Προϊστάμενος ΔΔΕ ανακάλεσε μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών που ο ίδιος υπέγραψε!
«Η απαράδεκτη απόφαση της ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των εκπαιδευτικών»

«Στις 28/11/2023 υπέπεσε στην αντίληψη μας έγγραφο του προϊσταμένου που ανακαλεί τις διαπιστωτικές πράξεις που ο ίδιος υπέγραψε, για τους διορισμένους του 2020, επικαλούμενος ειδικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2021!!» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων.

Όπως αναφέρει, «κάποιες ΔΔΕ, ανάμεσα τους και αυτή των Χανίων, έπραξαν το αυτονόητο. Προχώρησαν σε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς που είχαν διοριστεί το 2020 και είχαν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο παραμονής στη θέση του «δόκιμου», όπως ορίζουν οι γενικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα».

«Αυτό φυσικά δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο καθώς δημιουργούσε ένα ρήγμα στο παιχνίδι του εκβιασμού με αποτέλεσμα να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις (με μη θεσμικό τρόπο, δηλαδή τηλεφωνικά, με μεσολάβηση τρίτων κλπ) προς τους προϊσταμένους ΔΔΕ ώστε να κάνουν ανάκληση των μονιμοποιήσεων αυτών. Αρκετοί προϊστάμενοι, προς τιμή τους, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις αυτές, σεβόμενοι τόσο τις γενικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, όσο και το συμφέρον των συναδέλφων» τονίζει.

«Η απαράδεκτη απόφαση του ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των συναδέλφων/σων, προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση την στιγμή που παραπαίει όχι μόνο στα Χανιά αλλά πανελλαδικά, επιχειρεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις διαμορφώνοντας ένα καθεστώς ρευστοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της μόνιμης σταθερής εργασίας των εκπαιδευτικών» υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ

Τέλος, η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει:

  • Το Υπουργείο που με την απαράδεκτη στάση του προσπαθεί να εκβιάσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αναχρονιστική, αντιπαιδαγωγική και αποτυχημένη, καταδικασμένη στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητα όπου εφαρμόστηκε.
  • Τους επιδόξους επιθεωρητές που ως πρόθυμοι ακόλουθοι του Υπουργείου βάζουν την καριέρα τους πάνω από το συμφέρον της Δημόσιας Παιδείας.
  • Τους προϊστάμενους που ενέδωσαν τελικά στις πιέσεις του Υπουργείου αποδεχόμενοι ότι η επιβίωση κάποιου ως διοικητικός υπάλληλος είναι σημαντικότερη από το παρελθόν του ως μαχόμενου εκπαιδευτικού (αν ποτέ υπήρξε).

Επίσης, προχωρά σε κινητοποίηση στη ΔΔΕ Χανίων την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στις 13:15 με στάση εργασίας από τις 12:00 (μία και μία ώρα).

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών τώρα!

Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του ενάντια στην εκπαιδευτική κοινότητα με αιχμή του δόρατος την αξιολόγηση. Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί τόσο σε συλλόγους όσο και σε μεμονωμένους συναδέλφους να ενταχθούν στη διαδικασία είτε της εσωτερικής είτε της ατομικής αξιολόγησης, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά από πλευράς Υπουργείου. Από τη μια μεριά το Υπουργείο διατυμπανίζει ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά και με γοργούς ρυθμούς, αλλά από την άλλη δεν τολμά να δώσει πραγματικά στοιχεία, ούτε να προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης αυτών «των πολλών» που αξιολογήθηκαν, καθώς κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε τους πραγματικούς αριθμούς και θα εξέθετε το Υπουργείο. Η στρατηγική του ήταν και παραμένει, η στρατηγική των εκβιασμών, του εκφοβισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού. Προσπάθησε να χωρίσει τους εκπαιδευτικούς σε «παλιούς» και «νέους» με σκοπό να τους διασπάσει, «αναβάθμισε» σε αρμοδιότητες και αποδοχές τα διοικητικά στελέχη ώστε να τους ξεχωρίσει από τους απλούς «πληβείους» με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως «πολιορκητικό κριό» απέναντι στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σε αυτές τις συγκυρίες, το βάρος των κινητοποιήσεων έπεσε στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάμεσα τους και η ΕΛΜΕ Χανίων, που κράτησαν ψηλά τον πήχη του αγώνα καθώς η ΟΛΜΕ ήταν σε πολλές περιπτώσεις κατώτερη των περιστάσεων.

Για το θέμα της αυτοαξιολόγησης είναι γνωστό ότι η ΕΛΜΕ Χανίων όπως και πολλές άλλες ΕΛΜΕ, πήραν μέτρα για τη στήριξη των συναδέλφων, για να ενισχυθεί ο συλλογικός αγώνας απέναντι στο σχεδιασμό υπουργείου και κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση σχολείων, συναδέλφων και μαθητών. Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από γενικές Συνελεύσεις για Απεργία – Αποχή ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες (κατάθεση εξώδικου κλπ), ώστε να καλυφθούν συνδικαλιστικά οι συνάδελφοι.

