Μαράσλειο
«Βρύσες, προαύλιος χώρος, είσοδοι αιθουσών, κυριολεκτικά γέμισαν με μπάζα, δομικά υλικά και πέτρες!»

«Βαρύτατες είναι οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της προηγούμενης δημοτικής αρχής» για την κατάσταση που επικρατεί σε σχολικά κτίρια της Αθήνας, επισημαίνει ο Α’ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. σε επιστολή του προς τον Δήμο Αθηναίων.

«Βρύσες, προαύλιος χώρος, είσοδοι αιθουσών, κυριολεκτικά γέμισαν με μπάζα, δομικά υλικά και πέτρες!» επισημαίνει στην επιστολή του, την οποία δημοσιεύει το alfavita.gr, για τρία σχολεία που στεγάζονται στο Μαράσλειο.

«Μια βροχή αρκεί για να προκαλέσει προβλήματα όταν τα σχολικά κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Συγκεκριμένα, στο 10ο Ειδικό Σχολείο Αθηνών, στο 12θέσιο και στο 1/θέσιο Δημοτικά Πειραματικά Σχολεία που στεγάζονται στο Μαράσλειο, σε κτίριο που χρήζει ριζικών επισκευών και σε χώρους ακατάλληλους και μη λειτουργικούς, οι εκπαιδευτικοί φτάνοντας τη Δευτέρα (26/2) το πρωί διαπίστωσαν ότι πέφτουν μεγάλα κομμάτια από σοβάδες μπροστά στις εισόδους που οδηγεί σε αίθουσες καθώς και στον προαύλιο χώρο» τονίζει.

Η επιστολή του Α’ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σχετικά με την πτώση δομικών υλικών στα σχολικά κτίρια του Μαρασλείου

Μια βροχή αρκεί για να προκαλέσει προβλήματα όταν τα σχολικά κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Συγκεκριμένα, στο 10ο Ειδικό Σχολείο Αθηνών, στο 12θέσιο και στο 1/θέσιο Δημοτικά Πειραματικά Σχολεία που στεγάζονται στο Μαράσλειο, σε κτίριο που χρήζει ριζικών επισκευών και σε χώρους ακατάλληλους και μη λειτουργικούς, οι εκπαιδευτικοί φτάνοντας τη Δευτέρα (26/2) το πρωί διαπίστωσαν ότι πέφτουν μεγάλα κομμάτια από σοβάδες μπροστά στις εισόδους που οδηγεί σε αίθουσες καθώς και στον προαύλιο χώρο.

Βρύσες, προαύλιος χώρος, είσοδοι αιθουσών, κυριολεκτικά γέμισαν με μπάζα, δομικά υλικά και πέτρες!

Ποιος ευθύνεται για τον κίνδυνο που διέτρεξαν παιδιά και εκπαιδευτικοί; Κανείς; Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τι θα συνέβαινε εάν τα δομικά υλικά έπεφταν σε ώρα διαλείμματος.Να πούμε ευτυχώς που έβρεξε το βράδυ, γιατί συνήθως η βροχή, όπως και το χιόνι, πέφτουν το βράδυ όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός πέρσι μετά τη χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας; Ως πότε θα βαδίζουμε με τη λογική του κουκουλώματος και του «πάμε κι όπου βγει»; Πόσα χρόνια τώρα ο Σύλλογός μας, όπως και άλλοι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, απαιτεί έλεγχο στατικότητας των σχολικών μονάδων, σχέδιο επισκευών, οικοδόμησης νέων σχολικών κτιρίων ώστε να έχουμε κτίρια ασφαλή και λειτουργικά;

Οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας και της προηγούμενης δημοτικής αρχής για αυτή την κατάσταση είναι βαρύτατες. Επιπλέον, οι δηλώσεις συμπάθειας των εκπροσώπων της νέας δημοτικής αρχής (ντρεπόμαστε γι’ αυτό το γεγονός κλπ) στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, δεν μας συγκινούν γιατί τις έχουμε ακούσει πολλές φορές από όλες τις απερχόμενες δημοτικές αρχές. Εκείνο που θα μας συγκινήσει είναι να δούμε συγκεκριμένα βήματα να πραγματοποιούνται και συγκεκριμένα σχέδια για την οριστική επίλυση του ζητήματος:

Σχέδιο άμεσης επισκευής των ζημιών με ταχύτατες διαδικασίες που θα ξεπερνούν τις συνήθεις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Έτσι ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να παραδοθεί το κτίριο για χρήση με ασφάλεια για τα παιδιά και τις/τους εκπαιδευτικούς.

Σχέδιο ριζικής επισκευής των κτιρίων την ερχόμενη θερινή περίοδο με γενναία χρηματοδότηση, ώστε να διαμορφωθεί ένας σχολικός χώρος που να ανταποκρίνεται τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και από άποψη λειτουργικότητας στις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου. Ο αντιδήμαρχος που πέρασε κι αυτός την ίδια ημέρα και διαπίστωσε την έκταση των ζημιών μπορεί να κάνει μια βόλτα στο πλήρως ανακαινισμένο, ασφαλές και λειτουργικό κεντρικό κτίριο που πλέον στεγάζεται το ΕΚΠΑ για να διαπιστώσει τι απαιτείται για να αλλάξει η άθλια κατάσταση των γειτονικών σχολικών κτιρίων. Πολιτική απόφαση και γενναία οικονομική χρηματοδότηση!

Διεκπεραίωση του ελέγχου στατικότητας των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αθηναίων και ενημέρωση των εκπαιδευτικών φορέων και σωματείων για τα τεχνικά δελτία κάθε σχολικού κτιρίου. Σχέδιο επισκευών και συντήρησης όπου διαπιστωθεί πρόβλημα.

Καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων σε κοινή δράση (παραστάσεις διαμαρτυρίας, κοινές συνεντεύξεις τύπου κλπ.) για το κτιριακό.

Καλούμε συγκεκριμένα τους γονεϊκούς φορείς να συνδιοργανώσουμε άμεσα κινητοποίηση στον Δήμο Αθηναίων για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα.

Καλούμε το Δήμο Αθηναίων να πραγματοποιήσει μονοθεματική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα σχολικά κτίρια.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους μας καθηγητές του ΕΚΠΑ και ιδιαίτερα όσους/ες διατελούν σε θέσεις ευθύνης για το χώρο να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας για την επισκευή των σχολείων μας.

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε το εξής: Εάν – ο μη γένοιτο – είχε συμβεί τραυματισμός παιδιού, το πρώτο πράγμα που θα εξέταζε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τα ΜΜΕ θα ήταν τυχόν ευθύνες των εκπαιδευτικών. Δεν θα δίσταζαν να μιλήσουν ακόμα και για την «έλλειψη αξιολόγησης» όπως έκαναν στην περίπτωση των Τεμπών. Τώρα, το Υπουργείο Παιδείας και τα ΜΜΕ αρκούνται να κουκουλώσουν το γεγονός, να κρύψουν κάτω από το χαλί τέτοιες δυσάρεστες εικόνες, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες. Εμείς οι εκπαιδευτικοί όμως, όπως και οι γονείς, την ασφάλεια των παιδιών μας δεν την παίζουμε κορώνα-γράμματα, ούτε πρόκειται να υποταχτούμε στη λογική «πάμε κι όπου βγει».Μήπως ο κύριος Πιερρακάκης θα ήθελε να βγει για λίγο από την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου και αντί να σέρνει στα δικαστήρια τα συνδικαλιστικά μας όργανα και να προχωρά σε στημένες επισκέψεις σε σχολεία να έρθει να του δείξουμε το κτίριο του Μαρασλείου και τα προβλήματά του;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα