ΠΑΣΟΚ: Τώρα αναβάθμιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης!
Μεταπτυχιακό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» Πανεπιστημίου Αιγαίου
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
ΠΑΣΟΚ: Η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασική πολιτική μας.

Η Κλιματική Κρίση επιβάλλει αλλαγή πολιτικής, αλλαγή αξιών, στάσεων και συμπεριφορών, ενημέρωση των πολιτών, κι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλα αυτά είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Αυτό αναφέρει ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ, που οπως λέει, υποβαθμίζει την Π.Ε. καθώς μειώνει τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν σε «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» (Κ.Ε.Π.Α)., συρρικνώνει δραματικά τις αρμοδιότητες των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν ήδη μειωθεί και συγχωνευτεί με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών, κα.

Η ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) με συρρίκνωση των θεσμών της και μείωση των εκπαιδευτικών και των κονδυλίων.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από καταστροφικές πυρκαγιές, από πρωτόγνωρες πλημμύρες, από καύσωνες - και εν μέσω μιας όλο και πιο έντονης Κλιματικής Κρίσης, η κυβέρνηση αγνοώντας την πραγματικότητα ψήφισε νόμο, που υποβαθμίζει την Π.Ε.

Ο νέος νόμος για την Παιδεία:

  • Μειώνει τους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν σε «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» (Κ.Ε.Π.Α).

  • Συρρικνώνει δραματικά τις αρμοδιότητες των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν ήδη μειωθεί και συγχωνευτεί με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών.

  • Δεν προβλέπει χρηματοδότηση των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων.

  • Δεν προβλέπει χρόνο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όλων των σχολείων για Π.Ε. (έως 1 ώρα στο Γυμνάσιο, 0 ώρες στο Λύκειο!).

  • Δεν αναγνωρίζει ως διδακτική την υπηρεσία σε Κ.Ε.Π.Α Εκπαίδευσης ή σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων σε περίπτωση κρίσεων για επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης.

  • Περιορίζει τα Κ.Ε.Π.Α σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ενώ από την ίδρυσή τους δέχονταν και σχολεία από άλλους νομούς.

Η Κλιματική Κρίση επιβάλλει αλλαγή πολιτικής, αλλαγή αξιών, στάσεων και συμπεριφορών, ενημέρωση των πολιτών, κι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλα αυτά είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Η αποτελεσματική, καθολική εφαρμογή της μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα. Για εμάς η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασική πολιτική μας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκή Ένωση
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
Ευρωπαϊκό προσκλητήριο για 782 στελέχη πληροφορικής και δεδομένων - Ανοιχτές οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις με αποδοχές που αγγίζουν τα 8.650 ευρώ
782 θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Δημόσιο - Μισθός έως 8.651 ευρώ
επιμορφωση
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Μόνιμο προσωπικό σε ΣΑΕΚ για τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα
ΑΣΕΠ: Αντίστροφη μέτρηση για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στις ΣΑΕΚ Τουρισμού – Πότε λήγει η προθεσμία
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε όνομα για το νέο κόμμα που θα ανακοινώσει
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Η ανάρτηση με την μπάλα της Μπαρτσελόνα και οι συμβολισμοί για το νέο κόμμα
Αλέξης Τσίπρας: Με χρώματα «Μπαρτσελόνα» και σύνθημα «Ομάδα για πρωτάθλημα» το νέο του κόμμα
Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε μαθητές και γονείς κατά τις Πανελλαδικές
Πανελλήνιες 2026: Έρχεται ειδική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για το άγχος των εξετάσεων
Σοφία Ζαχαράκη: Δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε μαθητές και γονείς κατά τις Πανελλαδικές