athina_fitites
Συντονισμός φοιτητικών συλλόγων Αθήνας: Ο αγώνας συνεχίζεται- Νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη

Ο Συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας ανακοινώνει πως οι Φοιτητικοί Σύλλογοι προχωρούν σε νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 1 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια και σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα που όλοι οι σύλλογοι θα αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

Επίσης, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, θα προχωρήσουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους του συλλόγου ΔΕΠ και των συλλόγων εργαζομένων στα ΑΕΙ, ενώ θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 12:00 στο Πάρκο Ελευθερίας ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Η ανακοίνωση

«Χαιρετίζουμε τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό βροντοφώναξαν "ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές! – Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!".

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!

Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας.

Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο απορρίπτεται!

Οι φοιτητές εναντιώνονται μαζικά, οι μαθητές με εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων και μαζικές πορείες εναντιώνονται επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοίνωση της έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης εκατοντάδες σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Το νομοσχέδιο το υποστηρίζουν ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.

Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στο Ζωγράφου που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας! Δεν θα το επιτρέψουμε!

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ‘06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Απαιτούμε:

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

 • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.

 • Ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.

 • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.

 • Κατάργηση της ΕΒΕ.

Αποφασίζουμε:

 • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα που όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν την συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.

 • Μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και νέος συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων

 • Απογευματινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα που τίθεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

 • Πανελλαδική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

 • Συνέντευξη τύπου των φοιτητικών συλλόγων μαζί με εκπροσώπους του συλλόγου ΔΕΠ και των συλλόγων εργαζομένων στα ΑΕΙ.

 • Καλούμε όλο το λαό και τα σωματεία να συμμετέχουν και να στηρίξουν τον αγώνα μας, να λάβουν μέρος στις μεγάλες διαδηλώσεις γιατί η παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού!

 • Απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δε θα μένουμε αμέτοχοι! Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 12:00 στο Πάρκο Ελευθερίας.»

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας!

Το πτυχίο μας μετατρέπεται σ’ ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα και επί πληρωμή προσόντα για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στον ανταγωνισμό για το ίδιο αντικείμενο. Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών, πτυχίων, αποφοίτων. Δε θα αναβαθμιστούν τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων με το προχώρημα της ισοτίμησης με τα ιδιωτικά, αλλά θα επιτευχθεί μία συνολική συμπίεση προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης!

H ανώτατη εκπαίδευση αντί να είναι ένα δωρεάν δημόσιο αγαθό μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε εμπόρευμα για το όφελος των επιχειρηματιών και έτσι ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του επιφάνεια αγοράζει τίτλο σπουδών.

Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Η κρατική χρηματοδότηση για την ανώτατη εκπαίδευση έχει μειωθεί κατά 66% τα τελευταία χρόνια από 380 εκατομμύρια σε 127. Η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, φοιτητικών εστιών είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Στο όνομα του “υγιούς ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά, το κράτος θα μειώσει περαιτέρω την χρηματοδότηση στα δημόσια, θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για εντατικούς ρυθμούς σπουδών και φίλτρα, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν πελατεία τα ιδιωτικά. Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Οι κολλεγιάρχες, το κράτος και οι εργοδότες δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς, κάνουν τη νεολαία να πληρώνει για να σπουδάσει και να πάρει πτυχίο, δαπανούν όλο και λιγότερα για την εκπαίδευση, θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Για να κερδίζουν αυτοί, η κυβέρνηση κουρελιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος πατώντας στην διαχρονική του υπονόμευση από τις κυβερνήσεις που έβαλαν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αναγνώρισαν τα ιδιωτικά κολέγια και άλλα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, προώθησαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και περαιτέρω διάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την πολιτική της ΕΕ, τους φοιτητές να βάζουν τα χέρια βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές και να έχουν πρόσβαση στο πανεπιστήμιο και τώρα έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου με προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό των υποδομών, των εργαστηρίων, των προγραμμάτων σπουδών, της φοιτητικής μέριμνας. Την ίδια ώρα που η μέση οικογένεια αδυνατεί να τα βγάλει πέρα οι φοιτητές δεν πρέπει να βάζουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας. Αναβάθμιση δεν είναι τα δίδακτρα, οι διορισμένες διοικήσεις, τα συμβούλια διοίκησης, η διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο! Εναντιωνόμαστε στην νέα αντιδραστική τομή, που χτυπά δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων του λαού!

Όλοι οι φοιτητές μια γροθιά μαζί με τους μαθητές και τους εργαζόμενους! Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενωθούμε σε ένα μεγάλο κίνημα εναντίωσης στο νομοσχέδιο που πλήττει τους φοιτητές και τις οικογένειές μας! Καλούμε τους πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια να στηρίξουνε τον αγώνα μας. Απευθυνόμαστε στους μαθητές και τις μαθήτριες για να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους και εργατικά σωματεία, όλο το λαό που μοχθεί για να σπουδάσει τα παιδιά του και θέλει οι αυριανοί εργαζόμενοι να μπορέσουν να δουλέψουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα, να βρεθούν στο πλευρό μας.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, τους πολέμους και την φτώχεια, έχουμε επιλογή τον αγώνα για τις δικές ανάγκες!

Είναι ώρα αγώνα! Για τις σπουδές και τη ζωή μας! Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους! Όπως την πανεπιστημιακή αστυνομία, μεγάλο μέρος του νόμου πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και επίσης έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο παρελθόν!

Διεκδικούμε:

 • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

 • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

 • Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές!

 • Να καταργηθεί η ΕΒΕ!

 • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα όχι διαβατήρια για ανεργία - μετανάστευση! Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος.

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές!

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων!

Συνεχίζουμε με:

 • Νέο μεγάλο συλλαλητήριο φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 18/1 στις 12:00 στα Προπύλαια.

 • Νέες Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και εκ νέου καταλήψεις στις σχολές.

 • Νέος συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων

 • Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους φορείς να στηρίξουν τον αγώνα μας

 • Οργανώνουμε την πλατιά ενημέρωση και το κάλεσμα ιδιαίτερα στους μαθητές, τους εργαζομένους, όλο του λαό με ενημερωτικές παρεμβάσεις σε σχολεία και χώρους δουλειάς».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mykonos
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
Ο Αμερικανός τουρίστας που έκανε σερβιτόρα να δακρύσει – «Κοιταζόμαστε στα μάτια και…»
Μύκονος: Τουρίστας άφησε φιλοδώρημα 455 ευρώ σε εργαζόμενη – «Δάκρυσα» λέει εργαζόμενη (Viral)
δασκάλα γράφει στον πίνακα
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι έχουν χαθεί χιλιάδες οργανικές θέσεις στα σχολεία με τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, με την...
Διορισμοί και συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών 2010 - 2024: 38.000 διορισμοί έναντι 55.000 συνταξιοδοτήσεων