akadimia athinon
Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Γραμματέα επί των Δημοσιευμάτων τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας κ. Αντώνιο Ρεγκάκο

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 30ής Νοεμβρίου 2023, εξέλεξε τον Ακαδημαϊκό κ. Αντώνιο Ρεγκάκο, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως Γραμματέα της επί των Δημοσιευμάτων.

Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό

Ο κ. Αντώνιος Ρεγκάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1975. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Freiburg im Breisgau της Γερμανίας Κλασική Φιλολογία, Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία. Το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ και το 1992 υφηγητής Κλασικής Φιλολογίας.

Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Freiburg (1992-1996) και της Βιέννης (1994-1995) και από το 1997 είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Κλασικών σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας από το 1999 έως το 2003 και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. από το 2005 έως το 2009. Από το 2006 είναι μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τον Καθηγητή Franco Montanari (Genova) είναι γενικός εκδότης των σειρών Trends in Classics Supplementary Volumes, Τrends in Classics Pathways for Reception και Trends in Classics Key Perspectives, καθώς και του εξαμηνιαίου αρχαιογνωστικού περιοδικού Trends in Classics (όλα στον εκδοτικό οίκο De Gruyter, Βερολίνο). Ανήκει επίσης στην κριτική επιτροπή πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες στα γερμανικά και στα ελληνικά, περισσότερα από 70 άρθρα και έχει συνεκδώσει 28 συλλογικούς τόμους σε διάφορους ξένους εκδοτικούς οίκους. Επίσης, από το 1997 έχει επιμεληθεί τη μετάφραση θεμελιωδών έργων της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στα νέα ελληνικά (30 τόμοι συνολικά).

Είναι Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών της Χαϊδελβέργης (από το 2016), μέλος της Academia Europaea (από το 2012), Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από το 2016), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ – από το 2017).

Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011 ενώ διετέλεσε Πρόεδρός της το 2022.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δασκάλα δίνει τετράδιο σε μικρή μαθήτρια στην τάξη
Έρευνα ActionAid: Σε «επαγγελματική ασφυξία» 7 στους 10 εκπαιδευτικούς
Η «φωνή» των εκπαιδευτικών: Υπερβολική ύλη, πολυπληθείς τάξεις και ελλιπείς πόροι «φρενάρουν» τους λειτουργούς της παιδείας
Έρευνα ActionAid: Σε «επαγγελματική ασφυξία» 7 στους 10 εκπαιδευτικούς
Νίκος Αναδιώτης
Ν. Αναδιώτης στο Ευρωκοινοβούλιο: Τέρμα στην ομηρία των αναπληρωτών – Δεν είναι αναλώσιμοι
«Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί» - Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή για το εργασιακό «μεσαίωνα» στην ελληνική εκπαίδευση
Ν. Αναδιώτης στο Ευρωκοινοβούλιο: Τέρμα στην ομηρία των αναπληρωτών – Δεν είναι αναλώσιμοι
πορείες στις ΗΠΑ για τη νέα δολοφονία στην Μινεάπολη από πράκτορες της ICE
ΗΠΑ: Κύμα οργής σε όλη τη χώρα μετά τη δολοφονία του 37χρονου από την ICE
Σε κλίμα εμπόλεμης ζώνης οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ μετά τη νέα δολοφονία στη Μινεάπολη – «Πράκτορες του χάους» οι ομοσπονδιακοί της ICE
ΗΠΑ: Κύμα οργής σε όλη τη χώρα μετά τη δολοφονία του 37χρονου από την ICE