πορεία
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου σχετικά με την νέα εγκύκλιο Κατσαρού.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «μια μέρα μετά από τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας (Μακρή – Κατσαρός) με τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, η οποία επικαλείται το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021, απειλούνται με αντικατάσταση όσα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, καθώς και προϊστάμενες και προϊστάμενοι, καθώς δήθεν παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να μετατρέψει τις διευθύντριες και τους διευθυντές σε πειθήνια όργανα των πλάνων του. Μέσω των απειλητικών μεθόδων επιχειρείται η αφαίρεση του δικαιώματος της αντίδρασης στην εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Η ανακοίνωση

«Μετά από τις αποφάσεις των Ολομελειών Προέδρων της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης, με την προκήρυξη νέας απεργίας–αποχής από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, το υπουργείο Παιδείας ξαναχτυπά!

Μια μέρα μετά από τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας (Μακρή – Κατσαρός) με τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, η οποία επικαλείται το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021, απειλούνται με αντικατάσταση όσα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, καθώς και προϊστάμενες και προϊστάμενοι, καθώς δήθεν παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης. Όλοι οι παραπάνω συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου στην απεργία – αποχή από τις διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης που είναι σε πλήρη ισχύ, απολύτως νόμιμη, αφού έχει κηρυχθεί εκ νέου και από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και από την Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ με νέα αιτήματα και μάλιστα το Δ.Σ. της ΔΟΕ παρέδωσε το αντίστοιχο εξώδικο στην ίδια την υφυπουργό Μακρή. Αν κάποιος παρακωλύει την ομαλή λειτουργία των σχολείων με τα αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά του μέτρα είναι το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ.

Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση:

  • Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας. Δεν το παζαρεύουμε, δεν το παραδίδουμε.
  • Καμία ποινή δε μπορεί να προκύψει για δημόσιο υπάλληλο που συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης του κλάδου.
  • Ο χαρακτηρισμός της συμμετοχής σε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων ως παράλειψη καθήκοντος μας γυρίζει σε αλήστου μνήμης εποχές.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει οι διευθυντές/ριες να μετατραπούν σε άβουλα και πειθήνια όργανα, σε manager που θα υλοποιούν άκριτα τις κατευθύνσεις του, επιχειρεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα της αντίδρασης στον επιθεωρητισμό και την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Είναι κι αυτό μία πλευρά της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί να αξιοποιήσει αντίστοιχες διατάξεις με αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, της περιβόητης διάταξης Γεροβασίλη, μέσω της οποίας επιχειρήθηκε να στοχοποιηθούν στελέχη στο Δημόσιο που συμμετείχαν σε αντίστοιχες μορφές κινητοποιήσεων. Η τροπολογία Γεροβασίλη, κάτω από την πίεση του κινήματος, καταργήθηκε άρον άρον πριν τις βουλευτικές εκλογές το 2019 και την επανάφερε η Κεραμέως το 2021.

Είναι προσβολή της κυβέρνησης προς την πλειοψηφία των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων και των διευθυντών/τριών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, που μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς προσπαθούν μέσα σε χίλιες δυσκολίες να κρατήσουν τα σχολεία όρθια. Είναι προσβολή ιδιαίτερα σε αυτό το τμήμα των στελεχών εκπαίδευσης που έχει συνταχθεί καθαρά με την πλειοψηφία του κλάδου και σήμερα του ζητάει να σκύψει το κεφάλι.

Κουνάνε το δάχτυλο στους διευθυντές και διευθύντριες, στους προϊσταμένους και προϊστάμενες, αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, αυτή δηλαδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που έχει τις βασικότερες και κυρίες ευθύνες για την τραγική κατάσταση στα σχολεία, για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, για την πλήρη απουσία στήριξης σε οποιοδήποτε επίπεδο της σχολικής τάξης, για την τραγική κατάσταση στις υποδομές.

