ekpa
Το ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως το Harvard, Yale κ.ά.), της Ευρώπης και της Ασίας (ιδιαίτερα με την Κίνα)

To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας και έχει εδώ και δεκαετίες συνδεθεί με πολλά ιδρύματα του εξωτερικού, είτε με το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus, είτε με διμερείς σχέσεις, είτε με τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πολιτών CIVIS.

Το ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως το Harvard, Yale κ.ά.), της Ευρώπης και της Ασίας (ιδιαίτερα με την Κίνα). Ειδικότερα, μέχρι σήμερα το ΕΚΠΑ έχει πραγματοποιήσει 800 διμερείς συμφωνίες με Πανεπιστήμια σε 63 διαφορετικές χώρες.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές προσπάθειες διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ, με ανταλλαγές φοιτητών και μελών ΔΕΠ, κοινές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες.

Η μεγάλη πρόκληση όμως για το ΕΚΠΑ, όπως έχουν επισημάνει οι Πρυτανικές Αρχές, είναι η ίδρυση παραρτημάτων του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό, γεγονός που συντελείται για πρώτη φορά στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Ελλάδος. Για το πρώτο ιδρυθέν Πανεπιστήμιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (το ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1837) είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις διεθνοποίησής του από την ίδρυσή του.

Το πρώτο βήμα έγινε με τη σημαντική απόφαση της Συγκλήτου να εκκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες για ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Αν και η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου έχει πολλαπλώς καταγραφεί μέσα από την κινητικότητα των ακαδημαϊκών μελών του και τη διασύνδεσή τους με μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, η απόφαση για ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ στο εξωτερικό αποτελεί αλλαγή παραδείγματος που πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα τεκταινόμενα στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα γενικότερα. Η ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας που θα ακολουθήσει και οι προτάσεις της επιτροπής που ορίστηκε για την εκπόνησή της θα συζητηθούν στη Σύγκλητο που θα λάβει και την τελική απόφαση.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει ένα ισχυρότατο όνομα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παγκόσμια με σχολές και τμήματα με υψηλότατες διεθνείς αξιολογήσεις.

Η επιλογή της Κύπρου ως τόπου ίδρυσης του παραρτήματος, πέρα από τους σαφείς εθνικούς λόγους, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, στην προσέλκυση φοιτητών από την Ασία και την Αφρική και θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία που ήδη βαδίζει το Πανεπιστήμιό μας.

Η ίδρυση παραρτήματος στην Κύπρο θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εκπαίδευση των κύπριων φοιτητών και θα λειτουργήσει σε ακαδημαϊκό επίπεδο εποικοδομητικά και για τα εκεί ιδρύματα μέσω πιθανών κοινών προγραμμάτων σπουδών.

Σημαντικότερο όμως όλων θα είναι η λειτουργία του παραρτήματος ως γέφυρας διασύνδεσης για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου σχέσεων και συνεργασιών, λειτουργώντας ως αδιαμφισβήτητου πρεσβευτή προβάλλοντας τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η Κύπρος φιλοδοξούμε να είναι το πρώτο βήμα.

* Ο Γεράσιμος Σιάσος είναι καθηγητής Καρδιολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ

Πηγή: in.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foitites.jpg
Η «μεταρρύθμιση» των «εκπαιδευτικών συμφωνιών» με αλλοδαπά πανεπιστήμια
Η κυβερνητική “μεταρρύθμιση” κινείται στη λάθος κατεύθυνση, αυτή του ιδιωτικού οφέλους σε βάρος του δημοσίου
Η «μεταρρύθμιση» των «εκπαιδευτικών συμφωνιών» με αλλοδαπά πανεπιστήμια