Παράλληλα, για το θέμα της ατομικής αξιολόγησης, η ΕΛΜΕ Χανίων απέδειξε ότι η αλληλεγγύη η συνεργασία και η συναδελφικότητα μπορεί να νικήσει τον φόβο και τον αυταρχισμό. Το αποτέλεσμα ήταν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να μην επιτρέψουν σε κανέναν επίδοξο αξιολογητή να κάνει έστω και μια αξιολόγηση.

Μέσα σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τη δυναμική και την αποφασιστικότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων κάποιες ΔΔΕ, ανάμεσα τους και αυτή των Χανίων, έπραξαν το αυτονόητο. Προχώρησαν σε διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς που είχαν διοριστεί το 2020 και είχαν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο παραμονής στη θέση του «δόκιμου», όπως ορίζουν οι γενικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Αυτό φυσικά δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο καθώς δημιουργούσε ένα ρήγμα στο παιχνίδι του εκβιασμού με αποτέλεσμα να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις (με μη θεσμικό τρόπο, δηλαδή τηλεφωνικά, με μεσολάβηση τρίτων κλπ) προς τους προϊσταμένους ΔΔΕ ώστε να κάνουν ανάκληση των μονιμοποιήσεων αυτών. Αρκετοί προϊστάμενοι, προς τιμή τους, δεν υπέκυψαν στις πιέσεις αυτές, σεβόμενοι τόσο τις γενικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, όσο και το συμφέρον των συναδέλφων.

Αυτά ίσχυαν μέχρι και πρόσφατα και στη ΔΔΕ Χανίων. Στις 28/11/2023 υπέπεσε στην αντίληψη μας έγγραφο του προϊσταμένου που ανακαλεί τις διαπιστωτικές πράξεις που ο ίδιος υπέγραψε, για τους διορισμένους του 2020, επικαλούμενος ειδικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το 2021!!

Η απαράδεκτη απόφαση του ΔΔΕ Χανίων κινείται στη λογική του εκφοβισμού των συναδέλφων/σων, προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση την στιγμή που παραπαίει όχι μόνο στα Χανιά αλλά πανελλαδικά, επιχειρεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις διαμορφώνοντας ένα καθεστώς ρευστοποίησης των εργασιακών σχέσεων, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου σχολείου και της μόνιμης σταθερής εργασίας των εκπαιδευτικών.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλουμε:

Το Υπουργείο που με την απαράδεκτη στάση του προσπαθεί να εκβιάσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αναχρονιστική, αντιπαιδαγωγική και αποτυχημένη, καταδικασμένη στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητα όπου εφαρμόστηκε.

Τους επιδόξους επιθεωρητές που ως πρόθυμοι ακόλουθοι του Υπουργείου βάζουν την καριέρα τους πάνω από το συμφέρον της Δημόσιας Παιδείας.

Τους προϊστάμενους που ενέδωσαν τελικά στις πιέσεις του Υπουργείου αποδεχόμενοι ότι η επιβίωση κάποιου ως διοικητικός υπάλληλος είναι σημαντικότερη από το παρελθόν του ως μαχόμενου εκπαιδευτικού (αν ποτέ υπήρξε).

Δηλώνουμε ότι:

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο συνδικαλιστικά , πολιτικά και νομικά τους νεοδιόριστους συνάδελφους για την αυτονόητη μονιμοποίηση τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας

Θα είμαστε στο πλευρό όλων των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για αξιοπρέπεια στη δουλειά και τη ζωή μας.

Πρόγραμμα δράσης

1. Κινητοποίηση στη ΔΔΕ Χανίων την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη στις 13:15 με στάση εργασίας από τις 12:00 (μία και μία ώρα)

2. Σύσκεψη της ΕΛΜΕ Χανίων την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στις 18:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων.

3. Πρωτοβουλία για κοινή συντονισμένη δράση με τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ) Κρήτης για την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                        Ο  Γ. Γραμματέας           

Χ. Μπέλμπας                                       Μ. Γιακουμάκης  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πασοκ
Τομέας Παιδείας ΠΑΣΟΚ: Η «ανεξάρτητη» ΕΘΑΑΕ πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή
«Η ΕΘ.Α.Α.Ε. ξέχασε ότι το θέμα αυτό αφορούσε και το ΔΙ.ΠΑ.Ε. το οποίο φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να έχει άποψη»
Τομέας Παιδείας ΠΑΣΟΚ: Η «ανεξάρτητη» ΕΘΑΑΕ πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή