σχολειο
«Η τοποθέτηση της Ένωσης προάγγελος της σημερινής ασφυξίας των σχολικών επιτροπών»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών.

Όπως αναφέρεται, οι σχολικές επιτροπές είναι αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, λόγω της διαρκούς υποχρηματοδότησής τους, καθώς και της έλλειψης στοχευμένων και ανοιχτών εργολαβιών στα σχολεία.

«Τις ανάγκες και τα προβλήματα υποδομών εξέθεσαν αναλυτικά και οι Σύλλογοι Γονέων στην από κοινού με την Ένωση συνάντηση τους με τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Παιδείας και τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών στη 1/3/2024.

Πλέον επιβάλλεται να ληφθούν συστηματικά μέτρα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργολαβιών στα σχολεία για να μην χαθεί άλλο ένα καλοκαίρι», τονίζει η ανακοίνωση. Απαραίτητη είναι, παράλληλα, η πρόσθετη επιχορήγηση των επιτροπών, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Η ανακοίνωση

«Στις 21/12/2023 πραγματοποιήθηκε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2024, η Ένωση παρευρέθηκε και για άλλη μια φορά κατέθεσε την πάγια τοποθέτηση της σχετικά με τις Σχολικές Επιτροπές:

«ΦΗΧ - Επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών

Το φτωχό τεχνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις Σχολικές Επιτροπές που καλούνται να προχωρούν σε έκτακτες και επείγουσες συντηρήσεις και επισκευές προκειμένου να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας στα σχολεία.

Οι εργασίες αυτές που εκτελούνται κατ΄ανάγκη από τις Σχολικές επιτροπές τις έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο και έχουν επίπτωση στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων για τις οποίες είναι καθόλα αρμόδιες. Σήμερα τα ταμεία των δύο σχολικών επιτροπών είναι σχεδόν μηδενικά και τα σχολεία έχουν διαθέσιμα υπόλοιπα μόνο για έναν ακόμη μήνα.

Η αγωνία μας γιγαντώνεται με την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και τον τρόπο διαχείρισης και σχεδιασμού της κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Για το έτος 2024:

Σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού, το ποσό για την επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών ανέρχεται σε 270.000 Ευρώ μόνο (κωδ. 6715.08-σελ.7 δαπανών). Το ποσό αυτό είναι ίδιο με τον περσινό προϋπολογισμό. Δυστυχώς αυτό το ποσό αυτό ΔΕΝ EΠΑΡΚΕΙ για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και θα πρέπει να προβλεφθεί επιπρόσθετη επιχορήγηση για να μην φτάσουμε στο οικονομικό αδιέξοδο της φετινής χρονιάς.»

Διαρκώς ανησυχούσαμε και αναδεικνύαμε τα προβλήματα και το οικονομικό αδιέξοδο των Σχολικών Επιτροπών λόγω:

  • της διαρκούς υποχρηματοδότησης τους. Οι πόροι που διατίθενται δεν επαρκούν για την κάλυψη των πάγιων εξόδων και των λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Επιπλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την εκτόξευση των λογαριασμών ενέργειας, των λειτουργικών δαπανών των σχολείων (υλικά καθαριότητας, αναλώσιμα κτλ).

  • της έλλειψης στοχευμένων και ανοικτών εργολαβιών στα σχολεία που ανάγκασε τις Σχολικές Επιτροπές να αναλάβουν εργασίες συντηρήσεων και επισκευών εις βάρος των λειτουργικών αναγκών.

Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών μας αφού τα σχολεία μας έχουν πολλά κτιριακά προβλήματα και αυξημένες ανάγκες συντήρησης λόγω παλαιότητας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την πρόσφατη περίπτωση του 2ου Λυκείου και την πτώση σοβάδων ευτυχώς όχι εν ώρα λειτουργίας του σχολείου.

Τις ανάγκες και τα προβλήματα υποδομών εξέθεσαν αναλυτικά και οι Σύλλογοι Γονέων στην από κοινού με την Ένωση συνάντηση τους με τον Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Παιδείας και τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών στη 1/3/2024.

Πλέον επιβάλλεται να ληφθούν συστηματικά μέτρα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργολαβιών στα σχολεία για να μην χαθεί άλλο ένα καλοκαίρι.

Είναι επιβεβλημένη πλέον η πρόσθετη επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών για να μπορέσουν να καλύψουν τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τις οφειλές λογαριασμών αλλά και να συνεχίσουν τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης των σχολείων μιας και ακόμη δεν υπάρχει ούτε στοχευμένη ούτε ανοικτή εργολαβία για τα σχολεία.

Η Ένωση κατέθεσε σχετικό αίτημα στις συνεδριάσεις των Σχολικών Επιτροπών Α΄ θμιας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης.

Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται συστηματική φροντίδα, στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών μας.

Καλούμε τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την πρόσθετηεπιχορήγηση για να βγουν από το τέλμα οι Σχολικές Επιτροπές.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει την πρόταση για πρόσθετη επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKTAKTO
Πανελλαδικές 2024: Ξαφνική αναστάτωση στον Πειραιά από διακοπή του διαδικτύου σε εξεταστικό κέντρο
Τι είπε ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ για το θέμα που προέκυψε στο alfavita.gr
Πανελλαδικές 2024: Ξαφνική αναστάτωση στον Πειραιά από διακοπή του διαδικτύου σε εξεταστικό κέντρο
mathimatika
Συμβαίνουν κι αλλού: «Χαμός» στην Κύπρο για υπερδύσκολα θέματα Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις
Πρόβλεψη στην Κύπρο για τα γραπτά των Μαθηματικών: «Θα δούμε πολλούς μαθητές, δυστυχώς, να έχουν από 1 έως 5».
Συμβαίνουν κι αλλού: «Χαμός» στην Κύπρο για υπερδύσκολα θέματα Μαθηματικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις