κορονοϊός
Τι πρέπει να ξέρετε για την ίωση

Οι ιοί Coxsackie ανήκουν στην οικογένεια των εντεροϊών, που μπορούν να ζήσουν στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Διακρίνονται σε ιούς της ομάδας Α και της ομάδας Β. Εντός αυτών των ομάδων υπάρχουν διάφοροι ορότυποι, καθένας από τους οποίους έχει διακριτά κλινικά χαρακτηριστικά.

Οι ιοί Coxsackie μπορούν να μεταδοθούν μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, που μεταδίδονται με τον αέρα από το φτέρνισμα και τον βήχα. Τα παιδιά μπορεί επίσης να μολυνθούν μετά την επαφή με επιφάνειες ή αντικείμενα, που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Άλλοι τρόποι εξάπλωσης του ιού είναι μέσω της επαφής με τα κόπρανα κάποιου ατόμου με τη λοίμωξη, ή από μια μητέρα στο βρέφος της κατά τη γέννηση.

Το συνηθισμένο χρονικό διάστημα από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων για τους περισσότερους ιούς coxsackie είναι 3 έως 6 ημέρες.

Πώς εκδηλώνεται

Οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackievirus μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές. Περίπου τα μισά από τα παιδιά με λοίμωξη δεν έχουν συμπτώματα. Άλλα εμφανίζουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ ορισμένα εμφανίζουν επίσης πονόλαιμο, δυσφορία στην κοιλιά ή ναυτία.

Ένα παιδί με λοίμωξη από coxsackievirus μπορεί απλώς να αισθάνεται ότι έχει πυρετό αλλά να μην έχει άλλα συμπτώματα. Στα περισσότερα παιδιά, ο πυρετός διαρκεί περίπου 3 ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

Οι συνήθεις κλινικές μορφές της λοίμωξης με κοξάκι περιλαμβάνουν:

  1. Τη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος (Head Foot Mouth Disease), η οποία προκαλεί επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στο λαιμό και στη γλώσσα, τα ούλα, τον ουρανίσκο, το εσωτερικό των μάγουλων και τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους γλουτούς.
  2. Την ερπατζάϊνα (herpangina). Η ερπατζάϊνα (herpangina), μια λοίμωξη του λαιμού, προκαλεί φουσκάλες με κόκκινους δακτυλίους και έλκη στις αμυγδαλές και στον ουρανίσκο καθώς και το σαρκώδες πίσω τμήμα του ουρανίσκου. Η ερπατζάϊνα εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 10 ετών και συχνά αναπτύσσεται ξαφνικά, με πρόσθετα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και πονοκεφάλους.
  3. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να εισβάλει στο μυοκάρδιο και να προκαλέσει κόπωση, πόνο στο στήθος, δύσπνοια (ιδίως με την άσκηση) και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, οδηγώντας σε δυνητικά απειλητική για τη ζωή μυοκαρδίτιδα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν εντός 3-6 ημερών.

Επιστροφή στο σχολείο

Ο ιός Coxsackie είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα άρρωστα παιδιά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν σε μικρό βαθμό τον ιό για μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης και να αποφεύγεται η επαφή με ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάδοσης του ιού.

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης, είναι σημαντικό:

  1. Να εφαρμόζετε καλή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά τη χρήση του μπάνιου ή την αλλαγή πάνας και πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του φαγητού.
  2. Ο συχνός καθαρισμός των επιφανειών και των παιχνιδιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.
  3. Εάν ένα παιδί έχει λοίμωξη από τον ιό coxsackievirus, είναι σημαντικό να το κρατάτε στο σπίτι από το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό μέχρι να μην είναι πλέον μεταδοτικό.
  4. Τα παιδιά που νοσούν είναι πιο μεταδοτικά την πρώτη εβδομάδα της νόσου.
  5. Τα άρρωστα παιδιά θα συνεχίσουν να μεταδίδουν σε μικρό βαθμό τον ιό για μερικές εβδομάδες.
  6. Αποφύγετε την επαφή με μολυσμένα άτομα.
  7. Εάν ένα παιδί έχει οποιαδήποτε συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό coxsackie, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους