ημμυ
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής αντανακλούν τις βαθιές ανησυχίες των φοιτητών για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε διάφορους τομείς της ακαδημαϊκής και -όχι μόνο- ζωής.

Σχεδόν 8 στους 10 (76,7%) φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Αθήνας απορρίπτουν το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αυτό προκύπτει από  δημοσκόπηση με αποδέκτες όλους τους σπουδαστές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές) της σχολής  του ΕΜΠ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος “ΖΕΥΣ".  Περίπου 900 άτομα, η πλειοψηφία των ενεργών φοιτητών δηλαδή, συμμετείχε.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής αντανακλούν τις βαθιές ανησυχίες των φοιτητών για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε διάφορους τομείς της ακαδημαϊκής και -όχι μόνο- ζωής. Κατέστη σαφές ότι η πρόταση της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με αίσθημα αντίθεσης και ανησυχίας, για τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία συνολικά. Οι φοιτητές επισημαίνουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων ως βασικού πυλώνα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Με βάση τα αποτελέσματα και λόγω της εμφατικής διαφωνίας των φοιτητών με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ορισμένοι εξ αυτών αποφάσισαν από κοινού, χωρίς παραταξιακό πρόσημο, να συντάξουν το ακόλουθο άρθρο.

ημμυ

 Σε μια ηχηρή απάντηση στα κυβερνητικά επιχειρήματα, οι φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΕΜΠ, με συντριπτική πλειοψηφία 76,7%, τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων". Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής αντανακλούν τις βαθιές ανησυχίες των φοιτητών για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου σε διάφορους τομείς της ακαδημαϊκής και -όχι μόνο- ζωής. Κατέστη σαφές ότι η πρόταση της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με αίσθημα αντίθεσης και ανησυχίας, για τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την κοινωνία συνολικά. Οι φοιτητές επισημαίνουν τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων ως βασικού πυλώνα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει προκαλέσει την ανησυχία των φοιτητών τόσο για τη συνταγματικότητά του όσο και για τις επιπτώσεις του στην αξιοκρατία του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αποφυγή αναθεώρησης του συντάγματος και η βιασύνη στη διαδικασία εισήγησης του νομοσχεδίου έρχεται να ενισχύσει τις ήδη εκφρασμένες ενστάσεις. Όσον αφορά την αξιοκρατία, καίριο πρόβλημα δημιουργεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώνεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να εισαχθούν φοιτητές σε σχολές, όπως η Ιατρική με βαθμό πανελληνίων κάτω του 10, εντείνει τις ενστάσεις της φοιτητικής κοινότητας αναφορικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης και συνεπώς την αξιοπιστία των πτυχίων που θα εκδίδονται.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μεγάλα αστικά κέντρα ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ενισχύοντας ένα νέο κύμα αστικοποίησης και επιβαρύνοντας τις υποδομές των αστικών κέντρων. Η μείωση του φοιτητικού πληθυσμού στα περιφερειακά πανεπιστήμια θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις (π.χ. τοπικές επιχειρήσεις, ενοικίαση ακινήτων). Επίσης, μείωση του ενδιαφέροντος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα οδηγήσει και σε ελάττωση του προσωπικού και σταδιακή παρακμή και κλείσιμο τμημάτων, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις στη δωρεάν εκπαίδευση. Αυτές οι κοινωνικές και οικονομικές ζημίες που θα προκληθούν δεν έχουν συζητηθεί καθόλου σε σύγκριση με τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη των “εισαγόμενων” φοιτητών.

Τέλος, δεδομένης της μείωσης της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, τα τελευταία χρόνια, δημιουργείται ανησυχία για την εκ νέου αναδιανομή των ήδη περιορισμένων πόρων και την επιπλέον υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουν. Υπάρχει ορατός κίνδυνος η ανταγωνιστικότητα των δημοσίων ΑΕΙ στον τομέα της έρευνας να μειωθεί, γεγονός που επιδεινώνεται και από το βέβαιο διαμοιρασμό των ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, τα οποία αποτελούν κύριο έσοδο για το ερευνητικό προσωπικό. 

Μπορεί οι φοιτητές να μην συμφωνούν μεταξύ τους για τις μορφές και τους τρόπους εναντίωσης στο νομοσχέδιο και έκφρασης των επιχειρημάτων τους, αλλά σε εκείνο που έχει σημασία συμφωνούν μαζικά. Αυτο το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το 2ο ΕΝΕΓΥΥΛ στο περίπτερο του alfavita.gr στη ΔΕΘ
ΔΕΘ: Το 2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης παρουσίασε την “έξυπνη πόλη” στο alfavita.gr
Μαθητές και εκπαιδευτικοί έδειξαν στη 89η ΔΕΘ πώς η τεχνολογία και η παράδοση συναντώνται μέσα από την «έξυπνη πόλη», το θερμοκήπιο και τα «μουσικά...
ΔΕΘ: Το 2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης παρουσίασε την “έξυπνη πόλη” στο alfavita.gr
γαυδ
Η Κρητικιά δασκάλα που πήγε στη Γαύδο για να διδάξει τη μοναδική μαθήτρια του νησιού
Η κα Τζαγκαράκη, που τα προηγούμενα δύο χρόνια δίδασκε στη Λέρο, αναδεικνύει τη μοναδικότητα της διδασκαλίας σε ένα σχολείο με έναν μόνο μαθητή
Η Κρητικιά δασκάλα που πήγε στη Γαύδο για να διδάξει τη μοναδική μαθήτρια του νησιού
teacher
Σχολεία: Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων
Σε ποιους εκπαιδευτικούς μειώνεται το ωράριο από την τρέχουσα σχολική χρονιά και γιατί
Σχολεία: Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων