sillalitirio_idiotika_panepistimia
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | INTIME
Ξεκίνησε η πορεία των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων - Κατευθύνονται προς τη Βουλή

Γέμισαν τα Προπύλαια από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς που κινητοποιούνται ενάντια στην επικείμενη αντισυνταγματική νομοθέτηση για το άνοιγμα ιδιωτικών Πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δυναμικά ξεκίνησαν οι πορείες των φοιτητών και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

sillalitirio_idiotika_panepistimia

Στο πλευρό των φοιτητών στέκονται εκπαιδευτικοί, καθηγητές και γονείς.

sillalitirio_idiotika_panepistimia

Σημειώνεται πως περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας είναι υπό κατάληψη, οι μαθητικές καταλήψεις επιμένουν, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, ακόμη και γονείς συμμετέχουν στον αγώνα έχοντας καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το διακύβευμα.

sillalitirio_idiotika_panepistimia
sillalitirio_idiotika_panepistimia

Με απειλές για εξεταστική και εξάμηνο προσπαθούν να «σπάσουν» τις καταλήψεις στα ΑΕΙ, με τηλεκπαίδευση στα σχολεία

Σχετικά με τις καταλήψεις στα ΑΕΙ, η κυβέρνηση, η ΔΑΠ (η οποία θες κατήγγειλε επίθεση κουκουλοφόρων στη συνέλευση της Νομικής Αθήνας -ενώ η σχολή αποφάσισε συνέχιση της κατάληψης) αλλά και οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, μιλούν εδώ και ημέρες για κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής αλλά ίσως και εξαμήνου, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να τις σταματήσουν. Ενδεικτικά, η Σύνοδος Πρυτάνεων εξέδωσε προχτές ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Οι συνεχιζόμενες καταλήψεις πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και το εαρινό εξάμηνο. Είμαστε υπέρ ενός ανοιχτού πανεπιστημίου το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον δημοκρατικό διάλογο και την ελεύθερη έκφραση σχετικά με την σχεδιαζόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη της στήριξης της πολιτείας τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ο διάλογος για κάθε νέα μεταρρύθμιση προϋποθέτει ανοιχτό και σε πλήρη λειτουργία το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καλούμε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια η Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της θα το εξετάσει και θα διατυπώσει την άποψή της»

Παρόμοιες αποτρεπτικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και καθηγητές από ορισμένες σχολές, όπως οι σχολές του ΕΜΠ, η Νομική Θεσσαλονίκης, σχολές της Πάτρας, κα. ενώ στις περισσότερες σχολές και ΑΕΙ (ΟΠΑ, Πειραιά, Πάντειο, κα) η εξεταστική έχει αναβληθεί. «Η  συνέχιση της κατάληψης δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική λειτουργία της σχολής, ανατρέπει τον σχεδιασμό των φοιτητών σε σχέση με την προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και ενέχει ακόμη και τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής περιόδου του  χειμερινού εξαμήνου, καθώς η πιθανή μετακίνηση του εαρινού εξαμήνου και των αντίστοιχων εξετάσεων μέσα στο καλοκαίρι δεν αποτελεί λύση», είναι μια ενδεικτική αναφορά από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Ωστόσο οι φοιτητές έχουν ισχυρό αντίλογο. Ακολουθεί, ενδεικτικά, ανακοίνωση του ΦΣ Αρχιτεκτονικής Πατρών:

«Ο φοιτητικός σύλλογος Αρχιτεκτονικής Πατρών καταγγέλλει την ανακοίνωση του τμήματος 23/01/2024 και απαντάει ότι δεν είναι η κατάληψη, αλλά το νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Αυταρχική είναι η αντισυνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, η οποία αποτελεί μια πάγια πολιτική υποβάθμισης των σπουδών και των ζωών μας. Ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών έχει βγάλει ανακοίνωση που καταδικάζει το σχετικό νομοσχέδιο και στηρίζει τους αγώνες των φοιτητών. Οι καθηγητές/τριες μας παίρνουν θέση ενάντια στις μαζικές διαδικασίες του συλλόγου και ενάντια στην ποιότητα των σπουδών και την αξία του πτυχίου μας, θέση που αντιτίθεται με το έργο τους. Ο φοιτητικός σύλλογος δεν τρομοκρατείται και απαντά εκ νέου με κατάληψη. Με αποτέλεσμα 126 ψήφους το πλαίσιο «ΔΤ» 7 ψήφουςΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ανοιχτή σχολή 7 ψήφους Λευκά. Απαιτούμε να πάψετε τις υπεκφυγές και την παρότρυνση των φοιτητών να λειτουργούν ως φερέφωνα των προσωπικών σας απόψεων. Σας καλούμε να πάρετε δημόσια θέση για την αναθεώρηση του άρθρου 16»

