οιελε
«Για να αποφευχθούν πολλά πιθανά «Τέμπη» στον χώρο της εκπαίδευσης»

Η ΟΙΕΛΕ με σχετική της ανακοίνωση ενημερώνει την συμμετοχή της στην 24ωρη παναττική απεργία του ΕΚΑ στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης για την τραγωδία των Τεμπών.

Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αύξηση των μισθών, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αποτροπή της εκποίησης των δημόσιων αγαθών.

«57 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του κέρδους, των μικροκομματικών σχεδιασμών, της ρουσφετολογικής λογικής, της ανικανότητας των αρμοδίων», συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί.

«Όπως είχε αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της λίγο μετά την εθνική τραγωδία της 28/2/2023, υπάρχουν πολλά πιθανά «Τέμπη» και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση πριν να είναι αργά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην 24ωρη παναττική απεργία του ΕΚΑ στις 28 Φεβρουαρίου. Βασικά αιτήματα της απεργίας είναι η αύξηση των μισθών, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αποτροπή της εκποίησης των δημόσιων αγαθών.

Η απεργιακή αυτή κινητοποίηση συμπίπτει και με την συμπλήρωση ενός έτους από την τραγωδία στα Τέμπη που κατέδειξε την εγκληματική ανεπάρκεια του κράτους και την τεράστια ζημία που προκαλούν στο δημόσιο συμφέρον οι αποικιοκρατικού τύπου ιδιωτικοποιήσεις. 57 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους στο βωμό του κέρδους, των μικροκομματικών σχεδιασμών, της ρουσφετολογικής λογικής, της ανικανότητας των αρμοδίων.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούμε:

 • Την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 και την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού. Η τεράστια κερδοφορία των εκπαιδευτηρίων τα τελευταία χρόνια επιτρέπει και με το παραπάνω τις ελάχιστες αυτές αυξήσεις.
 • Ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από κοινωνικό διάλογο
 • Έλεγχος της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
 • Καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας σε αντικαταστάσεις, απογευματινές δράσεις και γενικά εργασίες εκτός εργασιακού ωραρίου
 • Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους δύσκολους χώρους των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα όμως, είναι κρίσιμο το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας χιλιάδων μαθητών και εργαζόμενων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όπως είχε αναφέρει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της λίγο μετά την εθνική τραγωδία της 28/2/2023, υπάρχουν πολλά πιθανά «Τέμπη» και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση πριν να είναι αργά:

 • Τα χιλιάδες ασύδοτα Κέντρα Μελέτης: κτήρια χωρίς κανένα έλεγχο, μεταφορά μαθητών χωρίς καμιά πιστοποίηση οδηγών και οχημάτων
 • Ιδιωτικά νηπιαγωγεία: οι εξαντλημένες/οι εκπαιδευτικοί και ο κίνδυνος του λάθους
 • Summer camps: όταν χιλιάδες παιδιά εποπτεύονται από εργαζόμενους-φαντάσματα…
 • Στο όνομα της καταπολέμησης της …γραφειοκρατίας, συρρικνώθηκε ο κτηριακός έλεγχος σε «μικρά» Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ.!

 Απεργία, 28/2

 • Αυξήσεις τώρα!
 • Εργασία με αξιοπρέπεια!
 • Ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σίφνος
Το ελληνικό νησί που επέλεξε ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό το National Geographic
Το νησί οφείλει τη «γευστική φήμη» της στον Νικόλαο Τσελεμεντέ που συνέγραψε το πρώτο βιβλίο ελληνικής μαγειρικής, ενώ είναι διάσπαρτη από εργαστήρια...
Το ελληνικό νησί που επέλεξε ως κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό το National Geographic