radio_panteion
Στο πλευρό των φοιτητών και καθηγητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το «Ράδιο Πάντειον»

Το «Ράδιο Πάντειον» στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών και των καθηγητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων και δωρεάν πανεπιστημίων.

Όπως τονίζουν, «η διαχρονική πορεία υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των πανεπιστημίων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, προβλήματα στις υποδομές και φοιτητική μέριμνα αλλά και πόρους για έρευνα και επιστημονικό έργο, προωθώντας την «αυτονομία» και την αναζήτηση πόρων από την αγορά. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να λειτουργούν περισσότερο με τους κανόνες της αγοράς στα πλαίσια του ανταγωνισμού όπως ορίζει και η ΕΕ. Έτσι συνέβη και με την ενέργεια, με την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος, και των μεταφορών (βλ. Τέμπη)».

Επισημαίνουν πως συντάσσονται με τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των καθηγητών και λένε «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο άρθρο 16. 

Ακόμη, ζητούν την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων.

«Η ύπαρξη των πανεπιστημιακών ραδιοφώνων είναι υπό διακύβευση σε περίπτωση που ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Αφενός στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν επικρατεί η ελευθερία του λόγου που υπάρχει στα δημόσια και δη στο Πάντειο. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα αμερικάνικου μη κρατικού πανεπιστημίου όπου οι χορηγοί απείλησαν να αποσύρουν τις χρηματοδοτήσεις τους όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη», όπως αναφέρουν. 

Συμπληρώνουν, πως «τα δημόσια ΑΕΙ πιεζόμενα από την υποχρηματοδότηση θα αναγκαστούν είτε να θεσπίσουν δίδακτρα είτε να προσελκύσουν ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές. Υπό αυτή την έννοια απειλείται και η δική μας δραστηριότητα καθώς εύκολα μπορεί να κόβονται εκπομπές αν δεν αρέσουν σε κάποιο χορηγό. Φυσικά για ποια πανεπιστημιακά ραδιόφωνα θα μιλάμε αν δεν υπάρχει πανεπιστήμιο; Με την ίδρυση ιδιωτικών, τα οποία θα εδρεύουν κατά βάση στην Αθήνα, τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις και άλλα σε κλείσιμο, ενώ και τα κεντρικά θα υποβαθμιστούν περισσότερο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
Σχολεία - Εκπαιδευτικοί: Μειώνεται δραματικά η ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών
Εκπαιδευτικοί: Οι μαθητές της ψηφιακής εποχής χάνουν τη συγκέντρωση και τη φαντασία τους
συντάξεις
Αυξήσεις στις συντάξεις το 2026: Ποιοι θα δουν έως και 880 ευρώ παραπάνω τον χρόνο
Αναλυτικά τα ποσά ανά ταμείο – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι “ροκανίζουν” την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
Αυξήσεις στις συντάξεις το 2026: Ποιοι θα δουν έως και 880 ευρώ παραπάνω τον χρόνο
Χριστουγεννιάτικη αγορά
Οι πιο οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με μαγικές αγορές στην Ευρώπη
Από την Πολωνία μέχρι την Εσθονία, οι πόλεις που προσφέρουν ατμόσφαιρα παραμυθιού χωρίς το… τσουχτερό κόστος.
Οι πιο οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με μαγικές αγορές στην Ευρώπη