Παιδεία είναι η σύνθεση, η συναίνεση, ο διάλογος. Ο δρόμος για μια καλύτερη Παιδεία δεν περνά  ούτε μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων ούτε μέσω μιας διάθεσης επιβολής ασφυκτικού ελέγχου στη συνδικαλιστική δράση.

Είναι πρωτόγνωρη η ένταση των ποινών αυτών για συμμετοχή σε μια διαδικασία με συνδικαλιστικό πρόσημο και η διάθεση σύνδεσης της συνδικαλιστικής δράσης με τη διατήρηση μιας θέσης στο διοικητικό μηχανισμό. Αποτελεί έκφραση μιας θεσμικής αντίληψης και μιας διοικητικής πρακτικής που απέχει πολύ από το να συνδεθεί με σύγχρονα ρεύματα σκέψης και διοίκησης. Μετά τη δραματική απομείωση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων, η περιχαράκωση του ρόλου των διευθυντών με τέτοιους όρους συμπληρώνει την εικόνα της υποχώρησης της δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου. Η υποχώρηση αυτή θεσμικά και διοικητικά δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και πολύ περισσότερο εκσυγχρονιστική παρέμβαση. Κυρίως όμως δεν αποτυπώνει ένα όραμα για μια άλλη εκπαίδευση και ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο.

Για μια ακόμη φορά ζητάμε να ενεργοποιηθεί μια πραγματική συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα του σχολείου ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές μακράς πνοής και ευρύτερης συναίνεσης που θα χτίσουν το σχολείο του αύριο. Ένα σχολείο που θα επενδύσει στο όραμα και όχι στην επιβολή.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Εκπαιδευτικούς από ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΤΕ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη"

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΔΑ
Ως 30-6 οι αιτήσεις στο ΠΜΣ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική πράξη"

Κλείνουν στις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για το μοριοδοτούμενο μεταπτυχιακό για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Ψηφιακός...

Ως 30-6 οι αιτήσεις στο ΠΜΣ "Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική πράξη"
writing-letter_epistoli_gramma.jpg
Εκκλησιαστικά Σχολεία: Ξεκινούν οι αιτήσεις για επίδειξη απαντητικών φύλλων των εξετάσεων εισαγωγής
Επίδειξη απαντητικών φύλλων της δοκιμασίας εισαγωγής στα Εκκλησιαστικά Σχολεία (Μάιος 2024) για το σχολικό έτος 2024
Εκκλησιαστικά Σχολεία: Ξεκινούν οι αιτήσεις για επίδειξη απαντητικών φύλλων των εξετάσεων εισαγωγής