Διαδικτυακή διάλεξη στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας
H ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών τάσεων και πνευματικών εκδηλώσεων του πρώιμου 19ου αιώνα

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στη διαδικτυακή διάλεξη με θέμα:

«Η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών τάξεων και πνευματικών εκδηλώσεων του πρώιμου 19ου αιώνα»

με ομιλήτρια την κ. Κατερίνα Μπρέγιαννη, Διευθύντρια Ερευνών ΚΕΙΝΕ Ακαδημίας Αθηνών την  Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 19:00

https://www.youtube.com/watch?v=Y2CG5uP1BPk

Στη διάλεξη θα γίνει αναφορά  στη λειτουργία της Ακαδημίας ως ερευνητικού θεσμού (1808-1814) κατά την περίοδο των Αυτοκρατορικών Γάλλων, σε συναρμογή με τη διευρυμένη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη διοίκηση των Επτανήσων κατά την περίοδο αυτή. 

Το αίτημα για ίδρυση ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στα Επτάνησα όπως υποστηρίχθηκε από τον Καποδίστρια (1815) διασταυρώθηκε μέσα από άλλους δρόμους με την προώθηση της ιδέας από τον Guilford, απηχώντας την πεποίθηση -κοινή στον Δυτικοευρωπαϊκό φιλελεύθερο χώρο κατά τον 19ο αιώνα- ότι η γενίκευση των εκπαιδευτικών μηχανισμών επρόκειτο να επιφέρει κοινωνική πρόοδο. 

Ο Guilford εμπνεόταν από το κλασσικό ιδεώδες και αυτό θέλησε να πραγματώσει στην Ιόνιο Ακαδημία (Ασδραχάς, 1982): η χρήση της ελληνικής γλώσσας κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων αλλά και η μίμηση, ως οπτικής αναβίωσης, αρχαιοελληνικών προτύπων κατά τις τελετές που συνδέονται με τη λειτουργία της Ακαδημίας μπορούν να ειδωθούν μέσα από αυτό το πρίσμα. Αντικατοπτρίζουν δε πρακτικές για την κατασκευή πολιτιστικών ετεροτήτων από τη Δύση και για την οικειοποίηση προγενέστερων πολιτιστικών ταυτοτήτων (πβ. για το χώρο της Ανατολής Said, ν. εκδ. 2014).

αφισα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

campus
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!
«Κανένας καλός φοιτητής δεν θα στερηθεί τις σπουδές του στο Deree για οικονομικούς λόγους» έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου...
7,5 εκατομμύρια ευρώ σε υποτροφίες θα προσφέρει το Deree την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25!