απθ συλληφθεντες
Η δίκη στο αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων -ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες.

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την βίαιη αστυνομική επιχείρηση καταστολής  στη Σχολή Θετική Επιστημών του ΑΠΘ. Τα 49 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα και θα δικαστούν στις 29 Μαρτίου. 

Μετά την εις βάρος τους ποινική δίωξη για διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΑΕΙ) και απείθεια, οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με την αυτόφωρη διαδικασία, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Η δίκη στο αυτόφωρο αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων και το δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για τις 29 Μαρτίου, αίροντας την κράτηση και των 49 κατηγορουμένων -ηλικίας 19 έως 30 ετών και μεταξύ αυτών 31 άνδρες και 18 γυναίκες.

συλλήψεις ΑΠΘ

Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης ως ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

Μητέρα συλληφθέντος: «Δε θα επιτρέψουμε την ποινικοποίηση τους»

Η Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μητέρα συλληφθέντος δήλωσε ότι «εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας 49 νέοι άνθρωποι διώκονται με έναν αδιανόητο τρόπο» και συμπλήρωσε ότι «αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει, είναι ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. Το πιο σημαντικό που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι τα νέα παιδιά και δεν θα επιτρέψουμε την ποινικοποίησή τους».

Συνήγορος υπεράσπισης: «Καμία παράνομη πράξη, είναι όλα κατασκευασμένα»

Ο συνήγορος υπεράσπισης των συλληφθέντων, Στάθης Τσομίδης δήλωσε ότι «δόθηκε αναβολή στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης. Πρώτον για το γεγονός ότι δεν προσήλθαν οι αστυνομικοί που προέβησαν σε συλλήψεις, που είναι καθοριστικό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ορθά και να αποδειχθεί αν και κατά ποσό για τις κατηγορίες τις οποίες εισάγονται ενώπιον του Τριμελλους Πλημελειοδικοου Θεσσαλονίκης για τα 49 άτομα είναι ορθές.

Και δεύτερον για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πολιτική αγωγή, που είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την εφαρμογή του άρθρου 168 περί διαταράξεως.

Μου έκανε εντύπωση ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους ήθελαν να δικαστούν σίγουρα. Αυτό δείχνει ένα φρόνημα της νεολαίας το οποίο πρέπει να γίνει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπήρξε καμία μα καμία παράνομη πράξη. Είναι όλα κατασκευασμένα. Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η σημερινή ταλαιπωρία νέων ανθρώπων. Πάντως, δεν εξυπηρετεί την απονομή της δικαιοσύνης».

Ανακοινώσεις συμπαράστασης στην άδικη και βίαιη δίωξη των 49 συλληφθέντων

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στην άδικη και βίαιη δίωξη των 49 συλληφθέντων. Ο Σύλλογος Διδασκόντων Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού του πανεπιστημίου Μακεδονίας καταδικάζει απερίφραστα την αναίτια και απρόκλητη εισβολή της αστυνομίας στη ΣΘΕ του ΑΠΘ και τις απαράδεκτες συλλήψεις και διώξεις 49 φοιτητών και φοιτητριών.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση τους, την παύση των διώξεων και υπογραμμίζουμε ότι η βία και η καταστολή δεν μπορούν να επισκιάσουν τις μαζικές σε συμμετοχή και μεγάλης διάρκειας φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον οποίο απορρίπτει η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω πληθώρας αποφάσεων Συλλόγων μελών ΔΕΠ, της ΠΟΣΔΕΠ και των ομοσπονδιών των υπολοίπων εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίες ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ομόφωνες», αναφέρει ο Σύλλογος ΔΕΠ-ΠΑΜΑΚ.

απθ

Να αφεθούν ελεύθεροι και να σταματήσει κάθε δίωξη των φοιτητών του ΑΠΘ ζητά με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974).  «Η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να ενοχοποιήσει το  φοιτητικό κίνημα για εγκληματικές ενέργειες και να επιβάλει ‘σιωπητήριο’ στις φοιτητικές διεκδικήσεις», τονίζει ο ΣΦΕΑ. 

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης καταδικάζει την χθεσινή αστυνομική επιχείρηση καταστολής και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 49 συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών. Παράλληλα, τονίζουν πως «δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία». 

«Η νέα πρυτανική αρχή σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα απάντησε ότι θα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των κτιρίων και της περιουσίας του ΑΠΘ. Όμως ο δρόμος για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να περνάει από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Διερωτόμαστε με αγωνία, αν η μόνη απάντηση για τις διεκδικήσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η καταστολή, η τρομοκράτηση και η παντελής έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας με τους φοιτητές/τριές μας, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις διεκδικήσεις και τις διαμαρτυρίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο καθιερωμένο κυριακάτικο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δίστασε να ζητήσει «μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών».

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα, όπως έγραψε, μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό»: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν ‘’πάρτυ’’ στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», ανέφερε με φανερή τη διάθεση να ειρωνευτεί τους σπουδαστές που είχαν τονίσει πως το Σάββατο το απόγευμα «απλώς διοργάνωναν εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα απέρριψε τα περί «πάρτυ» αναφέρθηκε στα «επεισόδια» που ακολούθησαν λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών». Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως «είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε μάλιστα να προσφέρει πολιτική κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας αναμένοντας με «ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης μετά από την εκκένωση της κατάληψης» πράγμα και το οποίο έγινε με τα κατασχεθέντα να ανακοινώνονται από την ΕΛ.ΑΣ. και την προανάκριση να ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα