πτυχια
«Δεν θεωρούμε απολύτως απαραίτητο τον πλήρη «απογαλακτισμό» των ελληνικών κολλεγίων από τους άγγλους franchisors εκπαιδευτικού κλάδου»

Με βάση τις τελευταίες δικαστικές/νομολογιακές εξελίξεις είναι πολύ πιθανό, στο εγγύτατο μέλλον, να μη χορηγείται από το ΑΤΕΕΝ του Υπουργείου Παιδείας η (από το νόμο 4093/2012 θεσπισθείσα) ‘επαγγελματική ισοδυναμία’ για τις σπουδαιότερες κατηγορίες πτυχίων που απονέμονται σε σπουδαστές ελληνικών κολλεγίων από βρετανικά ΑΕΙ (ενόψει ότι , ως γνωστόν, με παν/μια αυτής της Χώρας συνεργάζονται, σχεδόν αποκλειστικά, τα περισσότερα εγχώρια κολλέγια εδώ και αρκετές δεκαετίες).

Προσδιορίζοντας εδώ – με ευσύνοπτο τρόπο  - τις εν λόγω δημοφιλείς προπτυχιακές ειδικότητες, αυτές σχετίζονται κυρίως με τα λεγόμενα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, εκείνα δηλ. που για την άσκηση τους απαιτείται κρατική αδειοδότηση.  Συγκεκριμένα, για τα πτυχία κατόπιν παρακολούθησης προγραμμάτων αναφορικά με τέτοια επαγγέλματα, το πιθανότερο είναι στο άμεσο μέλλον να μη χορηγείται πλέον το προαναφερόμενο είδος αναγνώρισης, αλλά θα απαιτείται μόνο η αναγνώριση που πιστοποιεί στην Ελλάδα τα κατεχόμενα ‘επαγγελματικά προσόντα’ του αιτούντος πτυχιούχου. Πλην όμως, μετά το περιβόητο Brexit αυτό το είδος επαγγελματικής αναγνώρισης δεν είναι πλέον νομικά εφικτό στη Χώρα μας. Αντιθέτως, προκειμένου για ίδια πτυχία απονεμημένα όμως από πανεπιστήμια με έδρα σε οποιαδήποτε Χώρα ΕΕ, η απαιτούμενη αναγνώριση επαγγ. προσόντων χορηγείται ήδη και, προφανώς, θα συνεχίσουν να εκδίδονται από το ελληνικό ΑΤΕΕΝ τέτοιες αναγνωριστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, εν είδει παρενθέσεως εδώ, καθόλου δεν θα έπρεπε να προβληματίζονται οι εγχώριοι κολλεγιάρχες μας από το γεγονός ότι το δυνάμει πελατολόγιο τους κατέχει την αγγλική γλώσσα σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή. Κι’ αυτό, γιατί – εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω – πολλά πανεπιστήμια με έδρα πλείστες όσες Χώρες ΕΕ είναι δεκτικά στην προοπτική παροχής, μέσω κολλεγίων, αγγλόφωνων προγραμμάτων (ακόμη και ελληνόφωνων, αν χρειαστεί …)!

Τα πιο πάνω εκτιμώ ότι αρκούν για να γίνει κατανοητή στον καθένα η διαφαινόμενη προσεχής δυστοκία προσέλκυσης αξιόλογου αριθμού εγγράψιμων σε τέτοια προγράμματα βρετανικών παν/μίων, αφού το από αυτούς υπό απόκτηση πτυχίο δεν πρόκειται να τους εξασφαλίσει στην Ελλάδα την απαιτούμενη άδεια άσκησης του αντίστοιχου επαγγέλματος (σε συνδυασμό με την παραπάνω παραδοχή, ότι για τέτοιες προπτυχιακές ειδικότητες ενδιαφέρεται η συντριπτική πλειοψηφία υποψήφιων σπουδαστών και όχι για σπουδές του τύπου … Ιστορία Τέχνης κτο).

Κατά συνέπεια, ο τίτλος του παρόντος άρθρου θεωρείται – αν μη τι άλλο – εύλογος. Με την επισήμανση μόνο, ότι δεν θεωρούμε απολύτως απαραίτητο τον πλήρη «απογαλακτισμό» των ελληνικών κολλεγίων από τους άγγλους franchisors εκπαιδευτικού κλάδου, με τους οποίους εδώ και δεκαετίες έχουν αυτά αναπτύξει κερδοφόρο, πιθανότατα, συνεργασία. Γιατί – πού ξέρετε; - δεν αποκλείεται προσεχώς κάποια από αυτά τα κολλέγια να προσβλέπουν σε εμφανή συμμετοχή τους σε μη κερδοσκοπικό νομικό σχήμα ελληνικού παραρτήματος «αδελφού» βρετανικού παν/μίου, στο πλαίσιο του – ήδη σε τροχιά θεσμοθέτησης - νομικού πλαισίου και στη Χώρα μας για εγκατάσταση & λειτουργία αλλοδαπών «μη κρατικών» πανεπιστημίων!...

*Δ/νων Σύμβουλος ‘ProQual Recognition – EU Advisors’, εταιρεία διευρωπαϊκών συμβούλων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα δείχνει τι μισείτε στον σύντροφό σας
Ένα διαφορετικό τεστ προσωπικότητας έχει γίνει viral και υπόσχεται να αποκαλύψει αυτό που μισείτε στον σύντροφό σας
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα δείχνει τι μισείτε στον σύντροφό σας