Ακρίτας Καϊδατζής
Ο Συνταγματολόγος  (Αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου) στο ΑΠΘ κ.Ακρίτας Καιδατζής, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Πιερρακάκη: Είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία, πρόσθεσε.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να είμαι ευγενικός και ευπρεπής, με αυτούς οι οποίοι εκ προθέσεως παραβιάζουν το Σύνταγμα. Το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό επί της αρχής (άρθρο 16 παρ. 5), έχει και πολλές επιμέρους αντισυνταγματικότητες. Το νομοσχέδιο αυτό, το πιο ευγενικό που μπορώ να πω είναι ότι είναι ένα "γονατογράφημα". Αυτοί που το έγραψαν, δεν έχουν ιδέα τι είναι τα Πανεπιστήμια».

Με αυτές τις φράσεις, μεταξύ άλλων, ο Συνταγματολόγος  (Αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου) στο ΑΠΘ κ.Ακρίτας Καιδατζής, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα»

Οπως ανέφερε ο Συνταγματολόγος, το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμία απολύτως ακαδημαϊκότητα.

«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι γραμμένο κατ' εικόνα και ομοίωση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση. Τα προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ελέγχονται πλήρως από το μητρικό ίδρυμα (το ξένο πανεπιστήμιο) και όχι από την Εθνική Αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Επίσης θα ελέγχονται από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων), δηλαδή ο οργανισμός που ελέγχει τα κολλέγια, τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ και τα κέντρα δια βίου μάθησης. Αυτό είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του νόμου Πιερρακάκη. Είναι μια εξελιγμένη μορφή των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης! ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Αυτά λοιπόν τα περιβόητα ιδιωτικά πανεπιστήμια που τόσος ντόρος γινόταν γι' αυτά, δεν είναι τίποτε άλλο από τα σημερινά κολλέγια, τα οποία αναβαπτίζονται και αναβαθμίζονται σε οργανισμούς ανώτατης υποτίθεται πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το ΣτΕ παγίως -τελευταία φορά πριν από λίγους μήνες, το Μάιο του 2023 στην απόφαση 922/2023- έχει δηλώσει ερμηνεύοντας το άρθρο 16 ότι απαγορεύεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τελεία.

Η αντίδραση απέναντι σε αυτό το αντισυνταγματικό έκτρωμα, πρέπει να ναι πρωτίστως πολιτική. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Εδώ πρέπει πια να ενεργοποιηθεί ο Συνταγματικός Πατριωτισμός μας. Όλοι αυτοί λοιπόν οι οποίοι θα εισάγουν από την πλευρά της κυβέρνησης ή θα ψηφίσουν από την πλευρά της βουλής το νομοσχέδιο αυτό, παραβιάζουν τον όρκο τους. Όλοι οι υπουργοί και όλοι οι βουλευτές έχουν ορκιστεί να τηρούν το Σύνταγμα! Παραβιάζουν λοιπόν τον όρκο τους.

Λυπάμαι που το λέω αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο ότι η δικαστική εξουσία και συγκεκριμένα το ΣτΕ θα αποκαταστήσει την τρωθείσα αντισυνταγματικότητα. Η ζημιά θα γίνει αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, πρέπει επομένως να υπάρξει αντίδραση πολιτική για να μην ψηφιστεί, για να μην εισαχθεί καν στη βουλή.

Είναι απλώς επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού (ότι δε γίνεται συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16). Αυτό συνδέεται με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και την αυταρχική διολίσθηση. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία νιώθει παντοδύναμη, ακλόνητη, πολύ περισσότερο που δεν έχει απέναντι της μια δυναμική αντιπολίτευση δυναμική -να το πω ευγενικά. Και κυρίως να μην ξεχνάμε ότι το άρθρο 16 δεν είναι το πρώτο άρθρο του Συντάγματος το οποίο αναιρείται, δηλαδή σιωπηρά καταργείται. Υπάρχει το άρθρο 19 για το απόρρητο των επικοινωνιών με 25.000 παράνομες παρακολουθήσεις? Υπάρχει το άρθρο 101Α για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών, όταν οι ανεξάρτητες αρχές συγκροτούνται με λιγότερο από τα 3/5? Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα παραδείγματα...

Είναι επομένως ένα γενικότερο ζήτημα, και στη γενικότερη αυτή αυταρχική διολίσθηση που χαρακτηρίζεται από μια κυβέρνηση παντοδύναμη η οποία δεν έχει και δεν νιώθει κανέναν περιορισμό και κανέναν ενδοιασμό, τη γενικότερη λοιπόν αυτή αίσθηση παντοδυναμίας θεωρεί ότι δεν έχει λόγο να νοιάζεται ούτε καν για την τήρηση των προσχημάτων. Να μην περιμένει καν δηλαδή 2-3 χρόνια πόσο θα χρειαστεί για να γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, που φαίνεται ότι θα την έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να αλλάξει το άρθρο 16".»

Ακούστε τη συνέντευξη

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερ πρωινό
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο
Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για την εκπαίδευση και το Ψηφιακό Σχολείο
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο