ατυχημα εκπαιδευτικων
Γνωρίζετε πολλές ομάδες εργαζομένων που να εργάζονται σε 2 και 3 μέρη διαφορετικά ή που να αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά 50, 100 ή και 200 χιλιόμετρα;

Πέντε εκπαιδευτικοί , το μεσημέρι της Τρίτης 23/1/24 είχαν σοβαρό ατύχημα στην Ιόνια οδό, κατά την διάρκεια της διαδρομής που κάνουν καθημερινά από τα Γιάννενα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Κατούνας. Από τύχη σώθηκαν καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στο αυτοκίνητο , το οποίο ευτυχώς έγκαιρα εγκατέλειψαν και στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες. 

Το γεγονός μας έχει σοκάρει τους συναδέλφους τους αν και δεν είναι το πρώτο ατύχημα που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα κατά τις μετακινήσεις των μελών της στους δρόμους με γκρουπ!!! Πέρσι κι  άλλη εκπαιδευτικός νεοδιόριστη είχε τροχαίο καθώς πήγαινε στο σχολείο της στα Σαρδήνια  όταν ένα αγροτικό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές ,αλλά σοβαρή αναστάτωση και ταραχή.

Είναι γνωστό ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά από τον τόπο διαμονής τους για να φτάσουν στα σχολεία που υπηρετούν. Είναι ξεκάθαρο ότι η καθημερινή μετακίνηση αυξάνει τις πιθανότητες για ατυχήματα. Ταυτόχρονα είναι κατανοητό  πόσο δύσκολο, κουραστικό, χρονοβόρο, αλλά και δαπανηρό είναι όλο αυτό, έχοντας υπόψη τους πενιχρούς μισθούς μας ειδικά των αναπληρωτών και των πρωτοδιόριστων εκπαιδευτικών, αν συνυπολογίσουμε και το κόστος των διοδίων μαζί με τα καύσιμα που κάνουν την μετακίνηση από δύσκολη έως δυσβάσταχτη. Επιπροσθέτως και η συντήρηση των προσωπικών ΙΧ βαραίνει τις πλάτες των ελάχιστα αμειβόμενων εκπαιδευτικών.

atyhima_ekpaideytikon

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας

 

Θέμα:¨Για το ατύχημα των συνάδελφων που υπηρετούν στα σχολεία της Κατούνας ¨

Πληροφορηθήκαμε πως πέντε εκπαιδευτικοί , μέλη του συλλόγου μας το μεσημέρι της Τρίτης 23/1/24 είχαν σοβαρό ατύχημα στην Ιόνια οδό, κατά την διάρκεια της διαδρομής που κάνουν καθημερινά από τα Γιάννενα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία της Διεύθυνσής μας. Από τύχη σώθηκαν καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στο αυτοκίνητο , το οποίο ευτυχώς έγκαιρα εγκατέλειψαν και στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες. 

Αυτό το γεγονός μας έχει σοκάρει , αν και δεν είναι το πρώτο ατύχημα που βιώνει η εκπαιδευτική κοινότητα κατά τις μετακινήσεις των μελών της στους δρόμους με γκρουπ!!! Πέρσι κι  άλλη συνάδελφος νεοδιόριστη είχε τροχαίο καθώς πήγαινε στο σχολείο της στα Σαρδήνια ,αφού είχε αφήσει το γκρουπ και ένα αγροτικό έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές ,αλλά σοβαρή αναστάτωση και ταραχή.

Εδώ και πολλά χρόνια, δεκάδες συνάδελφοί μας , διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά από τον τόπο διαμονής τους για να φτάσουν στα σχολεία που υπηρετούν. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι από τα Γιάννενα και την Άρτα και καθημερινά δέχονται μεγάλη πίεση καθώς αρκετοί εργάζονται σε σχολεία διαφορετικών κοινοτήτων ,αλλάζουν αυτοκίνητα ή περιμένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες το γκρουπ. Είναι ξεκάθαρο ότι η καθημερινή μετακίνηση αυξάνει τις πιθανότητες για ατυχήματα. Η μετακίνηση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο ,όπως αυτό που υπάρχει σε πολλά σημεία του ορεινού Βάλτου και του Ξηρομέρου.  Ταυτόχρονα είναι κατανοητό  πόσο δύσκολο, κουραστικό, χρονοβόρο, αλλά και δαπανηρό είναι όλο αυτό, έχοντας υπόψη τους πενιχρούς μισθούς μας ειδικά των αναπληρωτών και των πρωτοδιόριστων συναδέλφων μας, αν συνυπολογίσουμε και το κόστος των διοδίων μαζί με τα καύσιμα που κάνουν την μετακίνηση από δύσκολη έως δυσβάσταχτη. Επιπροσθέτως και η συντήρηση των προσωπικών ΙΧ βαραίνει τις πλάτες των ελάχιστα αμειβόμενων εκπαιδευτικών.
Ο λόγος αυτής της κατάστασης είναι γνωστός , οι μεταθέσεις είναι ελάχιστες και οι μακρινές μετακινήσεις συνεχίζονται επί δεκαετίες αφού οι εκπαιδευτικοί εργάζονται για χρόνια αναπληρωτές, δημιουργούν οικογένειες πριν  διοριστούν συνήθως σε μεγάλη ηλικία και έτσι αδυνατούν να συντηρούν  δύο και τρία νοικοκυριά, οι δε αποσπάσεις δίνονται με το σταγονόμετρο!! 

Το αίτημα του κλάδου για λιγότερα παιδιά στο τμήμα θα πρέπει να ληφθεί επιτέλους σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γιατί πέρα από το γεγονός πως η εκπαίδευση των παιδιών θα γίνει πιο εξατομικευμένη, άρα ποιοτικότερη, θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους συναδέλφους να εργάζονται στον τόπο τους.

Έτσι θα αποφεύγεται αυτή η καθημερινή μαζική μετακίνηση εκπαιδευτικών από νομό σε νομό με κίνδυνο τη ζωή τους. Τέλος ,ζητάμε  από τη ΔΟΕ να αναδείξει το θέμα όπως έγινε και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. 
                                                             

Για το Δ.Σ. 
Η Πρόεδρος                                                      Ο   Γ.Γραμματέας           
Τσόγκα Μαρία                                                   Μπαγεώργος Ζώης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νόμος Χατζηδάκη: Δουλειά λοιπόν, εν ανάγκη και αμισθί!
Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕ60/ΠΕ70 με θέμα τη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023
Ομάδα εκπαιδευτικών Α/βαθμιας (ΠΕ 60 και ΠΕ 70) αναφέρεται με επιστολή διαμαρτυρίας στη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023
Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕ60/ΠΕ70 με θέμα τη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023