Μπροστά στην εμμονή τους να επιβάλουν την εφαρμογή ενός νόμου, πλήρως απαξιωμένου σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, παίζουν με την ψυχολογία και την τύχη των μαθητών, από τα νήπια μέχρι τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Καμιά απειλή, καμιά τρομοκρατία, κανένας εκφοβισμός δε θα περάσει!

Το Υπουργείο Παιδείας, σοβαρά στριμωγμένο, καταφεύγει στο τελευταίο οχυρό που είναι η τρομοκρατία. Παύση στελεχών της εκπαίδευσης έχει να γίνει από την εποχή της χούντας. Ο κλάδος τώρα πρέπει να σηκώσει το γάντι, όλοι για έναν ένας για όλους.

Καλούμε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Εδώ και τώρα τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ χρειάζεται να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί καθαρή απάντηση στις απειλές της κυβέρνησης, σε νομικό και κινηματικό επίπεδο, όπως ήδη έχουν δεσμευθεί με προηγούμενες ανακοινώσεις.

Καλούμε άμεσα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔιΠΕ Σάμου τη Δευτέρα 8/4 στις 14:00 με αίτημα να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν απεργό εκπαιδευτικό. Κηρύσσουμε διευκολυντική στάση εργασίας από 1 έως τρεις ώρες για το διάστημα 1-4 μ.μ. Καλούμε όλες/ους τις διευθύντριες/ες και προϊστάμενες/ους να υπογράψουν τώρα πιο μαζικά την απεργία-αποχή.

Απαιτούμε από το ΔΣ της ΔΟΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, να αποφασίσει 48ωρη απεργία, πανεκπαιδευτική στις 16 και συμμετοχή στην πανεργατική στις 17 του Απρίλη. Συμμετέχουμε σε κάθε περίπτωση στην πανεργατική απεργία στις 17/4 με 3ωρη στάση που έχει κηρύξει ο Σύλλογος. Απεργιακή κινητοποίηση και νωρίτερα αν χρειαστεί, αν το υπουργείο συνεχίσει τις παράνομες, αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρακτικές του.

Συνεχίζουμε την πλατιά ενημέρωση των γονιών και των εργαζομένων. Επόμενο βήμα η δημόσια προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ Backpack full of cash που συνδιοργανώνουμε με την ΕΛΜΕ Σάμου το Σάββατο 6/4 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ίριδας στο Καρλόβασι και με άλλες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

• Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους/τις απεργούς συναδέλφους/ισσες:

-> Διαμηνύουμε στα στελέχη εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης που ορίζονται να εκδώσουν πράξη παύσης, συμβούλια επιλογής & υπηρεσιακά συμβούλια) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες και παράνομες πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ ότι οι συνάδελφοι είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα! Όσες και όσοι υπογράψουν και το παραβλέψουν έχουν προσωπική ευθύνη και θα το αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό μέσο.

-> Απαιτούμε από τα μέλη των συμβουλίων επιλογής και των υπηρεσιακών συμβουλίων να μη σκεφτούν ούτε στιγμή να στραφούν ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε κηρυγμένη απεργία-αποχή των Ομοσπονδιών & των σωματείων τους!

-> Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό μέσο σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν έστω και στο ελάχιστο απεργούς συναδέλφους/ισσες!

-> Κανένας συνάδελφος/ισσα να μη δεχτεί να αντικαταστήσει διευθυντές-προϊσταμένους που επιχειρηθεί να παυθούν.

Κάτω τα χέρια από τους απεργούς εκπαιδευτικούς! Κανένας μόνος - καμιά μόνη!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

campus
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
«Κανένας καλός φοιτητής δεν θα στερηθεί τις σπουδές του στο Deree για οικονομικούς λόγους» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου...
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
panpatrwn.jpg
Παν.Πατρών: 29 Ιουλίου ξεκινούν τα προγράμματα για Εκπαιδευτικούς
29 Ιουλίου 2024 ξεκινούν τα κορυφαία στην Ελλάδα μοριοδοτούμενα προγραμματα για εκπαιδευτικούς από το Πανεπιστήμιο Πατρών
Παν.Πατρών: 29 Ιουλίου ξεκινούν τα προγράμματα για Εκπαιδευτικούς