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «σπάσει» και τις μαθητικές καταλήψεις με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Τα σχολεία υπό κατάληψη υπολογίζονταν τις προηγούμενες μέρες σε  περίπου 100 σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά μειώθηκαν έπειτα από την πρόσφατη εγκύκλιο της κ.Ζ.Μακρή, που προβλέπει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και λήψη απουσιών. Για ξεκάθαρες «απειλές» μιλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που σε ανακοίνωσή της σχολιάζει: «Αντί να μας ακούσουν και να κάνουν πράξη τα αιτήματά μας, μας εκβιάζουν με webex και αποβολές, ενώ έστειλαν ΜΑΤ να προσαγάγουν ανήλικα παιδιά σε σχολείο στην Κέρκυρα! Δεν ντρέπονται λίγο; Δεν τους είδαμε να νοιάζονται όταν δεν γίνεται μάθημα επειδή έχουμε κενά σε καθηγητές, όταν βρέχει και πλημμυρίζουμε ή όταν έχει πάγο και κρυώνουμε! Το μόνο που τους νοιάζει είναι εμείς να δεχόμαστε αμάσητα να μας κλέβουν το μέλλον όσο κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ οι αλυσίδες φροντιστηρίων, οι κολεγιάρχες και οι έμποροι πτυχίων!».

Που διεξάγονται συλλαλητήρια

Αθήνα: 12.00, Προπύλαια Θεσσαλονίκη: 12.00, Καμάρα Πάτρα: 12.00, Πλ. Γεωργίου Γιάννενα: 12.00, Περιφέρεια Αγρίνιο: 11.00, Κεντρική Πλατεία Αλεξανδρούπολη: 12.00, Δημαρχείο Άρτα: 11.00, Πλατεία Κιλκίς Βέροια: 12.00, Δημαρχείο Βόλος: 12.00, Θόλος Ηράκλειο: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας Θήβα: 12.00, Κεντρική Πλατεία Καβάλα: 17.00, Κεντρική Πλατεία Καλαμάτα: 12.00, Πλ. Δημαρχείου Καρδίτσα: 12.00, Κεντρική Πλατεία Κατερίνη: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας Κέρκυρα: 12.00, Ψυχιατρείο Κιλκίς: 12.00, Πλατεία Ειρήνης Κοζάνη: 13.00, Δημαρχείο Κομοτηνή: 12.00, Κεντρική Πλατεία Κόρινθος: 12.00, Δημαρχείο Λαμία: 12.00, Πλατεία Ελευθερίας Λάρισα: 12.30, Κεντρική Πλατεία Λέσβος: 12.00, Πλατεία Σαπφούς - Μυτιλήνη Λιβαδειά: 11.00, Κεντρική Πλατεία (Εθνικής Αντιστάσεως) Ναύπακτος: 10.30, Λιμάνι Ναύπλιο: 12.00, Πλ. Δημαρχείου Ξάνθη: 12.00, Κεντρική Πλατεία Πρέβεζα: 10.30, Παλιά ΚΤΕΛ Πύργος: 9.00, Κεντρική Πλατεία Ρέθυμνο: 12.00, Δημαρχείο Ρόδος: 12.00, Πανεπιστήμιο (Φοιτητές), Καπνοβιομηχανία (Μαθητές) Σάμος: 12.30 Φοιτητική Λέσχη (Καρλόβασι) – 11.30, Πλατεία (Βαθύ) Σέρρες: 12.00, ΔΙΠΑΕ Σπάρτη: 12.00, Κεντρική Πλατεία Σύρος: 13.00, Πλατεία Τρίκαλα: 13.00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρίπολη: 12.00, Κεντρική Πλατεία Φλώρινα: 12.00, Πλατεία Μόδη Χανιά: 13.00, Πλατεία Αγοράς Χίος: 12.00, Πανεπιστήμιο Ψαχνά Εύβοιας: 12.00, Δημαρχείο

Κάλεσμα στο νέο συλλαλητήριο, με κλειστά σχολεία ξανά, απευθύνει σε όλους τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί «Το Υπ. Παιδείας εδώ και τώρα να πάρει πίσω τα άθλια σχέδια του! Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά…».

Τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στηρίζουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Αποφάσεις για το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα, έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι:

 • ΑΣΟΕΕ

 • Τοπογράφων ΕΜΠ

 • Πανεπιστημίου Πειραιά

 • Γεωπονικού Πανεπιστημίου

 • Δασκάλων ΕΚΠΑ

 • Νηπιαγωγών ΕΚΠΑ

 • Ναυπηγών ΕΜΠ

 • Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

 • Μεταλλειολόγων ΕΜΠ

 • Χημικοί Μηχανικών ΕΜΠ

 • Παντείου

 • Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ

 • Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ

 • Σχολή Επιστημών Τροφίμων του ΠαΔΑ

 • Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠαΔΑ

 • Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ

 • Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας ΠαΔΑ

 • Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ

 • Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ

 • Ιατρικής ΕΚΠΑ

 • Τούρκικων Σπουδών ΕΚΠΑ

 • Βιολογικού ΕΚΠΑ

 • Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 • Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

 • Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ

 • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ

 • Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

 • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ

 • Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

 • Σχολή Διοικητικών οικονομικών και κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες