androulakis
Ποια προσπάθεια έκανε η κυβέρνηση να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρόλο που συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει

Κατατέθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο  «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτηση και ψήφιση του  πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση την επόμενη ημέρα Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή, υπάρχει μία αλλαγή που αφορά τις εγγυητικές και τα παράβολα, το ύψος των οποίων πέφτει στο μισό εάν πρόκειται για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων εκτός Αττικής.

πιερρακακης

Συγκεκριμένα είπε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώνονται προτάσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν αυτό το διάστημα στη διαβούλευση και γενικότερα, λέγοντας ότι μια από αυτές θα είναι η κινητροδότηση των ξένων παραρτημάτων να εγκατασταθούν σε επαρχιακές πόλεις, αφού οι χρηματικές εγγυήσεις που θα καλούνται να καταβάλλουν για την ίδρυσή τους θα είναι στα 2 εκατομμύρια ευρώ για το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη και στο 1 εκατομμύριο για τις υπόλοιπες πόλεις και περιοχές της χώρας.

«Εκεί που έχουμε τις εγγυητικές επιστολές και τα παράβολα, δηλαδή το κόστος της αίτησης, αυτό έχει διαφοροποιηθεί. Είναι άλλο εάν είναι στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη και το μισό εάν είναι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Και για τις εγγυητικές επιστολές και για το παράβολο, ακριβώς για να υπάρχει και αυτή η περιφερειακή διάσταση» είπε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε ότι «μειώνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ το κόστος ίδρυσης για περιοχές εντός Αττικής και Θεσσαλονίκης» τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο για να στηρίξουμε προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας».

Για όποιον έχει τα μάτια να δει και την τιμιότητα να πιστέψει στα μάτια του το παραπάνω αποτελεί καταφανέστατα μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρόλο που συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει, ζητώντας γεωγραφική διασπορά των ιδιωτικών ΑΕΙ πέραν του λεκανοπεδίου.

Όπως είναι γνωστό το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των «μη κρατικών» πανεπιστημίων, και ενώ στελέχη του είναι οι συνταγματολόγοι που γνωμοδότησαν στην κυβέρνηση για την «παράκαμψη» του άρθρου 16 διά της ερμηνείας του, τώρα που βλέπει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακούς, δασκάλους και καθηγητές) να κατεβαίνει στο δρόμο κάθε εβδομάδα και με μαζικούς αγώνες να απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσπαθεί άρον άρον να βγει από το «κάδρο».

Ποιους φωτογραφίζει για πρωθυπουργό ο Ανδρουλάκης, ποιους κόβει - Ο παράγοντας Βενιζέλος!

Γι' αυτό ο πρόεδρός του δήλωσε στο «παρά πέντε» ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Οχι βέβαια επειδή διαφωνεί με τα ιδιωτικά, αλλά επειδή - όπως λέει - το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τον «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα (δηλαδή τα κέρδη τους να επανεπενδύονται στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο), ενώ δεν προβλέπει και ...γεωγραφική διασπορά πέραν του Λεκανοπεδίου! Λες και αλλάζει κάτι για τους χιλιάδες φοιτητές αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βαφτίσουν τα κέρδη τους «κεφάλαια προς επανεπένδυση», ή αν ροκανίζουν οικονομικά τους φοιτητές - πελάτες στην επαρχία και όχι μόνο στην Αθήνα!

Δίκαια, λοιπόν, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εκφράζει την απορία του καθώς θεωρεί ότι  "η στάση του κ. Ανδρουλάκη είναι ανεξήγητη",  (δηλώσεις την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ 100,3) μετά την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αντίθετα άλλοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να δηλώσουν τη συμφωνία τους με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Όπως για παράδειγμα η πρώην υπουργός Παιδείας  κ. Άννα Διαμαντοπούλου που δήλωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά: «Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ορισμένες φορές στη χώρα μας ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του '80».

διαμαντοπουλου λοβερδοσ

Ή  ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε: «Λέω ναι ρητά, δυνατά και ανοικτά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αν ήμουν στη Βουλή προφανώς θα ψήφιζα ναι επί της αρχής. Και ειλικρινά παρατηρώ με μεγάλη πολιτική περιέργεια εκείνους που για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αλλάζουν θέση».

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος παραπέμπει  στις δηλώσεις του το 2019 όταν ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην Αναθεώρηση του Συντάγματος είχε αναφερθεί στη συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και είχε κλείσει την ομιλία του, λέγοντας: «Πραγματικά είναι μεγάλη ευκαιρία για μας να πάρουμε αποφάσεις που συμβαδίζουν με την εποχή μας, να διαβούμε ξεπερασμένους ιδεολογικούς ρουβίκωνες, να κάνουμε ριζοσπαστικές τομές και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης που θα είναι συμβατό με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και του ελληνικού λαού και της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekab_7.jpg
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο...
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας