χαλανδρι
Tα μεγάλα λόγια και τα οράματα στην πολιτική, ακόμη και στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, χρειάζονται. Τα έργα όμως, τα πρακτικά έργα που έχουν πολύ συγκεκριμένο, μετρήσιμο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών χρειάζονται περισσότερο.

Στο Δήμο Χαλανδρίου έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι δεν λείπουν ούτε τα οράματα αλλά ούτε και τα κομβικά έργα που ενσωματώνουν τις σύγχρονες αγωνίες για τον κόσμο της κλιματικής αλλαγής. Υπό αυτήν την έννοια η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος στις 19 Δεκεμβρίου για την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα, συνολικά, σχολείων του ήταν ένα μάθημα.

Δειτε το video από την εκδήλωση:

Πως ένας δήμος συλλαμβάνει, χρηματοδοτεί, εκτελεί και εν συνεχεία παραδίδει στην κοινωνία προς χρήση ένα εμβληματικό έργο και σε λογικούς χρόνους χωρίς πολλές φανφάρες αλλά με πολλή δουλειά.

Η προσπάθεια άρχισε από το 2017, η χρηματοδότηση βρέθηκε σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και μετά από 6 χρόνια (αφού πρώτα το Χαλάνδρι, όπως και ο κόσμος ολόκληρος, δοκιμάστηκαν από την πανδημία του covid) εννέα σχολεία του Δήμου άλλαξαν εντελώς πρόσωπο.

Καινούργια κουφώματα εξασφάλισαν κανονικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μείωση των εξωτερικών θορύβων. Νέα φώτα με λάμπες LED συνέβαλε στην εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος και ταυτόχρονα στη βελτίωση του φωτισμού στις αίθουσες. Μόνωση στις ταράτσες των συγκροτημάτων στεγανοποίησε σε μεγάλο ποσοστό τα κτίρια.

Χειροπιαστά αποτελέσματα (μαζί με τη χρήση πια φυσικού αερίου αντί για πετρελαίου); Η θέρμανση των σχολείων επιτυγχάνεται με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας η οποία φτάνει στις 555.000 κιλοβατώρες ανά έτος και μεταφράζεται και σε καθαρά οικονομικό όφελος (που θα ήταν μεγαλύτερο αν οι τιμές της ενέργειας δεν είχαν εκτοξευτεί στα ύψη μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας).

Γίνεται επίσης γρήγορα και αποδίδει. “Τα παιδιά πολλές φορές μάς λένε να κλείσουμε τη θέρμανση γιατί ζεσταίνονται υπερβολικά. Πριν το έργο μάς έλεγαν συνεχώς ότι κρυώνουν” τόνισε σε σχετικό video που προβλήθηκε στην εκδήλωση της 19ης Δεκεμβρίου διευθυντές σχολικών μονάδων του Χαλανδρίου που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά.

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μίλησε για την αξία του έργου αλλά και για το αμέσως επόμενο στόχο (τον οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη η κλιματική κρίση) να γίνουν όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου ενεργειακά αυτόνομα, να παράγουν δηλαδή τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται, και έχει ως πρώτο χρονικό ορίζοντα το 2030.

χαλανδρι

 Ο μηχανικός Δημήτρης Γκιώνης, ο πρώην πρόεδρος ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης και ο πρώην πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κώστας Βαρλαμίτης αναφέρθηκαν από την πλευρά τους σε λεπτομέρειες του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και της οφέλειάς του για την τοπική κοινωνια.

Γενικό συμπέρασμα; Οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες έχουν στην πραγματικότητα μόνο έναν τρόπο να πετύχουν. Να αποδεικνύονται συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να εργάζονται πάνω σε πρότζεκτ τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολλών. Τα παιδιά που φοιτούν στα ενεργειακά αναβαθμισμένα σχολεία του Χαλανδρίου έλυσαν βασικά προβλήματά τους μέσα στη σχολική κοινότητα με τρόπο μάλιστα απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο Δήμος Χαλανδρίου βάζει πλώρη πια για νέους, μεγάλους στόχους πάντα με άξονα τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στον πλανήτη η κλιματική κρίση. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων αποτελεί πια αξιόπιστο μπούσουλα για τα επόμενα βήματα που θα έρθουν.

Πηγή: news247.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπα
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων
Εκθετική αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων στην Ελλάδα - Σε ποια Πανεπιστήμια λειτουργούν και σε ποια θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο νέα...
Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχιούχοι από Κίνα, ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ - Αύξηση των αγγλόφωνων προγραμμάτων